Kayserili işadamı ithal edilen Çin sarımsağını Türkiye'de üretmeye başladı

35 yıldır sarımsak ticaretiyle uğraşan işadamı Nuri Korkmaz, Çin sarımsağını ithal etmek yerine tohumlarını Türkiye’ye getirerek üretmeye başladı. Korkmaz, "Kastamonu’da üretilen yerli sarımsak çok kaliteli, ancak üretimi ve verimi...

Google Haberlere Abone ol
Kayserili işadamı ithal edilen Çin sarımsağını Türkiye'de üretmeye başladı

35 yıldır sarımsak ticaretiyle uğraşan işadamı Nuri Korkmaz, Çin sarımsağını ithal etmek yerine tohumlarını Türkiye’ye getirerek üretmeye başladı. Korkmaz, "Kastamonu’da üretilen yerli sarımsak çok kaliteli, ancak üretimi ve verimi düştü. Yeni tohum da geliştirilemediği için Çin sarımsağı çok cazip. Ayrıca iyi muhafaza edilirse Çin sarımsağının yerli sarımsaktan hiçbir farkı da yok. Üstelik daha verimli.” dedi.

Kayserili Nuri Korkmaz, Türkiye'deki üretim yeterli olmadığı için Çin’den ithal edilen sarımsaktaki dışa bağımlılığı azaltmak için kolları sıvadı. Bir yıl önce Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı bölgesinde 5 hektarlık tarlaya Çin sarımsağı eken Korkmaz, ilk hasadı da yaptı. Yerli cinse göre Çin sarımsağının tanelerinin daha iri olduğunu belirten Korkmaz, dekar başına 1 ton verim alındığını, Çin'den ithal edilen tohumlarda ise bu verimin 2,5 tona kadar çıktığını söyledi.

Çin sarımsağının dünyada tercih edilen bir tür olduğunu vurgulayan Nuri Korkmaz: “Kendimiz Çin’den sarımsak ithal ettik. Bir miktar sattık, bir miktarını da Türkiye’de üretimi yapılabilir mi? diye deneme çalışması yaptık. Çok büyük verim elde ettik. Geçen yıl da Çin’den tohum ithal ettik, sarımsak ekimi yaptık. Maraş bölgesinde eskiye nazaran yeni bir pazar oluştu, arazi, hava şartları ve iklimi uygun. Bu nedenle ekim için biz bu bölgeyi seçtik. Çin sarımsağının kalitesi yerli sarımsağa oranla iyi muhafaza edilirse hiçbir farkı yok.” diye konuştu.

“UYGUN KOŞULLARDA MUHAFAZA EDİLİRSE ÇİN SARIMSAĞI'DA UZUN ÖMÜRLÜ”

Çin sarımsağının yerli sarımsağa göre daha iri taneli olduğunu anlatan Korkmaz şunları kaydetti: “Çin sarımsağında diş sayısı 11 ile 13 diş arasında değişiyor. Yerli sarımsaklar uzun ömürlü olmasıyla biliniyor, Çinliler bu sarımsağı 18 ile 24 ay arasında tarladan çıktığı gün ki tazeliğiyle muhafaza edebiliyor. Kastamonu’da üretilen yerli sarımsak çok kaliteli, ancak üretimi azaldı, verimliği düştü. Yeni tohumda geliştirilemediği için üretici bu sarımsağa yöneldi.” Kahramanmaraş’ta yılda ortalama 6 bin ton sarımsak üretildiğini hatırlatan Korkmaz, rekolteden memnun olduklarını sözlerine ekledi. Tarlada 25 derece sıcaklığın altında sarımsak hasadı yapan tarım işçileri ise günlüğü 25 liradan akşama kadar sarımsak temizleyip bağladıklarını ifade etti.

SARIMSAK ÜRETİMİ DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ALTINDA

Dünyada sarımsak üretiminin yüzde 81’inin 19 milyon ton üretim kapasitesiyle Çin tek başına yaparken, Çin’i yaklaşık bir milyon ton üretimle Hindistan takip ediyor. Türkiye’de ise sarımsak üretimi dünya ortalamasının çok altında yer alıyor. Ülkemizde son 10 yılda yaklaşık 28 bin ton kuru ve işlenmiş sarımsak ithalatı gerçekleştirilirken, 2012 yılı verilerine göre 79,4 bin tonluk kuru sarımsak üretimi yapıldı.

CİHAN

Yorumlar