Kasım ayında İzmir'in turist sayısı yüzde 8,39 arttı

2013 Kasım ayında İzmir’e gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,39 arttı.

Google Haberlere Abone ol
Kasım ayında İzmir'in turist sayısı yüzde 8,39 arttı

2013 Kasım ayında İzmir’e gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,39 arttı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün rakamlarına göre Ocak-Kasım 2013 döneminde İzmir’i 1 milyon 875 bin 903 yabancı turist ziyaret etti. Bunların 845 bin 923’ü havayolu, 523 bin 616’sı ise denizyoluyla geldi. Ülkelere göre dağılımda yüzde 7’sini İtalyan, yüzde 7’sini Fransız, yüzde 6’sını İngiliz, yüzde 4’ünü Hollandalılar oluşturdu.

Almanya’dan 11 ayda 338 bin 429 turist geldi. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre Almanya pazarında yüzde 2,79’luk düşüş yaşanmasına sebep oldu. Düşüş gözlenen bir diğer ülke Fransa’dan, 123 bin 876 turistin geldiği 11 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 2,56 düşüş yaşandı. İtalya pazarında ise artış devam etti. İtalya’dan İzmir’e gelen 150 bin 601 turist, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,22’lik artış yaşanmasını sağladı. İngiltere’den 112 bin 699 kişi aynı dönemde İzmir’e gelerek, yüzde 0,42’lik düşüş kaydetti.

Kasım ayında havayoluyla gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,1, denizyoluyla girişler ise yüzde 4,4 arttı. Aylık bazdaki girişlerde toplam yüzde 8,39 artış yaşandı. 11 aylık toplamda ise İzmir’e turist girişlerinde yüzde 2,12 artış gözlendi.

ŞAHBAZ: YATIRIMLAR ARTMALI

Büyüme rakamlarının, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir için yeterli kabul edilemeyeceğini belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Uğur Şahbaz, “İzmir turizmi, büyümesini sürdürebilmeli. Bu büyüme şüphesiz yatak kapasitenin, yatırımların ve tanıtım faaliyetlerinin arttırılmasıyla mümkün olacaktır. İzmir’de turizmin gelişimine yönelik devlet nezdinde atılan adımlar bir yana, yerel yönetimlerin de artık İzmir turizmini öne taşıyacak projelerle yol alması gerekmekte. İzmir’i sembolize edecek ortak logolar ve materyallerle uluslararası fuarlarda tanıtımına katkı koyulmalıdır. İzmir’in geleceğine yön verecek sektörlerden belki de en önemlisi turizm olacaktır.” dedi.

FUARCILIĞIN GELİŞİMİ ÖNEMLİ

Fuarcılığın da şehrin dünyaya açılmasında önemli rol oynadığını kaydeden Şahbaz, “İzmir, fuarlar ve kongreler kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlerken Gaziemir’de 337 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan yeni fuar merkeziyle kentimiz fuarcılık atılımını bir adım daha öne taşımayı hedefliyor. Biz turizmciler olarak fuarcılığı, turizmin önemli bir parçası olarak görüyoruz ve kentlerin gelişimi adına bu sektörün son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla fuarcılığın İzmir’de gelişimini destekliyoruz. Öte yandan yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran ve İzmir’de adeta bir markaya dönüşen TAV Havayolu’nun potansiyelini şehre yansıtabilmesi için mutlaka yatırım gerekmektedir. Turizmin gelişebilmesi için siyaset üstü bir yaklaşımla tahsis ve planlamaların yeniden ele alınması gerekmektedir. Biz ETİK olarak kent turizminin gelişimine katkı sunacak her türlü öneriye açığız, yeter ki yerel yönetimler bu konuda bizimle işbirliği içinde olsunlar. İzmir’in artık görmezden gelinmeye tahammülü kalmamıştır. İzmir turizmi SOS vermektedir. 5 milyon nüfuslu İzmir’e, 1 milyon turist rakamı gülünçtür. Bu, İzmir turizmi için hem ayıp hem kayıptır. İzmir, Türkiye turizm pastasından çok daha fazla pay almalıdır.” açıklamalarında bulundu.

KRUVAZİYER SAYISI DA ARTTI

İzmir’e kruvaziyerle gelen turist sayısı da artmaya devam ediyor. Yabancı kruvaziyer yolcu sayısı, 1 Ocak-30 Kasım 2013 arasında yüzde 2,9 artarak 473 bin 415’e yükseldi. Yılın ilk 11 ayında Alsancak Limanı’na yanaşan kruvaziyer gemileri ise 195’e ulaştı. CİHAN

Yorumlar