Kazakistan Merkez Bankası Başkanı dün gerçekleşen devalüasyonu savundu

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, 11 Şubat 2014’de aldıkları devalüasyon kararı üzerinden manipülasyon yapan bankaların cezalandırılacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan Merkez Bankası Başkanı dün gerçekleşen devalüasyonu savundu

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, 11 Şubat 2014’de aldıkları devalüasyon kararı üzerinden manipülasyon yapan bankaların cezalandırılacaklarını söyledi. Kelimbetov, başkent Astana’da düzenlediği basın toplantısında, 2009-2013 yılları arasında uygulanan milli para politikasını dün itibarıyla değiştirdiklerini hatırlattı. 1 doların 5 tenge den 185 tengeye çıkarıldığını kayd eden Kazak Bakan Kelimbetov, yeni para politikasının daha verimli, rekabete açık hale gelmesi adına ve yatırımcıları desteklemek için yapıldığını kaydetti.
2014 yılı enflasyonun yüzde 8 civarında olmasını hedeflediklerini kaydeden Kelimbetov, 2009 yılında alınan yüzde 25’lik devalüasyon kararında yıllık enflasyonun yüzde 6-7 civarında gerçekleştiğini hatırlattı. Kelimbetov, bazı çevrelerin durumdan faydalanarak manipülasyonlara girerek toplumun tansiyonunu yükseltebileceğine dikkat çekti.
Kazakistan Milli Bankası’nın aldığı kararda haklı olduğunu, 2009 yılında bunu ispat ettiğini ve bu yüzdende insanların alınan bu karara güvenmelerini isteyen Kelimbetov, en uzun kara sınırı ve en büyük ticaret ortakları olan Rusya başta olmak üzere, Çin ve dünyanın en büyük 22 ekonomisinde yaşanan gerilemeler göz önüne alındığında Kazakistan’ın zamanında önemli bir karar aldığını vurguladı.
CİHAN

Yorumlar