Klima santrali ile 2 milyar lira elektrik tasarrufu vaat ediyor

Trabzon’da Fevzi Olgun tarafından projelendirilen, ağabeyi Zafer Olgun tarafından üretilen B.E.S. marka klima santrali, senede 2 milyon lira elektrik tasarrufu vaat ediyor.Bina soğutmada kullanılan santral; 4 kilowatt/saat, emsalleri 11,5 kilowatt/saat..

Google Haberlere Abone ol
Klima santrali ile 2 milyar lira elektrik tasarrufu vaat ediyor

Trabzon’da Fevzi Olgun tarafından projelendirilen, ağabeyi Zafer Olgun tarafından üretilen B.E.S. marka klima santrali, senede 2 milyon lira elektrik tasarrufu vaat ediyor.

Bina soğutmada kullanılan santral; 4 kilowatt/saat, emsalleri 11,5 kilowatt/saat elektrik tüketiyor. Tek fanı ve tek motoru bulunan, sıcak ve soğuk su ile etkin olan klima santrali şu an ısıtma ve soğutma sektörünü bir araya getiren ISK SODEX Fuarı’nda.

Klima santralini projelendiren Fevzi Olgun, ürünün serüvenini şöyle anlatıyor:

“Biz Asra olarak proje ve Ar-Ge firmayız. 20 senedir sektördeyiz. Çizdiğimiz projelerde yığınla yanlışların olduğunu görüyorduk. A sınıfında diye sunulan Avrupalı ürünlere ilave edilmesi gereken yenilikler olduğunu görüyorduk. Proje çizmekle görevli olduğumuz için bu konuya girmiyorduk. 5 sene evvel buna niyetlendik. Havalandırma santralinde yenilik yapılabileceğini anladık. Bunu projelendirdik. Ağabeyim Zafer Olgun ile sektörün duayenleri ile bir araya geldik. Bunun patent olabileceğine, önemli bir figür olabileceğine karar verdik. Sonrasında 5 tane ürün ürettik art arda. Bu ürün son nesil. Bu son nesilde makineler A+7 sınıfına geldi.”

Ürünün çevreci olduğunu iddia eden Olgun, “Bizde ürün ‘beyaz enerji’ olarak anılıyor. Avrupa’da bu ‘yeşil enerji’ olarak anılıyor. Biz temizliğe vurgu için beyaz enerji ibaresini kullanıyoruz. Biz beyaz enerjiyi değerli görüyor, diğer bütün projelerde devam ettirmeyi planlıyoruz.” diyor.

Fevzi Olgun’un ağabeyi Zafer Olgun da klima santralinin üretimi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydediyor:

“Santral bir fikirdi evvela. Bu fikri hayata geçirmek önemliydi. Fevzi Bey fikrini açtı bana, bir şeyler yazıp çizdik. Bunu hayata geçirme yolları önemliydi. Bir ürün ürettik başarılı oldu. Bir tane daha yaptık şu an İstanbul’da büromuzda bulunuyor. İyi oldu. Otomasyon ve yenilikler yapıldı, verimliliği ortaya çıktı. B.E.S markalı ürünün iyi olduğunu, rakiplerin bunu üretemediğini gördük. Şu an Trabzon’da bir fabrikamız var, burada seri üretime geçiyoruz. Senede bin tane de olabilir. Arz talebe bağlı. Ürün sessiz, ebatları ufak. Emsal santrallere göre yüzde 50-70 tasarruf sunuyor. Enerji santrallerimiz daha sınırlı elektrik harcayacağı için ekonomiye katkımız olacak. Klima santrallerini esas alırsak senede 2 milyon lira tasarruf söz konusu olabilir.”

Ürün satışı ile ilgilenen Asra Genel Müdürü Önder Uluğ ise klima santrallerinin tamamının yerini B.E.S. markasının alması durumunda Türkiye’nin senede 750 milyon dolar tutarında enerji açığından kurtulacağından söz ediyor.

CİHAN

Yorumlar