Kapatılan Koza Altın Madeni işçileri eylem yaptı

İzmir'in Bergama ilçesinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Çukuralan Altın Madeni’nin mühürlenmesinin ardından 450'ye yakın işçisi, ellerinde pankartlarla eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Kapatılan Koza Altın Madeni işçileri eylem yaptı

İzmir'in Bergama ilçesinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Çukuralan Altın Madeni’nin mühürlenmesinin ardından 450'ye yakın işçisi, ellerinde pankartlarla eylem yaptı. Eylemde Soma Maden İş Sendikası Başkanı Tamer Küçükgencay ve Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin de basın açıklaması okudu.

Küçükgencay, “Üretime geçtiği ilk günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti yasalarının gereklerini aksatmadan yerine getiren, sendikal faaliyetlerimizi her zaman destekleyerek, işveren kimliğinin ötesinde işçisinin hak ve çıkarlarını gözeten, kullandığı ileri teknolojiler, çevreye ve insana duyarlılığıyla sektöre pek çok konuda önderlik eden Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin böyle olumsuz bir süreçten geçiyor olmasının şaşkınlığı ve üzüntüsünü yaşıyoruz.” dedi. İl Özel İdaresi ve Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan resmî basın açıklamalarını yakından takip ettiklerini belirten Küçükgencay, “Görüyoruz ki Koza Altın, üzerine düşen yasal sorumluluğu zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmiş, kapatmaya konu olan çevre izni lisansı için tüm evraklarını teslim etmiş ve son şart olarak sunulan harç yatırma işlemini de 10.12.2013 günü gerçekleştirmiştir.” diye konuştu. Resmî işlemler tam olmasına rağmen Çukuralan Altın Madeni'nin 31 Aralık 2013 tarihinde İzmir İl Özel İdaresi tarafından mühürlendiğini hatırlatan Tamer Küçükgencay, şunları söyledi: "Bu kapatma kararıyla 450’ye yakın işçi, bu olumsuz süreçte mağdur olmuştur. Aileleriyle birlikte 2 bin kişinin direkt zarara uğradığını görüyoruz. Kimi arkadaşımız evlendi, yeni evlat sahibi oldu, kimi arkadaşımız kredi çekti ev aldı, araba aldı, kimi arkadaşımız yıllarca çektiği maddi zorluktan yeni kurtuluyordu ki işletmenin kapanma kararıyla her şey altüst oldu. Bu mağduriyete sessiz kalamayız. Üzerimize düşen görev ve sorumluluk ne ise yerine getirilecektir. Öncelikle sendikamız üyesi işçilerimizin ve ailelerinin, sahada faaliyet gösteren taşeron firma işçileri ve ailelerinin, Bergama ve Dikili esnafının, tedarikçilerin, işveren Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin ve ülkemizin daha fazla zarar görmemesi için çevre izniyle ilgili şirket tarafından tamamlanmış sürecin sonuçlandırılmasını ve Çukuralan Altın Madeni’nin kapatılma kararının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz.”

Genel Müdür Yardımcısı Çetin de bütün resmî işlemler tamam olmasına rağmen işletmenin kapatılmasına bir anlam veremediklerini söyledi. Çetin, işletmenin tekrar faaliyete geçmesi için kanuni süreç başlattıklarını kaydetti.

Engelli kadrodan işçi olarak çalışan Hamza Atatan ise yeni çocuğu olduğunu, işsiz kalması haline perişan olacağını söyledi. Annesi Fatma Atatan da, "Yeni torunum oldu. Burası kapanırsa ve oğlum işsiz kalırsa ne yapar? Hükümet yetkililerinden rica ediyorum, işletmeyi kapatmasınlar. Ben 11 yıl AK Parti için koştum. Bunun için çevremdeki insanlardan tepki bile aldım ama yılmadım. Sonunda bizleri böyle mi yapacaktı?” dedi. Dört ay önce evlendiğini belirten başka bir maden işçisi Mehmet Ulu ise, “Düğün borçlarım var. Burası kapanırsa ve işsiz kalırsam ne yaparım?” şeklinde konuştu.

Daha sonra yürüyüş yapan işçiler, İstiklâl Marşı söyledikten sonra servislere binerek evlerine gitti. CİHAN

Yorumlar