Kartlı alışverişlerde her 3 işlemden biri mobile taşındı; sepet tutarı 163 TL

Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nin banka ve kredi kartı kullanıcılarıyla 2 yıl önce buluşturduğu dijital cüzdan BKM Express, her 3 işlemden birini mobile taşıdı. BKM Genel Müdürü Soner Canko, "Bu başarının ardında Türkiye'de yaşayan...

Google Haberlere Abone ol
Kartlı alışverişlerde her 3 işlemden biri mobile taşındı; sepet tutarı 163 TL

Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nin banka ve kredi kartı kullanıcılarıyla 2 yıl önce buluşturduğu dijital cüzdan BKM Express, her 3 işlemden birini mobile taşıdı. BKM Genel Müdürü Soner Canko, "Bu başarının ardında Türkiye'de yaşayan insanların çok hızlı adapte olması var. Eğitimden ve kültürden bağımsız olmak üzere adaptasyon kabiliyetimiz çok yüksek." dedi.

Four Seans Otel'de düzenlenen basın toplantısında Soner Canko, BKM'nin web ve mobil üzerinden gerçekleşen işlemlerini değerlendirdi. E-cüzdanı tanıtımlarının üzerinden 2 yıl geçtiğini söyleyen Canko, "Bu 2 yıl içinde 650’den fazla iş yeri ile anlaşma yaptık, 300 bine yakın üyemiz oldu. Toplamda da 360 bin işlem sayısına ulaşmış olduk. 2 yıl önce bir konsept olarak tanıttığımız dijital cüzdan bugün 2 yaşında serpilen ve güçlenen bir bebek gibi." yorumunu yaptı. Artık dijital cüzdan ile ilgili yeni şeyler gündeme aldıklarını belirten Canko, bunlardan ilkinin dijital cüzdanın mobile geçmesi, ikincisinin de dijital cüzdanın küresel işbirliklerine başlaması olduğunu aktardı. Canko, İspanya'nın dijital cüzdanı 'iupay' ile yapılan yeni iş birliği anlaşmasını ise şöyle açıkladı:

"Türkiye’de yaptığımız hızlı güvenli e-ticaret alışverişlerini dünyanın 4 bir tarafı ile yapıyor olacağız. Bununla ilgili ilk adımı da İspanya ile attık. İspanya'da da e-ticaret Türkiye'deki gibi çok hızlı büyüyen bir sektör. Orada da kart kullanımı Türkiye'ye benzer şekilde çok popüler. İspanya ile Türkiye'nin ödeme sistemlerinde ve e-ticaret alışkanlıklarında çok büyük benzerlikler vardı. Bu kültürel benzerlikleri sektörel iş birlikleri ile perçinlemiş olduk. Buradan yola çıkarak her iki ülkenin bu konuda iş birliği yapabileceğini ispatlamış olduk."

BKM Express'e üye olan 600 iş yeri sayısını sene sonunda bine tamamlamayı planladıklarına dikkat çeken Canko, "Bu bini büyütürken iş yerlerini mobile de taşımayı hedefliyoruz. İş yerleri artık sadece webde kalmasın mobile de gelsin istiyoruz. 300 bin üye sayımızı 1 milyona götürmeyi amaçlıyoruz. 1 milyon önemli bir çıta ama bizim esas hedefimiz kart kullanıcılarının mobile geçmesi ve BKM Express’i kullanması. Çünkü bugün itibariyle Türkiye’deki 57 milyon kredi kartı 100 milyonu aşkın banka kartının dijital cüzdanda olmasının önünde hiçbir engel yok. Dolayısıyla uzun vadeli esas amacımız tüm kart kullanıcılarını dijital cüzdan kullanarak sanal ticaretlerini, mobil ticaretlerini dijital cüzdanda yapmaları." değerlendirmesinde bulundu.

BKM Express mobil uygulaması ile uyumlu üye işyerlerinde her 3 işlemden 1'inin mobil cihazlardan yapıldığını da aktaran Canko, webden yapılan alışverişlerde işlem yoğunlukları 11.00-12.00 ile 14.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştiğini söyledi. İnternetten yapılan alışverişlerde ortalama sepet tutarının 163 TL, kartlı işlemlerin de 127 TL olduğunu dile getiren Canko, şunları söyledi:

"Bu başarının altında Türkiye'de yaşayan insanların çok hızlı adaptasyon olması var. Eğitimden ve kültürden bağımsız olmak üzere adaptasyon kabiliyetimiz çok yüksek. Hal böyle olunca, nasıl cep telefonları çıktığında hızlıca kabul ettik, aldık ve kullanmaya başladık. Akıllı telefonlar çıktı hızlıca akıllı telefonlara geçtik. Şimdi o adaptasyon kabiliyetimizi artık yeni bir ortama taşıyoruz. Akıllı telefon sadece cebimizde durmasın onu daha verimli kullanalım diyoruz ve alışveriş de yapıyoruz. Bilet alıyoruz, market alışverişi yapıyoruz, seyahat biletleri alıyoruz. Tamamen Türk insanının verimlilik arayışlarına ilişkin adaptasyon yeteneğine bağlayabiliriz."

CİHAN

Yorumlar