KOBİ'lere Nefes Kredisi Projesi tanıtıldı

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - KOBİ'lerin istikrarlı büyümelerine devam etmelerine rağmen krediye erişim noktasında zorluk çektiklerini görüyoruz. Nefes Kredisi'nin KOBİ'lerimize sağladığı destek ile ekonomimize canlılık katacağına inanıyor ve piyasalara yeni bir heyecan getireceğini düşünüyorum" - TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: -"Nefes Kredisi ile KOBİ’lere yıllık yüzde 9,90, aylık yüzde 0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. Proje ile 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’mizin derdine derman olacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
KOBİ'lere Nefes Kredisi Projesi tanıtıldı

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, KOBİ'lerin istikrarlı büyümelerine devam etmelerine rağmen krediye erişim noktasında zorluk çektiklerini gördüklerini belirterek, "Nefes Kredisi'nin KOBİ'lerimize sağladığı destek ile ekonomimize canlılık katacağına inanıyor ve piyasalara yeni bir heyecan getireceğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ziraat Bankası, DenizBank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata geçirilen KOBİ'lere Nefes Kredisi Projesi'nin tanıtım töreni Başbakan Binali Yıldırım'ın himayelerinde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Tüfenkci, birlik ve beraberlik içinde Türkiye'nin daha çok üreteceğini vurgulayarak, iç ve dış piyasalarda oluşturulmaya çalışılan ekonomi dedikodularına rağmen Türkiye ekonomisinin sağlam duruşunu devam ettirdiğini söyledi.

Tüfenkci, piyasalarda gelişen olayları, dalgalanmaları yakından takip ettiklerini vurgulayarak, yakalanan istikrarla beraber daha çok üretim ve daha çok satış yapılacağını, reel sektörle beraber ihracat odaklı yüksek teknolojili ürünlerle büyümeyi sağlayacaklarını ifade etti.

İşletmelerin dünya piyasalarında oluşan fırsatlardan daha fazla istifade etmeleri için de gerekli çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Tüfenkci, dünya ekonomilerinde olduğu gibi Türkiye'de de küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ekonomideki rolünün her geçen gün arttığını belirtti.

Tüfenkci, 2015'te 64 bin 752 ihracat yapan girişimcinin yüzde 95'ini KOBİ'lerin oluşturduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"İhracatın yaklaşık yüzde 55'ini KOBİ'ler gerçekleştirmektedir, ithalattaki payı da yüzde 38'dir. KOBİ'lerin kullandıkları kredilerde takibe düşme oranı da yüzde 4,1 ile bankacıların kabul ettiği bir seviyededir. KOBİ'lerin istikrarlı büyümelerine devam etmelerine rağmen baktığımızda krediye erişim noktasında zorluk çektiklerini görüyoruz. KOBİ'lerimiz güçlendikçe ekonomimizin daha da büyüyeceği açıktır. Nefes Kredisi ile ilk defa reel sektörü temsil eden TOBB ile finans kesimini temsil eden bankalar bu kadar büyük bir finansman projesinde ortaklık yapıyorlar. Nefes Kredisi'nin KOBİ'lerimize sağladığı destek ile ekonomimize canlılık katacağına inanıyor ve piyasalara yeni bir heyecan getireceğini düşünüyorum."

- KOBİ'lere yıllık yüzde 9,90 faizle kredi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da devrim niteliğinde bir iş için bir araya geldiklerini ifade ederek, bugüne kadar yapılamayan bir işi hayata geçirdiklerini ve reel sektör ile finans sektörü olarak el ele verdiklerini söyledi.

Yaklaşık iki ay önce bu proje fikrini, Başbakan Yıldırım ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci ile konuştuklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Kendilerine 'KOBİ’ler yüzde 15-18 arasında faizle kredi kullanıyor, faiz baskısından nefes alamıyor. KOBİ’lere yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırmalıyız' dedik. Sonrasında hemen çalışma başlattık." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, önce TOBB ile 365 oda ve borsa olarak ellerini taşın altına koyduklarını vurgulayarak, daha sonra Hazine ve KGF'nin devreye girdiğini belirtti. Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin kredilerine yüzde 85 kefalet sağlandığını hatırlattı.

Son olarak da bankaların zararı bile göze alarak bu amaca kaynak sağladıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Böylece KOBİ’lere 5 milyar lira kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı. Nefes Kredisi ile KOBİ’lere yıllık yüzde 9,90, aylık yüzde 0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. Normalde yıllık faiz yüzde 15-18. 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’mizin derdine derman olacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz, KOBİ’lere nefes olacağız." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Yıldırım'ın projeyi ilk günden bu yana çok yakından takip ettiğinin altını çizerek, "İnşallah piyasaların tedirgin olduğu bugünlerde bu proje tüm iş dünyamıza bir umut olur. Çünkü biz şunu çok iyi biliyoruz. Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazandı. Türkiye, her zaman hedeflerine ulaştı." değerlendirmesinde bulundu.

- 5 milyar liranın üzerinde kredi hacmi

Projedeki tek özel banka konumunda bulunan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de KOBİ'lerin ihracat, üretim ve tüketim açısından önemine değinerek, KOBİ'lerin işletme sahipleri ve aileleri düşünüldüğünde 25 milyonluk bir nüfusu içerdiğini söyledi.

Bu anlamda DenizBank olarak projede yer almaktan gurur duyduklarını dile getiren Ateş, "Küresel, ciddi bir sıkışmanın meydana geldiği ekonomilerde, petrolün yıllar sonra kısıtlanma eğilimine girdiği, önemli küresel ekonomik olayların cereyan ettiği bir ortamda ekonomimizin gerçek dokusunu oluşturan KOBİ'lerimize böyle bir nefes verebiliyorsak ne mutlu bize." dedi.

Projenin paydaşlarından Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, projede yer almaktan duydukları mutluluğu ifade etti. Aydın, "Tahmini 5 milyar liranın üzerinde bir kredi hacmini KOBİ'lerimizin hizmetine, son derece uygun faiz oranıyla sunmuş olacağız." diye konuştu.

Ziraat Bankasının Türkiye'nin her yerinde bu hizmeti vereceğini anlatan Aydın, projedeki diğer iş ortaklarına teşekkür etti.

KOBİ'lere Nefes Kredisi imza protokolleri, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın ve DenizBank Genel Müdürü Ateş tarafından imzalandı. Başbakan Yıldırım da protokole şahit olarak imza attı.

Yorumlar