Kanal İstanbul Projesinin Detayları Belli Oldu

Kanal İstanbul çevresindeki nüfusun 500 bin olması planlandı. Karadeniz ve Marmara'yı bağlayacak projede, yüksek binalar yer almayacak.

Google Haberlere Abone ol
Kanal İstanbul Projesinin Detayları Belli Oldu

Kanal İstanbul'un detayları dikkat çekici olmaya başladı. Projenin mühim detaylarını içeren dosya C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu.

NÜFUS AZALTILDI

Yeni şehirdeki nüfus yoğunluğu ise 1.2 milyondan 500 bine çekildi. Kanal çevresinde şekillenecek şehirdeki nüfusun her iki yakada 250'şer bin nüfusun yer alması kararlaştırıldı. Bu kararın alınmasında Erdoğan'ın talebinin tesirli bulunduğu öğrenildi. Hayvanların natürel ortamda yaşamlarını sürdürebilmesi için kanal üstüne kurulacak köprülerde de natürel nebat örtüsünün korunması planlanıyor.

ARKEOLOJİK PARKLAR

Proje endüstrisi içindeki orman alanları, dereler ve dere yataklarının korunması planlanıyor. Açık alanlar, bio-çeşitliliği, açık hava tesislerini, edilgen ve aktif rekreasyon alanlarını, küçük çaplı besin üretimini ve muhtelif ağaçlardan oluşan nebat örtüsünü barındıracak. Arkeolojik parklar oluşturulacak. Hayvanat bahçesi açık saha ağının bir parçası şekilde ormanlık alanın yakınında inşa edilecek. Bina yüksekliği 6 katla sınırlandırıldı. Yüksek yapılar kanaldan uzağa inşa edilecek. Kentsel tasarım planının yeni nüfusa kıyasla tamamlanmasının ardından, bayındırlık planı evresine geçilecek. Bu kapsamda da süreci İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve belediye şirketi BİMTAŞ yönetecek.

EN FAZLA 6 KATA İZİN

Kanalın çevresine kurulacak şehrin özgün bir silüeti olacak. Bu kapsamda villa tipi yapılardan, binaların azami 6 katlı olabileceği mesken planlarına kadar kademeli yapılaşma oluşturulacak. Proje dalında 'Kat Adedi Analizi'nde ise şu bilgilere yer verildi: 'En yüksek yapı kanal çevresinden ve yerleşim sınırındaki açık alanlardan ırak tutulmuş, bu biçimde iskan dalının kanal manzarası en üst düzeye çıkarılmıştır. Kanalın şark kenarı boyunca, kuzey-güney doğrultusunda merkezi iş bölgesine karşılık gelen, doğrusal bir doku görülmektedir. Bina yükseklikleri dokusu, en yüksek yapılar metro istasyonlarında gruplanacak biçimde toplu atama hattını takip etmektedir...'

BOĞAZ TRAFİĞİ

Kanal İstanbul ile 2 yarımada ve bir isme oluşacak. Proje ile boğaz trafiğinin de son bulması hedefleniyor. Kanal İstanbul'dan günde 150-160 geminin geçmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan Kanal İstanbul dosyasında ulaşım alanları ise şöyle tanım edildi: 'Çoklu model yaklaşımı sıkı seyrüsefer hastalığına yol açmadan iş merkezleri, endüstri amaçlı alanlar ve işyerlerine en basit ulaşımı sağlamayı hedefliyor. Yerleşim verimi ve altyapıyı destekleyen, taşıt yolu ve muhtelif toplu atama yollarının da sürekliliğini sağlayacak köprüler, kanal boyunca kullanılacaktır. Geniş kesişim alanları ve seri tren durakları ak daire ile gösterilmişken mahalli metro ve tramvay durakları kalın bir izle işaretlenmiştir. Bu alanlar stratejik şekilde merkezi iş bölgesine ve geniş iskan sahalarına bağlanmış, öteki ulaşım türlerine bağlantı sağlanmıştır.'

'V' ŞEKLİNDE OLACAK

Daha öncelikle Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice şekilde saptama edilen plan arazisinden, Karacaköy, Evcik Barajı'ndan Karadeniz'e bağlanan bölümde istimlak edilecek arazilerin çokluğu sebebi ile vazgeçildi. Proje, planlamalara kıyasla Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçerek Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayacak. Kirlenen Küçükçekmece Gölü kanala katılacak, Sazlıdere Barajı ise dönem dışı kalacak. Kanal İstanbul, alttan kesik 'V' harfi halinde inşa edilecek. Alt bölümün genişliği 100 metreye, V harfinin 2 ucu arasındaki fasıla 520 metreye ulaşabilecek. Kanalın derinliği 25 mt. olacak. Proje, İstanbul'da Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Arnavutköy, Başakşehir, esenler, Eyüp ve Küçükçekmece'nin belirli bir bölümünü içeren bir alanı kapsıyor.

İHALE ÖNÜMÜZDEKİ AY

İstanbul'un aşırı iri tarafını adaya dönüştürecek Kanal İstanbul için önümüzdeki aylarda ihale süreci başlayacak. Toplam 10 milyar dolara mal olacak dev proje, parça parça ihale edilecek. Projenin fizibilite çalışmaları ise tamamlandı. Karadeniz ve Marmara'nın suni bir boğazla bağlanacağı projeyle yerli ve yabancı ansızın çok firma ilgilenirken; Panama Kanalı'nı oluşturan MWH Global ile Çinli birkaç şirketin talip bulunduğu belirtiliyor. Bunun yanı dizi mühim İtalyan ve Rus firmalarla ön görüşmeler yapıldı. Öte yandan İstanbul'daki deniz trafiğine çözüm için aşırı iri bir Rus firmasının kanalın inşasını üstlenebileceğini ilettiği de öğrenildi.

UZUNLUĞU 43 KİLOMETRE OLACAK

Kanal üstüne 6 köprü kurulacak. 4'ü ana karayolu güzergâhı şekilde yapılacak. Kanalın uzunluğu 43 km, genişliği 400 mt. olacak.

HAFRİYAT DEĞERLENDİRİLECEK

Ortaya çıkacak milyonlarca metreküp hafriyat, liman ve havalimanı inşası ile kanalın kapatılmasında kullanılacak. (Kaynak: Sabah)

SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar