KESK: 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 179 lira

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'nun hazırladığı rapora göre 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken en az aylık gıda harcaması olan açlık sınırı bin 179 lira, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde ed.

Google Haberlere Abone ol
KESK: 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 179 lira

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'nun hazırladığı rapora göre 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken en az aylık gıda harcaması olan açlık sınırı bin 179 lira, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı da 3 bin 727 lira.

KESK, 4 kişilik bir aile için 2014 yılı Şubat ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı verilerin paylaştı. Rapora göre Şubat ayında açlık ve yoksulluk oranı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 yükseldi. 2014-2015 Toplu Sözleşme (TİS) sürecinde ücretlerine ortalama yüzde 5,2'lik zam yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, bu yüzden kamu çalışanlarının ücretlerinin Şubat ayında açıklanan 7,89 enflasyon oranı ile karşılaştırıldığında, yoksulluk sınırındaki artışın yüzde 50 altında kaldığı ileri sürüldü. Bugünkü şartlarda en düşük memur maaşı ile geçinen 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının yarı yarıya altında yaşamını sürdürdüğü ifade edildi.

Rapora göre, hükümet bütçesinden kamu sağlık harcamalarının payı düştükçe halkın kendi bütçesinden sağlığa ayırdığı pay artıyor. Son iki senede bütçede kamu sağlık harcamalarının payı yüzde 5 azalırken, bu daralma halka çok daha geniş bir boyutta yansıdı. Halkın kendi bütçesinden sağlık hizmeti alabilmek için yaptığı harcamalar yüzde 17 arttı.


CİHAN

Yorumlar