Kanada İzmir'le eğitimde işbirliği yapmak istiyor

Kanada Ankara Büyükelçisi John T.Holmes, iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, İzmir’de önemli bir ticari ilişki potansiyeli olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Kanada İzmir'le eğitimde işbirliği yapmak istiyor

Kanada Ankara Büyükelçisi John T.Holmes, iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, İzmir’de önemli bir ticari ilişki potansiyeli olduğuna dikkat çekti. Kanada ile İzmir arasında eğitim alanında işbirliği yapılabileceğini ifade eden Holmes, “Türkiye ile eğitim alanında da işbirliği başladı. Kanada’daki mesleki okullar, dünya çapında öneme sahip. Amacımız, Türkiye’den Kanada’ya öğrenci göndermek.” dedi.

Holmes, İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nı ziyaret ederek çalışma yemeğine misafir oldu. Kanada ile İzmir arasındaki iş imkanlarının konuşulduğu toplantıya inşaat, gıda, tarım, tekstil, taş, mermer, ambalaj ve deri sektörlerinden işadamlarının yanısıra İzmir ve Ege Bölgesi’nin sivil toplum kuruluşu başkanları katıldı. İşadamlarının Kanada’dan vize almanın uzun sürmesi, ithalat vergilerinin yüksekliği ve iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasına duyulan ihtiyaç konularını dile getirdiği toplantıda, Kanada’nın İzmir’de fahri konsolosu olması gerektiği de vurgulandı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Kanada’nın dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu belirterek, “Kanada ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi sadece 2 milyar dolar düzeyinde. Bu rakamın arttırılması gerekiyor. Kanada ile İzmir arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gereken her türlü desteği sağlamaya hazırız.” şeklinde konuştu.

'İZMİR İLE KÜLTÜREL VE TİCARİ İLİŞKİ POTANSİYELİ VAR'

Kanada ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla işadamlarının tavsiyelerini almak üzere İzmir’i ziyaret ettiklerini belirten Büyükelçisi Holmes, “İzmir, hem turizm hem de iş için çok güzel bir şehir. Çok daha fazla kültürel ve ticari ilişki potansiyeli var. Kanadalı işadamları, orta ve uzun vadede Türkiye’de yatırım yapma konusunda istekli. Özellikle Kanada-Türkiye direk tuçuş sayısının artması memnuniyet verici.” dedi. İki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bulunduğunu, ayrıca serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini aktararak, Ekonomi Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde de bu ihtiyacı dile getirdiklerini aktardı. Vize konusuna da değinen Büyükelçi Holmes, işlemlerin 15 iş günü civarında tamamlandığı ve Türkiye’den gelen başvuruların yüzde 92 oranında kabul edildiği bilgisini verdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Tunçdan Baltacıoğlu ise kolej ve meslek okulu seviyesinde öğrenci değişiminin, iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. CİHAN

Yorumlar