Kimyacılar ‘sigorta’ sorununa çözüm istedi

Sektörün taşıdığı risklerden dolayı sigorta firmalarının poliçe düzenleme konusunda isteksiz davranmalarından şikayetçi olan boya ve kimya sanayicileri, sigorta firmalarının risk analizi yapmak için hiçbir uzman göndermediğinden dert yandı.

Google Haberlere Abone ol
Kimyacılar ‘sigorta’ sorununa çözüm istedi

Sektörün taşıdığı risklerden dolayı sigorta firmalarının poliçe düzenleme konusunda isteksiz davranmalarından şikayetçi olan boya ve kimya sanayicileri, sigorta firmalarının risk analizi yapmak için hiçbir uzman göndermediğinden dert yandı. Bu arada ÖTV konusunda yaşanan sıkıntıların üretimin önünde ciddi bir engel oluşturduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, teminat mektubu miktarlarının da düşürülmesini de talep etti.

Kimya sektörünün temsilcileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nde buluştu. Birliğin Kimya Sanayi Sektör Meclisi Başkanı Timur Erk, sektörün sigorta konusunda büyük sıkıntı çektiğini ifade ederek, bu soruna çözüm bulunana kadar, ya bu firmaların durumunun zorunlu sigorta kapsamına alınmasını ya da kamu bankalarına ait sigorta firmaları tarafından sigortalanmalarını önerdi.

Başta sigorta, ÖTV ve teminat mektubu konuları olmak üzere, sektörün gündemindeki sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantının açılışında konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, taşın altına elini koyan ve canı yanan kesim olan sanayicilerin böyle bir platformda bir araya gelerek, meselelerini tartışabilmelerinin önemine işaret etti.

“TALEP EDEN HER FİRMAYA UZMAN ÖNDERİLMELİ”

Hazine Müşteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, 2012 yılında Sigortacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle, teminat bulunamayan riskler konusunda olağandışı riskler yönetim merkezi oluşturulabileceğini ve Hazine Müsteşarlığı olarak sorunu çözmeye talip olacak sektörel girişimleri destekleyeceklerini ifade etti. Genç, “Risk inceleme uzmanı talep eden her firmaya, bir uzmanın gönderilmesi lazım. Hiç adam göndermeden sigortalanıp sigortalanamayacağını bilemezsiniz.” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Koordinatörü Alper Tan, sigorta şirketlerinin kârlı görmedikleri işlere temkinli yaklaştıklarını belirtirken, "Sigortacılık sektöründe 2014 yılında daha pozitif gelişmeler bekleniyor, bu durum sigorta şirketlerinin risk kabul politikalarını değiştirmesi için bir şans yaratacaktır.” diye konuştu.

“RİSK ANALİZİ MUTLAKA YAPILMALI”

Sektörel Girişim adına konuşan Gökçen Süer, “Riskinizi sigortalayamıyoruz demek çok kolay bir yaklaşım. Bütün sanayiciler mutlaka risk analizi yaptırabilmeli.” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da sigorta meselesinin şehirlerindeki sanayiciler için de ciddi bir sorun olduğuna değinerek, imalat sektörünün önemi üzerinde durdu.

ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ YÖNETMELİĞİ DE TARTIŞILDI

Toplantıda ayrıca, Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik (SEVESO Yönetmeliği) ile ilgili de değerlendirmelerde bulunuldu. 2012 yılına kadar yayınlanması gereken güvenlik raporu hazırlama rehberine ilişkin doküman yayımlanamadığı için yönetmeliğin uygulama süresinin 01.01.2014’e uzatıldığını hatırlatan sektör temsilcileri, sektörün güvenlik raporu detaylarına ilişkin tebliği beklediğini açıkladı.

TOBB Kimya Sektör Meclisi üyeleri ayrıca yönetmelikle hazırlıklarını tamamlayamamış firmalara faaliyetlerini durdurma-kapatma cezaları öngörülmesinin de kabul edilemez olduğunun altını çizdi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın rehberi yayınlamasından sonra yürürlüğe girmek üzere en az iki yıl erteleme talep etti.
CİHAN

Yorumlar