Kazakistan Merkez Bankası Başkanı ülkede banka iflası ile ilgili haber yalanladı

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, Kazak bankaların iflasına ilişkin söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan Merkez Bankası Başkanı ülkede banka iflası ile ilgili haber yalanladı

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, Kazak bankaların iflasına ilişkin söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kazak bankaların mali durumları hakkında son günlerde sosyal medya üzerinde bir takım olumsuz bilgilerin yazıldığına ve paylaşıldığına dikkat çeken Kelimbetov, bu bilgilerin doğru olmadığını dile getirdi. Kazakistan Merkez Bankası Başkanı, bu girişimlerle gerek piyasalarda gerekse de halk üzerinde olumsuz bir hava oluşturulmak istendiğinin amaçlandığını ifade etti. Halkın bu bilgilere itibar etmemesi gerektiğine dikkat çeken Kayrat Kelimbetov, bu faaliyetlerin ülkenin bankacılık sistemindeki istikrarı bozmayı hedeflediğini vurguladı.
Kelimbetov, Kazak bankaların hem milli para birimi tengenin hem de döviz olarak yeterli kaynaklara sahip olduğunu ifade etti. Merkez Bankası olarak ülkede faaliyet gösteren bankalara likidite desteğini sağlayacaklarını da sözlerine ekleyen Başkan Kayrat kelimbetov, gerçek kişilerin mevduatlarının yasa gereği devlet garantisi altında olduğunun da altını çizdi.
Öte yandan Kelimbetov daha önce de 11 Şubat’ta aldıkları devalüasyon kararı üzerinden manipülasyon yapan bankaların cezalandırılacaklarını söylemiş; yeni para politikasının daha verimli ekonomik atılımlar için hayata geçirildiğini illeri sürmüştü.
11 Şubat’ta ülkede yaşanan devalüasyon sonrası Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de hükümete yabancı sermayeye gerekli yatırım ortamı sağlama çağrısında bulunmuş: "Boş konuşmaya gerek yok. Artık iş yapma zamanı. İmalat sanayine, özellikle de orta ve küçük ölçekli yatırımcılara destek verilmesi gerekiyor. Yatırımcılarla ortak bir dil bulmalısınız, eğer bunu yapamıyorsanız, bunu yapacak yeni bir hükümet gelir". sözleri ile hükümeti görevden almakla tehdit etmişti.
CİHAN

Yorumlar