Kışlık ayakkabılar şimdiden görücüye çıktı

İzmir Fuarcılık A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen Ayakkabı/Kış 2014–36. İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı törenle açıldı. 2015 yılının ayakkabı, çanta, bavul, cüzdan ve kemer kış modasını vitrinlerden önce görücüye...

Google Haberlere Abone ol
Kışlık ayakkabılar şimdiden görücüye çıktı

İzmir Fuarcılık A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen Ayakkabı/Kış 2014–36. İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı törenle açıldı. 2015 yılının ayakkabı, çanta, bavul, cüzdan ve kemer kış modasını vitrinlerden önce görücüye çıkaran fuar sektöre, şehir, bölge ve ülke ekonomisine destek veriyor. Sadece profesyonel ziyaretçiye yönelik olan fuara İzmir, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Gaziantep, İstanbul, Konya, Manisa ve Trabzon’dan, yaklaşık yüzde 90’ını imalatçıların oluşturduğu 114 firma katılıyor. Ayrıca Azerbaycan, Cezayir, Filistin, Irak, İran, Kosova, Libya, Lübnan, Mısır, Sudan, Tunus, Ürdün, Yemen ve Yunanistan’dan alıcılar geldi. İZFAŞ’ın evsahipliğinde "Yaz" ve "Kış" olmak üzere yılda iki defa düzenlenen fuarını İzmir Ayakkabıcılar Odası, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği, Ankara Ayakkabıcılar Odası ve sektör temsilcileri destekliyor. Ayakkabı sektörüne tanıtım ve iş bağlantısı kurma imkanı sunan fuara Türkiye’nin dört bir yanından, Avrupa’dan ve Ortadoğu ülkelerinden ziyaretçilerin gelmesi bekleniyor.

Açılışa katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir ilçesinde yapımı devam eden Yeni Fuar Kompleksi’nin bu sene tamamlanacağını belirterek, “Biz göreve geldiğimizde, mevcut fuar hollerimizi dolduracak kadar fuarlarımıza destek olduk ve büyüttük ama yer darlığından dolayı bir süre duraksama dönemi yaşadık. En çok duraksama yaşadıklarımızdan biri de Ayakkabı Fuarı.” dedi. Belediyenin kendi gücüyle 400 milyon lira harcayarak yaptığı Yeni Fuar Kompleksi’nin, mevcut hol ve sergi kapasitesini dört kattan fazla büyüteceğine dikkat çeken Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilen fuarcılık görevinin, kentimizin kalkınması için önemli bir kaldıraç olduğuna inanıyoruz. En kısa zamanda büyük bir kongre merkezinin de temelini atacağız.” diye konuştu.

‘KAYITDIŞILIĞIN EN FAZLA OLDUĞU SEKTÖRLERDEN BİRİ AYAKKABICILIK’

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata ise fuarın perakendecileri, üreticileri, toptancıları biraraya toplayan, sektörün önemli bir buluşma noktası olduğunu söyledi. İzmir’de odaya bağlı olarak binin üzerinde ayakkabıcı esnafının faaliyet gösterdiğini kaydeden Ata, şöyle devam etti: “Üyelerimizin 400 kadarı üretim, 700 kadarı satış üzerine ticari hayatlarını sürdürüyor ancak her sektörün olduğu gibi ayakkabıcılık da çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Bunların başında, ülkenin kayıtdışı işgücü var. Bizim sektör, kayıtdışılığın en fazla olduğu sektörlerin başında geliyor. Bu durum, haksız rekabete neden oluyor. Oda olarak bu kayıtdışılığın takipçisi olacağız.” Yalçın Ata, Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 37’sini karşılayan İzmirli ayakkabıcı esnafına, fuara sahip çıkma çağrısında bulundu.

TÜRKİYE’NİN İLK AYAKKABI MÜZESİ FUARA TAŞINDI

Ayakkabı/Kış 2014, çok özel bir sergiye de evsahipliği yapıyor. İzmir Ayakkabıcılar Odası ve İZFAŞ işbirliğiyle düzenlenen sergiye, Türkiye’nin ilk ayakkabı müzesinde yer alan ayakkabılar ve el aletlerinden bazıları taşındı. Sergide 200 yıllık ayakkabıların yanısıra günümüzde kullanılmayan tahta çiviler, kaçaburuk, ıstaka, filo bıçağı, katoki, parmaklık, dolgu mumları gibi birçok el aleti ve makine yer alıyor. 210 yıl önce giyilen yetişkin ve çocuk ayakkabılarının dikkat çektiği sergide çarıktan yemeniye, takunyadan kunduraya ayakkabının tarihî yolculuğu gözler önüne seriliyor. Serginin gözdesi ise Harry Potter filmlerinde kullanılan Osmanlı çarıkları. CİHAN

Yorumlar