"Komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirilmeli"

- TÜGİAD Başkanı Çuhacı: - "Rusya sadece ticaret yaptığımız bir ülke değil aynı zamanda bir dosttur" - "Türkiye’nin, tüm komşuları ve partnerleriyle ilişkilerini her zaman iyi tutması ve daha da geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirilmeli"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, Türkiye’nin Rusya ve İsrail ile ikili ilişkilerde sorunları çözmeye ve ilişkileri normalleştirmeye dönük atılan adımlardan memnuniyet duyduklarını dile getirerek bu gelişmelerde emeği olan herkese teşekkür etti.

Çuhacı yazılı açıklamasında Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakatı olumlu değerlendirdiklerini belirtti. Ülkeler arasındaki sorunların çözümünün herkesin yararına olduğunun altını çizen Çuhacı, detaylardan çok, iyi ilişkilere önem veren iradenin ön planda olması gerektiğini kaydetti. Çuhacı şu değerlendirmeleri yaptı:

"İsrail ile yıllardır süregelen gerilim siyasi boyutta sorunlara neden oluyordu. İki ülke halkı ve iş adamları arasında sorun olmadığı halde istenmeyen olayların neden olduğu tahribat yıllar içinde her iki ülke için olumsuz sonuçlar doğurdu.

Taraflar kendi istedikleri koşullarda ısrarcı olunca yapıcı bir adım atılamadı. Ancak karşılıklı adımlar memnuniyet verici şekilde sonuçlandı. Bizler iş adamları olarak bu mutabakatın ruhunu önemsiyoruz. Önemli olan ülkeler arası anlaşmanın sağlanmış olması. En kısa sürede her anlamda ilişkilerin daha da geliştirilmesini arzu ettiğimizi dile getirmek istiyoruz."


- "İş adamı sorun çözer"


İş yaşamının sorunları çözme becerisi ile doğrudan ilişkili olduğunu aktaran Çuhacı, sağduyulu iş adamlarının aralarındaki sorunları büyümeden ve en seri şekilde çözmeyi tercih ettiğini belirterek siyasetçi ve diplomatlardan da bu anlamda iş adamı gibi düşünmelerini istedi.

İsrail’in ardından Rusya ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mektubunun önemli sonuçları olacağını belirten Çuhacı şunları ifade etti:

"Bizler iş adamları olarak sorunları sevmeyiz. Bir şekilde çözülmesi için çalışırız. Sorunlarla yaşamak ya da iş yapmak istemeyiz. Bu nedenle iki ülkenin attığı ve bundan sonra atacağı adımlara önem veriyoruz. Rusya bizler için sadece ticaret yaptığımız bir ülke değil aynı zamanda bir dosttur. Dostlar arasında zaman zaman sorunlar, anlaşmazlıklar olması doğaldır. Önemli olan dostların birbirlerine önem vermesi ve birbirini kazanmak için çaba harcaması. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla atılan adımı bir olgunluk olarak değerlendiriyoruz. Bundan sonrasında her iki ülke de birbirleri ile ilişkilerini eskisinden de daha iyi seviyeye çıkartmak için gerekli adımları atacaklardır."


- "Yurtta barış dünyada barış"


Türkiye ekonomisinin daha çok üretmeye, daha çok satmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Çuhacı, Avrupa Birliğinde (AB) yaşananlardan sonra bu iki ülke ile ilişkilerin normalleştirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek Atatürk’ün "Yurtta barış dünyada barış" sözüne atıfta bulundu. Çuhacı değerlendirmesini şöyle tamamladı:

"Bu adımları olumlu değerlendiriyoruz. Bir her zaman sıfırdan iyidir. Türkiye’nin, tüm komşuları ve partnerleriyle ilişkilerini her zaman iyi tutması ve daha da geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. İlişkiler ne kadar iyi olursa daha çok iş birliği ve ticaret yapabiliriz. Ne kadar çok ticaret yaparsak ilişkilerin gelişmesine de o kadar yüksek katkısı olur. Atılan adımlara katkısı olan herkese içtenlikle teşekkür ediyoruz."

Yorumlar