Koç Gurubunun Dev İhaleden Vazgeçmesinin Sebebi Ortaya Çıktı

Koç Kalamış Yat Limanında yürütmeyi durdurma kararı kaldırılmayınca vazgeçti. Ertesi gün kararın Resmi Gazete'de yayınlaması ise 'zamanlaması manidar' yorumlarına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Koç Gurubunun Dev İhaleden Vazgeçmesinin Sebebi Ortaya Çıktı

Koç gurubu Kalamış Marina'yı 1998'den bu güne kadar işletiyor .Geçen sene ihaleyi de 664 milyon dolar ödemeyi tahüt edip 30 seneliğine almıştı.

SÜRPRİZ AÇIKLAMA

Ancak Koç Grubu önceki gün sürpriz bir izahat yaptı ve bu hakkından vazgeçtiğini açıkladı. Koç Holding, KAP'a yaptığı izahatda marinanın bayındırlık planıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmadığına vurgu yapıyordu. Özetle, '664 milyon doları verip imzayı atsam dahi marinayı bu karar varken işletemem' demişti. Peki bu karar bir günde mi alındı, perde ardında neler yaşandı?

BİR GELİŞME OLMADI

Kriz geçen yıla, ihalenin derhal sonrasına kadar uzuyor. Koç Grubu ihaleyi kazanır kazanmaz, birkaç gün sonra Kadıköy Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda 'yürütmeyi durdurma kararı' ile karşı karşıya kalmıştı. Özelleştirme İdaresi'nin de beklemediği bu karar Koç Grubu'nu da şaşırttı. O günden bu güne Yeni bayındırlık Tasarısı'yla ortak yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını beklemeye başladılar. Koç Grubu, bu süreçte konuyla ilgili izahatları gene KAP'a yaptı. 27 Temmuz'da yapılan izahatda ihalenin kazanıldığı hatırlatılarak marinanın işletme hakkının Koç Holding'in iştiraki TEK Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turiz Tesisleri A.Ş. verilmesinin Özelleştirme Yüksek Kurulu sebebi ile da onaylandığı vurgulandı.
Ancak bu izahatdan sonra da bir büyüme olmadı. Onaya karşın yürütmeyi durdurma kararı itibariyle imzalar atılamadı. Koç Grubu 2 Ekim 2014 tarihinde de yeni bir izahat yaptı. Bu izahatda da, 'Sözleşmenin dönemi için çağrı edilmesinin beklenildiği' söylendi.

İKİ AÇIKLAMA SIFIR SONUÇ

2 kere hususi izahat oluşturan ve cevap alamayan Koç Grubu, son şekilde 19 Mart akşamı daha herşeyden önce yaptığı bu iki izahatyı da işaret ederek 'işletme hakkı dönemi sözleşmesi'nden vazgeçtiğini açıkladı. Ancak bu işin en iri sürprizi Özelleştirme İdaresi'nden geldi. Koç Grubu'nun KAP'a yaptığı izahatdan saatler sonra Özelleştirme İdaresi yeni bayındırlık planını açıkladı. İşte bu zamanlama manidardı. Koç Grubu'nun aylar devam eden beklentisine karşın Özelleştirme İdaresi konuyla ilgili en ciddi adımı 'iş bittikten sonra' atmıştı. Aslında Özelleştirme İdaresi'nin attığı bu adım sorunları gidermiyor. Çünkü işin bir tarafında Kadıköy Belediyesi var. Yeni plana da itirazları olabilir. Ben dün bu konuyu Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'na sordum. Nuhoğlu, 'Bundan sonra ne olur bilmiyoruz. Biz de Kalamış bölgesinin uygar hale gelmesini, yenilenmesini istiyoruz' dedi. Görüştüğümüz sırada Özelleştirme İdaresi'nin yeni bayındırlık tasarısının henüz kendilerine ulaştırdığını ve araştırma fırsatı bulamadıklarını izah eden Nuhoğlu, 'Biz kendi görüşümüzü hazırlayacağız. Yeni planın ayrıntılarını değerlendireceğiz. Koç Grubu ülkemizin önde gelen gruplarından biri. Bu alanı kendilerinin en fazla biçimde yapacağına da inanıyoruz' dedi.

ÖİB ACELE ETTİ

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 'Dava benim belediye başkanlığım zamanında açılmadı. Daha önceki senelerde açılmış ve devam ediyordu. Özelleştirme İdaresi bu davanın sonuçlanmasını beklemeliydi fakat öyle olmadı. Dava sonuçlanmadan ihale açıldı. Acele davranıldı. Sonuç beklenseydi ihaleyi sektör Koç Grubu da bu yolu izlemezdi. Onlar ihaleyi aldıkları için konuyu yakından takip etme haklarını kullanıyorlar' dedi. Başkan Nuhoğlu Koç Grubu'nun ihaleyi almasından sonra onlarla hiç bir temaslarının ve görüşmelerinin de olmadığını, dava sürecinin de devam ettiğini anlattı.

AĞAOĞLU İSTEKLİ

Peki bundan sonraki süreçte ne olacak? Özelleştirme İdaresi yeni plana yasal bir itiraz gelmezse var ihale süreci devam edecek. İdare, herşeyden önce Koç Grubu'nu çağrı edecek. Koç'un fakat yasal süreçteki problemler biterse imza atması bekleniyor. Koç 'ben yokum' derse ikinci sırada 654 milyon dolarlık teklifle Safi Grup var. Dün kendileriyle konuşmak istedik. Ancak sessiz kaldılar. Üçüncü sıradaki Ali Ağaoğlu-Yılport var. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu konuyla ilgili arkadaşım Gülistan Alagöz'e net konuştu. Süreci yakından takip ettiklerini ve sıranın kendilerine gelmesi mecburiyetinde değerlendirme yapacaklarını belirten Ağaoğlu, 'İlk sunduğumuz rakam üstünden teklifimiz geçerli. Zaten 10 milyon dolarlık teminatımız Özelleştirme İdaresi'nde bulunuyor. Net bir cevap eda etmek için erken fakat ister Koç yapsın isterse biz, o sıçan yuvasının şehire kazandırılması şart' dedi. Özelleştirme İdaresi'nin zamanlaması manidar adımı iptal edilen Karayolları ihalesi sonrasında Koç Grubu'na vurulan ikinci özelleştirme darbesi bunun şeklinde duruyor. İdare'nin bundan sonra atacağı adımlar, Koç Grubu'nun Marina'dan gerçekten dışlandığını mı, olmadan hala oyun planının içerisinde tutulduğunu mu gösterecek. (Kaynak.Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar