Katar Emiri Deutsche Bank'a talip oldu, borsa hareketlendi

Petrol ve doğalgaz zengini Katar Emirliği, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'tan 2 milyar Euro'dan fazla hisse satın alarak bu bankaya ortak olacak. Katar'ın mevcut hisse alımı sonrası Deutsche Bank'ın yaklaşık yüzde 6'sına sahip...

Google Haberlere Abone ol
Katar Emiri Deutsche Bank'a talip oldu, borsa hareketlendi

Petrol ve doğalgaz zengini Katar Emirliği, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'tan 2 milyar Euro'dan fazla hisse satın alarak bu bankaya ortak olacak. Katar'ın mevcut hisse alımı sonrası Deutsche Bank'ın yaklaşık yüzde 6'sına sahip olacağı hesaplanıyor. Banka, 8 milyar Euro tutarında hisse satışı gerçekleştirecek.

Deutsche Bank'tan yapılan açıklamaya göre, yabancı yatırımcılara hisse satışları Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacak ve yabancı hisse sahiplik oranı yüzde 9,5'ten 11,8'e yükseltilecek.

Satışın duyurulması ile Frankfurt merkezli Alman borsası hareketli saatler yaşarken, Katar Emirliği'nin Alman bankacılık piyasasına girişi basında da geniş yankı uyandırdı.

Son yıllarda soruşturma skandallarıyla sarsılan Deutsche Bank'ın 2014 yılı için belirlediği hedeflerini 2015 yılına ertelemesi, ilgili bankada yaşanan mali krize işaret olarak yorumlanırken, hedefini 1 milyar Euro düşüren Deutsche Bank'ın imdadına Katar yetişti. Başta Katar Emirliği dâhil olmak üzere yabancı sermayenin satın alacağı hisse oranının bankanın şu anki borsa değerinin yaklaşık dörtte birine tekabül ettiği belirtilirken, ilgili alımın ise banka tarihindeki ikinci büyük hisse satışı olacağı kaydedildi.

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani'nin Deutsche Bank'a ilk etapta 1 milyar 750 milyon Euro aktaracağı ifade edilirken, diğer meblağların ise Al Sani'nin de katılımıyla hisse senedi satışlarıyla yapılacağı açıklandı. Al Sani'nin “Paramount Service” isimli firma üzerinden Deutsche Bank'tan bugüne kadar 30 milyon Euro tutarında hisse satın aldığı ortaya çıkarken, Al Sani'nin yaklaşık yüzde 5'lik payla tek başına yatırımcı kategorisinde en fazla hisseye sahip kişi olduğu kaydedildi. Şeyh Al Sani'nin mal varlığının 70 milyar Dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NDAN ‘STRES TESTİ'

Bu arada Avrupa Birliği'nin (AB) 2007/2008 yıllarında meydana gelen finans kriziyle mücadele kapsamında aldığı kararlara göre, Avrupa Merkez Bankası'na Kasım ayında birlik içindeki büyük bankaları denetlemek için denetçilik görevi verilecek. Kriz döneminde devletten mali yardım almadan ayakta kalan Deutsche Bank daha sonrasında mali kriz yaşamıştı. Merkez Bankası'nın, denetçi olarak Deutsche Bank'a bu yıl içinde olası krizlere karşı hazırlıklı olup olmadığını belirleyecek ‘stres testi' uygulayacak. Bankanın testi geçmek için ortaya koyması gereken sıcak parayı da ancak hisse satımlarıyla yapabileceği belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar