'Karayel' 21 bin 500 feete çıktı, 8 saat havada kaldı

Vestel Savunma Sanayi A.Ş. tarafından, milli kaynaklarla ve özgün olarak geliştirilen yerli taktik insansız hava aracı "Karayel", son uçuş denemesinde 8 saat havada kaldı. Çeşitli alt sistemlerin kontrol edildiği, sistemin daha uzun ve yüksek...

Google Haberlere Abone ol
'Karayel' 21 bin 500 feete çıktı, 8 saat havada kaldı

Vestel Savunma Sanayi A.Ş. tarafından, milli kaynaklarla ve özgün olarak geliştirilen yerli taktik insansız hava aracı "Karayel", son uçuş denemesinde 8 saat havada kaldı. Çeşitli alt sistemlerin kontrol edildiği, sistemin daha uzun ve yüksek uçuşu için uygunluğunun değerlendirildiği denemede Karayel Taktik İnsansız Hava Aracı, 21 bin 500 feet yüksekliğe çıktı.

Vestel, NATO’nun "Sivil Hava Sahasında Uçuş İçin Elverişlilik" standardı olan 4671’e uyumlu tasarlanıp üretilen ilk ve tek yerli taktik insansız hava aracı olarak dikkat çeken Karayel’le dünya genelinde şimdiye kadar sadece insanlı havacılıkta kullanılan sistematik hata emniyetini, ilk kez bir insansız hava aracına taşıdı. Şirket, deneme uçuşlarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne altı adet hava aracı, üç adet yer kontrol istasyonu ve yardımcı sistemlerden oluşan Karayel sisteminin teslimatına başlayacak.

Uçuş sırasında rüzgar ve buzlanma şartlarıyla karşılaşan Karayel, tasarımındaki buzlanma giderme sistemini ilk defa bu denemede esnasında kullandı. Bu sistem, buzlanma şartlarıyla karşı karşıya kalındığı durumlarda farkedip en hassas yerler olan kanat ve kuyruklardaki buzları kırma özelliğine sahip.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Vestel arasında imzalanan Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi Sözleşmesi kapsamında tamamen Türk mühendisler tarafından özgün olarak geliştirilen Karayel, beklenenin üstünde performansıyla dikkat çekiyor. Şirket, projenin teknik şartlarında yer alan 18 bin feet yüksekliğe çıkma, 35 kg. faydalı yük taşıma ve asgari 10 saat uçma hedefinin çok üzerinde gelişmiş bir versiyon sunuyor. Bu versiyon 22 bin 500 feet uçuş yüksekliği, 70 kg. faydalı yük ve 20 saate kadar havada kalış süresi hedefi doğrultusunda tasarlanmış, öncelikle gözlem amacıyla kullanılacak özgün bir insansız hava aracı. CİHAN

Yorumlar