KASİF Başkanı Reis 2013 yılını değerlendirdi

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkanı Osman Reis, iş dünyasının yeni yılını kutlayarak, 2014'ün bol kazanç getirmesini diledi.

Google Haberlere Abone ol
KASİF Başkanı Reis 2013 yılını değerlendirdi

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkanı Osman Reis, iş dünyasının yeni yılını kutlayarak, 2014'ün bol kazanç getirmesini diledi. 2013'ü değerlendiren ve 2014'ten beklentilerini dile getiren Reis, geçen yıl Türkiye’nin büyüme oranıyla birçok ülkenin önünde olmakla beraber gelişmekte olan, asıl yarış içinde bulunduğu ülkelerden bir hayli geride kaldığını söyledi.

Büyümenin, iç bileşenlere göre daha çok özel tüketim ağırlıklı olduğuna dikkat çeken Reis, “Kamu yatırımları ya da özel tüketime dayalı büyümeyi, federasyon olarak çok sağlıklı bulmuyoruz ve asıl büyümenin iki eksende olması gerektiğini düşünüyoruz. Birincisi yurtiçi tasarruflar düzeyini gelişmekte olan ülkeler seviyesine çıkaran bir yapıya yönelmeyi, ikincisi ise yatırımlarda, projelerde ve harcamalarda dış borç ve cari açığa bağımlı olmayan bir büyüme aşamasına geçilmesini öneriyoruz. Bu açıdan bakıldığında 2013, karşılaştırılabilir olmayan gelişmiş ülkelere göre daha iyi, karşılaştırılabilir gelişmekte olan ülkelere göre ise önemli ölçüde düşük kalmıştır. 2012 yılına ait büyüme verileri Türkiye 2,2, AB ülkeleri ortalama yüzde eksi 0,2, Çin yüzde 7,8, Hindistan yüzde 4, Şili yüzde 5,5, Endonezya yüzde 6,2 şeklindedir.” dedi.

'TÜRKİYE, TARİHİNİN EN BÜYÜK FIRSATINI YAKALADI'

Türkiye’nin gelmiş olduğu gelişme aşaması ve oluşturduğu üretim yapısıyla tarihinin en büyük fırsatını yakaladığını belirten KASİF Başkanı Reis, “Gereksiz siyasi tartışmalar ve istikrarsızlık, alınan sonuçların olumlu yanlarını gösterirken olumsuz yanları gözardı eden analizler, fırsatı kaçırdığımızı düşünmemize neden olmaktadır. Batılı toplumlar, ‘Türkler fırsat kaçırma fırsatını asla kaçırmaz.’ der. Eğer yanlışlarda ısrar edilirse orta gelir tuzağına yakalanma olasılığının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

İŞ DÜNYASINA 2014 ÖNERİLERİ

Osman Reis, önerilerini ise şöyle sıraladı: “2014 yılının başlarında ortaya çıkan siyasi tartışmalar, bankacılık sistemiyle siyasi irade arasındaki uzlaşmayan noktaların artması, tasarruf oranıyla ilgili ciddi tedbirlerin ve reformların gündemde olmaması, fiziki sermaye ihtiyacındaki ciddi açıklar, ortalama birim satış fiyatı 1,5 dolar olan ihracat düzeyi zor bir yıl oluşturacaktı. Federasyon olarak bölgemizdeki işadamlarına tavsiyelerimiz 2014 seçim yılı olacağından kısa vadeli borçlanmaya gitmemeli, borçlarını uzun vadeye yaymalıdırlar. İşadamlarımızın işyerlerinin mevcut yapılarını daha da güçlendirmeleri gerekir. İş dünyası işyerlerindeki mesleki eğitimleri arttırarak verimliliği arttırmalıyız.”

Türkiye’nin son dönemde yaşadıklarını sağlıklı atlatabilmesi için yapılması gerekenin, bütün kanaat önderlerinin ortak bir politika ve strateji üzerinde anlaşmaya varması olduğunu vurgulayan Reis, “Unutulmamalıdır ki siyasi istikrar olmadan, ekonomik istikrar ve gelişme olmaz.” dedi. CİHAN

Yorumlar