Kaza Meydana Gelen Körfez Köprüsü'nde Diğer Geçici Yol da İndirilecek

Körfez Köprüsü'nde meydana gelen kaza sonrası planlar değişti. Diğer geçici yol da indirilecek, birçok malzeme yurt dışında yapılacak, açılışı da 5-6 ay gecikecek.

Google Haberlere Abone ol
Kaza Meydana Gelen Körfez Köprüsü'nde Diğer Geçici Yol da İndirilecek

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde cumartesi günü, geçici yol montaj yapılması yapılan 'catwalk- kediyolu' halatlarından birinin kopmasından kendisini mesul tutarak intihar eden Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, müdahalede bulunamadığı için de canına kıydığı anlaşıldı.

PROJEDE DEĞİŞİKLİK

Kediyolunun bağlantı yerinden kopmadan öncelikle fotoğrafları da ortaya çıkarken, uzmanların yaptığı son değerlendirmelerin arkasından başka hattın da tehlike yaratması itibarıyla kontrollü bir biçimde indirilmesine, kopan bağlantı bölgeleri dahil oldukça çok madeni parçanın memleket dışında imal edilmesi kararlaştırıldı.

ÇATLAK ÖLÜME GÖTÜRDÜ

Tamamlandığında İstanbul- İzmir karayolu yolculuğunu 3.5 saate indireceği belirtilen 377 kilometrelik otoyol projesinin en ciddi geçiş noktası İzmit Körfez Köprüsü'nde şubat ayından itibaren iki yaka içinde rehber kablolar çekildikten sonra 'catwalk' yani kediyolu şekilde bilinen geçici yürüyüş yolu montajına başlanmıştı. Köprü'den önümüzdeki Haziran ayında da yürüyerek geçmek için hazırlık yapılıyordu.

NE OLMUŞTU?

Geçen cumartesi günü köprüde iki yakayı birleştiren, mühendis ve işçilerin geçici yol montajının yapıldığı şark taraftaki her bir tanesi 8'er ton ağırlığında 14 kablodan oluşan kediyolu Yalova Hersek Burnu tarafındaki ayağın üst bağlantı yerinden kopmuştu.

Cumartesi günü meydana gelen kazanın ardından, projenin bu evresinin sorumlusu bulunan Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin pazartesi günü Altınova İlçesi mezarlık girişinde cesedi bulunmuştu.
Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin, kediyolu montaj yapılması yapıldığı için ağırlığı daha da artan şark yönündeki hattın bağlı olduğu Hersek Burnu'ndaki bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, lakin fotoğrafları çekilen bu çatlağı Kishi Ryoichi'nin ilgili birimlere bildirip bildirmediği henüz öğrenilemedi. Japon Mühendis Kishi Ryoichi'nin, çatlağı gördükten sonra, takribî 150 m. yüksekle sayıları 30 ile 50 içinde değişen personelin hayatını riske atmamak için, havanın fırtınalı olabileceği gerekçe gösterilerek cumartesi günü bütün çalışanlara izin verdiği de ortaya çıktı.

PARÇALAR YURT DIŞINDA YENİDEN YAPILACAK

Bu arada Körfez Köprüsü'nde meydana gelen bu kopmanın arkasından araştırmalar devam ederken, kopan hattın başka hatta da baskı yapması, bununla birlikte kopan bağlantı yerindeki malzemenin de tıpkı yerde yapılmış olması itibarıyla buradaki oldukça çok madeni parçaların iptal edilip yenilerinin yapılacağı öğrenildi.

DİĞER HAT İNDİRİLECEK

Öncelikle, altından her gün Donanma Komutanlığı'na bağlı harp gemilerinin yanı dizi başta Tüpraş olmak üzere burudaki petrol işleme ve depolama tesislerine petrol LPG ve kimyasallar getiren tanker ve düzeyi yük gemilerinin geçtiği köprüde garp yönündeki hat, önümüzdeki günlerde kontrollü bir biçimde indirilecek. Bu tarih daha önceden duyurulup çalışmalar esnasında İzmit Körfezi'ne gemi giriş çıkışı geçici süreyle durdurulacak. Şu anda halen kopma riski taşımasına rağmen, Köprü'nün ayakları altından su altındaki kediyolu ve kabloların ziyan veremeyeceği bir hat üstünden arka geçişlerine izin veriliyor. Tehlike yaratan hattın indirilmesinin ise hazırlıklar tamamlanmasından ve önlemler alındıktan sonra yapılacak.

AÇILIŞ 5-6 AY GECİKECEK

Japon mühendisin canına kıymasına yol açan bu olayın on milyonlarca dolarlık zarara yol açtığı, kopan bağlantı yerindeki madeni bölümler başta olmak üzere buradaki oldukça çok malzemenin sökülüp yurtdışında yenilerinin yapılıp getirilecek monte edileceği öğrenildi. Ancak bunun mühendislik çalışmaları, siparişi, imalatı ve Türkiye'ye getirilmesi uzun süre alacağından, Körfez köprüsü daha öncelikle planlanan bu sene sonunda açılamayacak. Muhtemelen birkaç maaş gecikme ile 2016 yılı ortalarına sarkacak.


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar