Kapalıçarşı’da IŞİD tedirginliği

Musul'un Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından ele geçirilmesi ve Türk Başkonsolosluğu’na saldırı, Türkiye’de döviz kurunun yükselmesine neden oldu. Dolar ve Euro’nun bir anda hareketlenmesi, Kapalıçarşı’yı tedirgin...

Google Haberlere Abone ol
Kapalıçarşı’da IŞİD tedirginliği

Musul'un Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından ele geçirilmesi ve Türk Başkonsolosluğu’na saldırı, Türkiye’de döviz kurunun yükselmesine neden oldu. Dolar ve Euro’nun bir anda hareketlenmesi, Kapalıçarşı’yı tedirgin etti.

IŞİD’in Musul’u işgali ve ardından Türkiye Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, diplomatlar ve özel harekat görevlilerinden oluşan 49 kişiyi rehin almasıyla birlikte Türkiye’de döviz yükselirken, borsa değer kaybetti. Türk lirası para birimleri arasında en fazla değer kaybeden olurken, dolar 2.12’lerin üstüne çıktı. Sıcak gelişmenin etkisi İstanbul Kapalıçarşı’da da kendisini gösterdi.

Kapalıçarşı’da döviz alıp satan esnaf Said Bakistanlı, “İki gün önce dolar 2.08 liraydı. Şu an 2.12’leri gördü hatta biraz daha üste çıktı. Sıcak bir gelişme çünkü. Piyasa bu sıcak gelişmenin tepkilerini yavaş yavaş almaya başladı. Birkaç gün içindeki tepkiler ne olur bilemiyoruz. Belki daha da yukarılara çıkabilir. Şu anda kötüye gidiyor gibi. Dışişleri Bakanlığı ve çeşitli yerlerden yapılan açıklamalar piyasayı etkiliyor. Döviz gayet durağandı, gayet iyi gidiyordu ama Musul olayıyla beraber bu dış etkenler bizi mahvediyor.” şeklinde konuştu.

Kapalıçarşı esnafı Kadir Süzgün de, “Musul’daki saldırı dövizi olumsuz etkiledi. 30 lira gibi bir tırmanış oldu. Kısmen bir düzelme oldu. Biraz daha yükselme bekliyoruz. Doların 2.25 lira civarına çıkıp tekrar geri çekileceğini tahmin ediyoruz. Şu an 2.112 lira civarında seyrediyor. Biraz daha yukarıları görüp tekrar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu etkileme hareketlilikten çok tedirginliğe yol açıyor. Döviz alıp satan esnaf bekleyip görmeyi tercih ediyor. Piyasa şu anda olumsuz havanın geçmesini bekliyor.” diye konuştu.

Döviz borsasının döndüğü Kapalıçarşı’da döviz ofisi çalışanlarının dolar ve Euro alım satımındaki hareketliliği dikkat çekti.

CİHAN

Yorumlar