Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Arslan: Ürettikçe batıyoruz

Türk tarımının plansızlık ve yüksek girdiler yüzünden zor günler geçirdiğini iddia eden Koçarlı Ziraat Odası (KZOB) Başkanı Rıza Arslan, “Çiftçilerimiz ürettikçe batıyor.

Google Haberlere Abone ol
Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Arslan: Ürettikçe batıyoruz

Türk tarımının plansızlık ve yüksek girdiler yüzünden zor günler geçirdiğini iddia eden Koçarlı Ziraat Odası (KZOB) Başkanı Rıza Arslan, “Çiftçilerimiz ürettikçe batıyor. Milyonları doyuran çiftçilerimiz, mecburiyetten çiftçilik yapıyorlar. Bizim enflasyonumuz buzdolabı, beyaz eşya değil. Bizim enflasyonumuz mazot, gübre ve torum. Buna göre bizim enflasyonumuz yüzde 30- 40’larda.” dedi.

Ürettikçe zarar eden sektörün sadece Türk çiftçisi olduğunu savunan Arslan, “Türkiye’yi doyuran çiftçi ama kâr etmiyor. En büyük problemimiz mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatları. Çiftçimizin ürettiği ürünlerin fiyatı artmazken girdi fiyatları yükseliyor. Bir yıl önce sattığı ürünü, bir yıl sonra daha düşük sattıysa çiftçi nasıl ayakta kalacak? Tarım dışında başka sektörde iş bulması imkansız. Biz bugün üretmesek, Türkiye ne yiyecek? Aracı kazanıyor. Tarlada 10-15 kuruş olan ürün, pazarda 1–1,5 lira." şeklinde konuştu.

Açıklanan enflasyon rakamlarının çiftçiler için gerçeği yansıtmadığını da öne süren KZOB Başkanı Arslan, "Enflasyon, beyaz eşyayla ölçülmez, kuru fasulyeyle ölçülmez. Tarım çiftçisinin tohumu, mazotu ve gübresiyle ölçülür. Türk çiftçisinin enflasyonu yüzde 30-40’larda. Türk çiftçisinin emeğini alabilmesi ve dünyayla rekabet edebilmesi için girdilerdeki, özellikle mazot ve gübredeki KDV ve ÖTV’ler düşürülmelidir. Yoksa ürettikçe batacağız, başka alternatifimiz olmadığı için de çaresiz bu böyle devam edecek." dedi. CİHAN

Yorumlar