Kazakistan-Malezya ilişkilerinde yeni ivme

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen 7. Astana Ekonomik Forumu Genel Kurul Toplantısı ve Dünya Anti-Kriz Konferansı’na katılan Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü....

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan-Malezya ilişkilerinde yeni ivme

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen 7. Astana Ekonomik Forumu Genel Kurul Toplantısı ve Dünya Anti-Kriz Konferansı’na katılan Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü. Nazarbayev’in daveti üzerine Astana’da bulunan Abdürrezzak için Akorda Sarayı’nda karşılama töreni düzenlendi. İkili görüşmede liderler ticaretin artırılması, ekonomik yatırım ve kültürel alanda işbirliğinin genişletilmesi konularını ele aldı. Uluslararası ve bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunan liderler, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Nazarbayev, Astana Ekonomik Forumu’na katılmasından dolayı konuk başbakana teşekkür etti. Malezya Başbakanı Tun Abdürrezzak ile son üç yılda üç kez görüştüklerini hatırlatan Nazarbayev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 14 artmasına rağmen yetersiz olduğunu, bu ziyaret ile yeni işbirliği sahalarının ele alındığını ifade etti.

-MALEZYA’DAN KAZAKİSTAN’A 1.1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Astana Ekonomik Forumu’n dan etkilendiğini kaydeden Tun Abdürrezzak, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek için ulaştırma ve lojistik sektöründe mevcut kapasitenin genişletilmesinin önemini vurguladı. Malezya şirketlerinin Kazakistan’a 1.1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını vurgulayan Abdürrezzak, imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Kazakistan’da metanol ve sıvı gazyapımı tesislerinin kurulacağını vurguladı. İki ülke arasında geçen yıl gerçekleşen 130 milyon dolarlık ticaret hacminin yeterli olmadığını vurgulayan Tun Abdürrezzak, bu rakamın yükseltimesi için her iki tarafında ciddi adımlar atacağını belirtti.

Uluslararası konularda Kazakistan ile benzer pozisyonlarda olduklarını dile getiren konuk başbakan, iki ülke arasında ki uçuş sayısının artırılması ve daha çok Kazak öğrencinin Malezya üniversitelerinde okuması için imkan sağlanmasını istedi.

Malezya Başbakanı ayrıca 24 Mart’ta 227 yolcu ve 12 mürettebatı ile Pekin -Kuala Lumpur seferini yaparken kaybolan Boeing 777-200 uçağının arama çalışmalarında destek veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e teşekkür etti.

CİHAN

Yorumlar