Kazakistan firmalarının Türkiye'deki yatırımları 705 milyon dolara ulaştı

Kazakistan firmalarının son yıllarda Türkiye’de başta petrol ve turizm sektörlerinde yaptığı yatırımlar 705 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de 150’nin üzerinde Kazak sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Daha önce Belek Sirene Oteli,...

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan firmalarının Türkiye'deki yatırımları 705 milyon dolara ulaştı

Kazakistan firmalarının son yıllarda Türkiye’de başta petrol ve turizm sektörlerinde yaptığı yatırımlar 705 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de 150’nin üzerinde Kazak sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Daha önce Belek Sirene Oteli, Bodrum Kempinsky Oteli ve Beldibi Türkiz Oteli gibi yatırımlar yapan Kazak turizm şirketleri, artık Çeşme ilçesiyle ilgileniyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Kazak şirketlerinin İzmir'le ilgilenmelerinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

EBSO’da, Türkiye-Kazakistan Yatırım ve İşbirliği Olanakları Toplantısı düzenlendi. Güney Kazakistan Eyaleti Valiliği’nin Türkiye ziyaretinin İzmir bölümü kapsamındaki toplantıda, Kazak ve İzmirli işadamları ikili iş görüşmeleri yaptı. Açılışta konuşan EBSO Başkanı Yorgancılar, iki ülke arasındaki 2,8 milyar dolarlık ticaret hacminin çok yetersiz olduğunu söyledi. Bu rakamların arzulanan seviyelere gelmesi için atılması gereken bazı adımlar olduğunu ifade ederek, “Bu adımlardan tarafımızca en önemlisi, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasıdır. Bu anlaşmanın bulunmamasından dolayı gümrük vergileri yüksek oranlarda seyretmekte ve bu da ticaret hacmimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda gerekli adımların bir an önce atılması için üst düzey girişimlerde bulunulmasını arzu etmekteyiz.” dedi. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler hakkında da bilgi veren Yorgancılar, geçen yıl 1,1 milyar dolar ihracat ve 1,7 milyar dolar ithalat olmak üzere 2,8 milyar dolar olduğunu kaydetti. İzmir ile Kazakistan arasındaki ticaretin de 22,3 milyon dolar ihracat ve 18,2 milyon dolar ithalat şeklinde olduğunu belirterek, “Ülkemizden Kazakistan’a en çok kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, elektrikli makine ve cihazlar, plastikler ve mamulleri, demir veya çelikten eşya ihraç ediliyor. Kazakistan’dan ise en çok bakır ve bakırdan eşya, mineral yakıtlar, mineral yağlar, çinko, alüminyum ve hububat alıyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİ 17,5 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENİYOR

Türkiye’nin Orta Asya Türk cumhuriyetleri arasında en fazla yatırımlarının bulunduğu ülkelerden birinin Kazakistan olduğunu dile getiren Ender Yorgancılar, “1993 yılından bu yana Kazakistan’a giren doğrudan Türk yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar dolar civarında. Kazakistan’da 500’ün üzerinde Türk-Kazak ortak sermayeli işletme faaliyette gösteriyor. Ülkedeki yüzde 100 Türk sermayeli şirketlerin sayısı 160 dolayında. Türk firmaların faaliyetleri genellikle ticaret, telekomünikasyon, otel işletmeciliği, süpermarket işletmeciliği, müteahhitlik, petrol ürünleri ve gıda imalatında yoğunlaşıyor.” dedi. Bunun yanısıra Türk müteahhitlik şirketlerinin de Kazakistan’da önemli projelere imza attığını hatırlatarak, “Türk inşaat firmalarının Kazakistan’da üstlendiği 400 projenin toplam değeri 17,5 milyar civarındadır.” diye konuştu.

‘MEVZUATI DEĞİŞTİRDİK, TÜRK İŞADAMLARINI YATIRIMA BEKLİYORUZ’

Güney Kazakistan Eyaleti Vali Yardımcısı Safarbek Tuyakbayev ise İzmirli işadamlarını yatırıma davet etti. Mevzuat değişikliğiyle yabancı yatırımcıya birçok avantajlar getirdiklerini belirten Tuyakbayev, “Kazakistan hükümeti, yabancı yatırımlar için iade ve garanti getirdi. Yüksek miktarlarda yatırım yapan ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamıyoruz. Yabancı yatırımcı 10 yıl kurumlar ve arazi vergisinden, 8 yıl da mülk vergisinden muaf. Ayrıca işgücü temini, vergi oranları ve kanunların sabitliği gibi ekstra kolaylıklar sağlıyoruz. Önümüzdeki beş yıl için ziraat, gıda, tekstil, eczacılık, makine, inşaat malzemeleri, enerji, turizm ve lojistiği en önemli sektörler olarak belirledik. Yenilenebilir enerji üretiminde, devletin 10 yıla kadar alım garantisi var.” dedi.

‘TÜRK İŞADAMLARI KAZAKİSTAN'IN KALKINMASINA BÜYÜK KATKI SAĞLADI’

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de ülkesinin, son yıllarda yaptığı hamlelerle yurtdışından ciddi yatırımcı çektiğini söyledi. Bağımsızlık döneminden bu yana önüne büyük hedefler koyduğunu ve birçoğunu gerçekleştirdiğini dile getiren Tüymebayev, “Bağımsızlıktan sonra ilk yabancı yatırımcı Türkiye’den geldi. Türk işadamları, Kazakistan’ın kalkınmasına büyük katkı sağladı. 20 milyar dolara yakın proje yürütüyorlar. Yabancı yatırımcılara yeni teşvikler veriyoruz. Bu bağlamda İzmirli ve bütün Türk işadamlarını ülkemize yatırıma davet ediyoruz. Bu tarihî bir fırsat, bunu kaçırmayın.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar