Koç Üniversitesi öğretim üyesine "araştırma desteği"

İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi'nin (ERC) 1,5 milyon avroluk...

Google Haberlere Abone ol
Koç Üniversitesi öğretim üyesine "araştırma desteği"

İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi'nin (ERC) 1,5 milyon avroluk başlangıç fonunu almaya hak kazandı.

Koç Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, ERC, Yörük'ün yürüttüğü "Refah Devletinin Yeni Siyaseti: Yükselen Ekonomilerde Yeni Bir Refah Devleti Rejimine Doğru" adlı projeyi destekleme kararı aldı. Yörük, projesiyle ERC'den 1,5 milyon avroluk başlangıç fonu almaya hak kazandı.

Bugüne kadar Türkiye'den 16 proje bu desteğe layık görüldü. Destek alan 16 projenin 9'u Koç Üniversitesi öğretim üyelerine ait. 16 proje arasında sosyal bilimler alanında desteğe layık görülen 4 projeden 3'ü yine Koç Üniversitesi öğretim üyelerinin imzasını taşıyor.

Birçok ülke ekonomisinin, toplumsal ve siyasal durumlarının araştırma konusu olduğu çalışma, Türkiye'den sosyoloji alanında ERC fonu alan ilk proje oldu. Koç Üniversitesi 2015'te de tarih ve ekonomi alanlarında ERC fonları almıştı.

Yörük, çalışmasında sosyoloji, tarih, siyaset bilimi ve mühendislik dallarını bir araya getiren disiplinler arası bir yaklaşım izliyor. Proje, yükselen ekonomiler için kapsamlı bir refah devleti veri tabanı oluşturmayı planlıyor. Ayrıca, bilgisayar mühendisliği tekniklerini kullanıp aynı ülkeler için toplumsal hareketler veri tabanı yaratılacak. 5 yıllık proje kapsamında sosyal bilimler ve mühendislik dallarında birçok araştırmacı istihdam edilecek.


-Yükselen ekonomilerin Batı'dan ayrışıp ayrışmadığı test ediliyor


Projede ilk olarak, yükselen ekonomiler olarak adlandırılan ülkelerin Batı'daki refah devletlerinden farklı ve ağırlıklı olarak sosyal yardım programları odaklı yeni bir refah devleti inşa ettiği savunuluyor. Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye'nin refah devleti sistemleri batı ülkeleriyle karşılaştırılıyor ve yükselen ekonomilerin Batı'dan ayrışıp ayrışmadığı test ediliyor.

İkinci olarak ise bu ülkelerde olası yeni bir refah devletinin ortaya çıkış nedenini açıklamak için tarihsel sosyolojik bir analiz gerçekleştiriliyor. Buradaki temel konu, yoksulluk yardımlarını merkezine alan bir refah devletinin ortaya çıkmasının sebebi, tek başına yoksulların sayıca artması veya yoksulluğun şiddetinin artması değil; yoksulların siyaseten güçlenmesi olarak öne çıkıyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yeni gelişen alanlarda yenilikçi yaklaşımlar sunan ileri düzey araştırmaları, disiplinler arası çalışma önerilerini ve öncü düşünceleri desteklemek amacıyla her yıl Avrupa'dan sınırlı sayıda araştırmacıyla verilen fonlar Türkiye'de bilimsel araştırma kültürünün yaygınlaştırılmasına önemli katkılar sağlıyor.

ERC, en özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa'nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu olarak biliniyor. ERC desteği, AB tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir araştırmacıya veriliyor.

Yorumlar