Kamu-Sen: Toplu sözleşmede yapılan hata memurun cebini yaktı

Kamu-Sen, kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığını öne sürdü. Yetkili konfederasyonun geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 123 TL’ye imza atarak enflasyon farkını unuttuğunu vurgulayan...

Google Haberlere Abone ol
Kamu-Sen: Toplu sözleşmede yapılan hata memurun cebini yaktı

Kamu-Sen, kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığını öne sürdü. Yetkili konfederasyonun geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 123 TL’ye imza atarak enflasyon farkını unuttuğunu vurgulayan Kamu-Sen, masaya oturanların Hükümetin teklifi olan yüzde 3+3’e razı olmaları durumunda bile memurların şu andakinden daha fazla zam almış olacaklarını kaydetti.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 2014 yılının ilk altı aylık enflasyonun yüzde 5,7 olarak açıklandığına işaret edilerek, şu değerlendirme yapıldı:

"Toplu sözleşme görüşmelerinde enflasyon farkı korumuş olsaydı, memurların ilk altı ay için yüzde 3 zam alması durumunda, Temmuz ayı itibarı ile maaşlarına yüzde 2,7 oranında enflasyon farkı eklenecek, bununla birlikte ayrıca yüzde 3 ikinci yarıyıl zammı daha alacaklardı. Başka bir deyişle 2014 yılının Ocak ayında 123 TL zam alan ve yıl boyunca maaşına bir daha artış yapılmayacak olan memurlar, Temmuz ayı itibarı ile en az yüzde 8,7 zam alacaklardı. Bu zamma 2014 yılının ikinci altı aylık döneminde ortaya çıkması muhtemel enflasyon farkı da eklendiğinde memur maaşları yüzde 10’un üzerinde artmış olacaktı. Yetkili konfederasyonun imzaladığı toplu sözleşme sonucunda en düşük dereceden maaş alan bir hizmetlinin eline 2013 yılı sonunda sosyal yardımlarla birlikte bin 753 TL geçerken, 123 TL’lik zamla birlikte maaşı bin 881 TL’ye yükseldi. Eğer Hükümetin ilk teklifi bile kabul edilmiş olsaydı aynı hizmetli, Temmuz ayı itibarı ile enflasyon farkı da dâhil olmak üzere 156 TL maaş zammı alacak ve maaşı bin 909 TL’ye yükselecekti. Memur-Sen’in yaptığı hata, bir hizmetlinin aylık 28 TL daha az zam almasına neden oldu."

Açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un konuyla ilgili olarak şu ifadelerine de yer verildi:

"Kapalı kapılar ardında memurları pazarlayan konfederasyonun, ‘tarihi toplu sözleşme yaptık’ yalanı, altıncı ayın sonunda ortaya çıkmıştır. İş bilmeyen, sendikacılığı hükümet yetkilileriyle çay içmek olarak anlayan bir kısım zevatın memurları düşürdüğü durum, tam bir hayal kırıklığıdır. Aylardan beri memurlarımızın enflasyon farkı hakkına dikkat çekmeye çalışıyor, hazırlanan bütün kanun tasarılarına memurlara 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesini öngören bir hüküm eklenmesi için mücadele ediyoruz. Bu konudaki her uyarımızda malum konfederasyon ‘Taban aylığa zam yaptık’ gibi anlamsız bir gerekçe ile karşı çıktı. Şimdi gelinen durum ortadadır. Resmi rakamlara göre memurun kaybı aylık 200 lirayı aşmıştır. Bu durumun iki sorumlusu vardır, o da memurların iradelerini hiçe sayıp toplu sözleşme masasında diğer konfederasyonları görmezden gelen iktidar ve yaptığı hatayı bir görmeyen ve kabul etmeyen iş bilmez konfederasyondur."

CİHAN

Yorumlar