Kayıtlı İHA sayısı 3 bin 357 oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "500 gramın üzerindeki insansız hava araçlarına getirilen kayıt ve tescil zorunluluğu için verilen sürenin sona erdiği 1 Mayıs'a kadar 3 bin 357 İHA ve 4 bin 754 İHA pilotunun kaydı yapıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kayıtlı İHA sayısı 3 bin 357 oldu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İnsansız Hava Araçlarına (İHA) kayıt ve tescil zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, mevcut İHA'ların kaydı için verilen sürenin sona erdiği 1 Mayıs'a kadar toplam 3 bin 357 İHA ve 4 bin 754 İHA pilotunun kaydının yapıldığını söyledi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından bir süredir çalışmaları sürdürülen İHA Sistemleri Talimatı'nın yayımlanmasının ardından, 23 Şubat itibarıyla İHA'ların kaydı için başvuruların internet üzerinden alınmaya başlandığını anlattı.

Talimatla, 500 gramın üzerindeki mevcut İHA'ların kayıt ve tescil işlemlerinin 1 Mayıs'a kadar tamamlanması için süre verildiğini hatırlatan Yıldırım, yaklaşık 2,5 aylık sürede 3 bin 357 İHA ve 4 bin 754 İHA pilotunun kaydının yapıldığını bildirdi.

Yıldırım, bahsi geçen talimatın İHA sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları içerdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gramla 25 kilogram aralığında olan İHA'lar ve bunları kullanacak pilotlar, Genel Müdürlük tarafından oluşturulan internet tabanlı kayıt sistemine kayıt edildi. Bunun dışında azami kalkış ağırlığı 25 kilogram ile 150 kilogram aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kilogram ve daha fazla olan İHA’ların Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gramdan daha az olan İHA’lar talimat kapsamının dışında yer alıyor."

İHA’ların sivil alanda kullanımının hızla arttığına dikkati çeken Yıldırım, gelecek yıllarda bu alanda büyük gelişmelerin beklendiğini ifade etti.

Yıldırım, Türkiye’nin de özellikle askeri alanda kendi İHA’sını geliştiren ülkeler arasında bulunduğunu, bu alandaki başarının sivil alana yansımasının beklendiğini bildirdi.

Pilot sayısının, İHA sayından fazla olmasının sebebinin de bir aracı, firmalarda birden fazla kişinin kullanmasından kaynaklandığını vurgulayan Yıldırım, İHA’ların kullanım alanının yaygınlaşmasıyla, söz konusu araçlardan kaynaklanan güvenlik ve uçuş emniyetini ihlal edecek risklerin ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, bunların asgariye indirilmesi için herkesin kurallara uygun hareket etmesi, yasak yerlerde uçuş yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Kurallara uymadan yapılacak uçuşların suç teşkil edeceğini ve vatandaşların mağduriyetlerine sebebiyet vereceğini belirten Yıldırım, "Bunun için de vatandaşlarımız kurallara uysunlar, güvenle uçsunlar." dedi.

Yıldırım, SHGM’den izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkilerle belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye cezai hükümler uygulanacağı uyarısında bulunarak, kayıt yaptırmadan İHA kullananların 17 bin liraya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti.

Yorumlar