Kendi işini kurmak isteyen köylü kadınlara hibe destek verilecek

Türkiye’de ilk kez çiftçi kadınların kendi işini kurma fırsatı yakalayacağı "Kırsal Kesimde Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi" projesinin eğitim ayağı, İzmir'in Seferihisar ilçesinde başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kendi işini kurmak isteyen köylü kadınlara hibe destek verilecek

Türkiye’de ilk kez çiftçi kadınların kendi işini kurma fırsatı yakalayacağı "Kırsal Kesimde Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi" projesinin eğitim ayağı, İzmir'in Seferihisar ilçesinde başladı. Proje, İzmir’in kırsal kesiminde yaşayan üretici kadınların kendi işini kurmasına imkan sağlamak amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi. KOSGEB’in katkısıyla düzenlenen proje çerçevesinde 50 kadın, mahalli ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasından kırsal alanda ekoturizme, banka kredilerine erişim imkanlarından mikro kredi imkanlarına kadar birçok konuda eğitime tâbi tutulacak. Eğitim sonunda girişimci fikri kabul gören kadınlar, 30 bin liraya kadar hibe destek almaya hak kazanacak.

Eğitim programının açılışında konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, katılmaya hak kazanan 50 kadının, mülakat ve ön eleme sonucu 133 başvuru arasından seçildiğini söyledi. Eğitimin 10 gün süreceğini kaydeden Güldal, projenin başarıya ulaşacağına inandığını belirterek, “Türkiye’de ilk olmasına rağmen yaşanan gelişmeler gösteriyor ki hem İzmir’de hem de diğer şehirlerde projenin devamı gelecek. Başvuru sürecinde sadece İzmir’den değil, diğer illerden de arayan kadınlarımız oldu. Projeye nasıl dahil olabileceklerini, eğitimden nasıl faydalanabilecekleri öğrenmek istediler.” dedi. Bakanlığın desteğiyle yürütülen projeyle kırsal kesimdeki kadınların girişimcilik yoluyla ekonomik statüsünün arttırılmasının amaçlandığını kaydeden İl Müdürü Güldal, eğitimi tamamlayanların, ürettiklerini işleme ve pazarlama imkanı bulacağını belirtti. Eğitime katılan kadınlardan hayal güçlerinin sınırlarını zorlamalarını isteyen Güldal, girişimci ruha sahip olanlar için İzmir’de birçok imkan olduğunu dile getirdi.

30 BİN LİRAYA KADAR HİBE, 70 BİN LİRAYA KADAR FAİZSİZ KREDİ

Eğitim sonunda girişimci fikri KOSGEB tarafından kabul gören kadınların 30 bin liraya kadar hibe destek almaya hak kazanacağını vurgulayan İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürü Oğuz Kılınç ise ayrıca 70 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanından da faydalanabileceğini kaydetti. KOSGEB olarak kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade eden Kılınç, kredinin iki yıl sonunda ve sekiz eşit taksitle ödeneceğini söyledi. İş kurmanın meşakkatli bir süreç olduğunu, bu süreçte KOSGEB olarak eğitime katılan kadınlara destekçisi vereceklerini belirterek, “Evinde oturan kadınları değil, kendi işinin patronu olan kadınları görmek bizi daha gururlandıracaktır.” dedi.

'İZMİR’İN BAŞARILI KADINLARININ HAREKETE GEÇİRİLMEYE İHTİYACI VAR'

"Bakanlık olarak bizim felsefemiz, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesiyle girişimcilik ve istihdamın arttırılması." diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Çalışmaları Koordinatörü Uzman Nimet Kaleli de kırsal kesimdeki kadınlara önem verildiğinde, yapamayacakları hiçbir şey olmayacağını söyledi. İzmir’in köylerinde çok başarılı kadınlar olduğunun altını çizen Kaleli, bunların sadece harekete geçirilmeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Kırsalda yaşayan kadınlarımızın çok farklı fikirleri var. Yeter ki önlerindeki engeller kaldırılsın.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar