Karadeniz’i vuran don, fındığı pahalı yedirecek

Mart ayında Türkiye’de etkili olan don olayı, bir çok meyve gibi fındığı da vurdu. Üretici 900 bin ton fındık beklerken rekolte düştü. Dünya fındık üretimin yüzde 75’ini yapıldığı Türkiye’deki rekolte, dünya piyasasındaki fiyatları...

Google Haberlere Abone ol
Karadeniz’i vuran don, fındığı pahalı yedirecek

Mart ayında Türkiye’de etkili olan don olayı, bir çok meyve gibi fındığı da vurdu. Üretici 900 bin ton fındık beklerken rekolte düştü. Dünya fındık üretimin yüzde 75’ini yapıldığı Türkiye’deki rekolte, dünya piyasasındaki fiyatları da etkileyecek.

Don olaylarından önce fındıkta çok yüksek bir rekolte bekleyen fındık üreticisi, düşük fiyatlı fındık beklentisine girmişti. Ancak beklenmedik don olayı, rekoltenin bu sene fazla düşeceği sözünü dolaşıma soktu. Bunun üzerine, fiyatlar tavan yaptı. Büyük şehirlerde, fındığın kilosu 48 TL’ye dayandı. Bu gelişmeler, dünya fındık piyasasını da yakından ilgilendiriyor. Çünkü, fındık üretiminin yüzde 70’ini sağlayan Türkiye’deki fiyatlar, dünyadaki fındık fiyatını da büyük oranda belirliyor.

DÜNYA FINDIK FİYATLARI TÜRKİYE’DE OLUŞUR

Fındıktaki son durumu değerlendiren Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı İlyas Edipsevinç, rekoltenin ne kadar olacağını şimdiden kestirmenin zor olduğunu belirtti. Edipsevinç, "Dünya fındık fiyatları Türkiye’de oluşur. Türkiye’deki rekolte büyüklüğüne göre belirlenir. Bu fiyatları Türkiye’den başka kimse belirleyemez. Dünya üretiminin yüzde 75’i Türkiye tarafından gerçekleştiğine göre, fiyatları Türkiye’deki rekolte büyüklüğü etkiyecektir." dedi.

İlyas Edipsevinç, 30 Mart'ta meydana gelen dondan dolayı bazı bölgelerde hasar olduğunun; ancak bu hasarın boyutları konusunda konuşmanın erken olduğunu söyledi. Birlik olarak sayım çalışması yaptıklarını belirten Edipsevinç, doğru sonucun ancak haziran sonunda alınabileceğini ifade etti. Başkan İlyas Edipsevinç, “Hasarın boyunun ne olduğu belli olmadan, rekoltenin ne kadar gerçekleşeceği belli olmaz. Rekolte de azalma fiyatta artma anlamına geliyor. Bunun hangi boyutta olacağına piyasa açıldığı zaman anlayabiliriz.” diye konuştu. Edipsevinç, fiyattaki artmanın ihracatı da azaltacağını, bunun ne kadar olacağını kestirmenin mümkün olmadığını vurguladı.

REKOLTE DÜŞÜKSE FİYATLAR YÜKSEK OLACAK

Türkiye’deki tüketimin de rekolteden etkileneceğine dikkat çeken Edipsevinç, “Don olmamış olsaydı, bu sene 900 bin ton civarında bir ürün bekleniyordu. Böyle bir ürünün olma kabiliyeti bu ülkede var. Dolayısıyla tüketimin azalması, Avrupa’nın sanayicinin azaltması onu kolay kolay yerine koymasını gerektirmez. Tüketimin sanayi ürünü olarak azalması elbette iyi bir şey değil. Rekolte düşükse, fiyatlar yüksek olacak. Bunun karşılığında hem iç tüketim hem dış tüketim azalacak.” dedi.

Rekolte belli olmadan bir takım çevrelerin yaptığı açıklamalara itibar etmemek gerektiğinin altını çizen İlyas Edipsevinç, "Bu sene Batı Karadeniz’de ve Karadeniz’de 300 metrenin altında fındık var." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar