Kalkınma Bankası BRICS ülkelerine doping verecek

Dünya’nın en hızlı gelişen beş ülkesi olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı bir araya getiren 6. BRICS zirvesi başladı. Zirvenin ana gündemi, üye ülkelerin katılımıyla ortak bir kalkınma bankası kurulması. Toplantının...

Google Haberlere Abone ol
Kalkınma Bankası BRICS ülkelerine doping verecek

Dünya’nın en hızlı gelişen beş ülkesi olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı bir araya getiren 6. BRICS zirvesi başladı. Zirvenin ana gündemi, üye ülkelerin katılımıyla ortak bir kalkınma bankası kurulması. Toplantının ilk gününde, projenin önde gelen aktörlerinden iş dünyası temsilcileri bir araya gelerek, kurulacak bankanın üye ülkelere ne tür faydalar sağlayacağını tartıştı. Zirveye katılan önemli isimlerden biri olan Brezilya İş Konseyi Başkanı Jose Rubens de la Rosa, BRICS Kalkınma Bankası ile ilgili Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını yanıtladı.

BRICS ülkeleri ortak bir banka kurma fikriyle bir araya geldi. İş dünyası bu sürecin neresinde?

BRICS kapsamında faaliyet gösteren iş konseylerinin ortak görevi, iş adamlarının üye ülkeler arasında yatırım yapmasını desteklemek. Bu sebeple yatırımcıları, söz konusu ülkeler veya üçüncü ülkelerde birlikte iş yapma konusunda teşvik ederek, hedefimize ulaşmaya çalışıyoruz. Şüphesiz her ülkenin kendi gündemi ve gerçekleştirmek istediği ikili iş birlikleri mevcut. Ancak biz ‘pozitif gündem’ dediğimiz bu iş birliği sayesinde her ülkenin ortak faydasına olacak yatırımları destekliyoruz.

BRICS bankası üye ülkeler için neden hayati önem taşıyor?

BRICS çatısı altında kurulacak kalkınma bankası, gerçekleştirilmek istenen projelere finansman sağlayarak veya garanti vererek üye ülkelerin kalkınma sürecini hızlandıracak. Neticede yeni fabrikaların kurulması ve benzer yatırımların teşvik edilmesi söz konusu olacağı için, bu banka herkese büyük bir avantaj sağlayacak.

BRICS Kalkınma Bankası, IMF ve Dünya Bankası’na bir alternatif mi?

Bu bankanın Uluslararası Para Fonu (IMF) veya Dünya Bankası gibi kuruluşlara alternatif değil ancak tamamlayıcı nitelikte olduğunu düşünüyorum. Bu kuruluşlar varlıklarını halen sürdürüyor ve birçok konuda devletlere yardımcı oluyorlar. Ancak BRICS ülkelerinin kalkınmasına odaklanan böyle uluslararası bir bankanın, hem imkanlarımızı artıracağına hem de diğer kurumların dolduramadığı boşlukları dolduracağına şüphe yok.

Her ülkenin katılımı eşit mi olacak?

Bizler iş dünyası olarak Brezilya’nın bu projede aktif bir şekilde yer alması konusunda hükumeti destekliyoruz. Ancak kurumun işleyişine hangi ülkenin ne derece katılım sağlayacağı ve yönetim konusunda nasıl temsil edileceği burada yapılan görüşmelerle netleşecek. Duyduğumuz ve hissettiğimiz kadarıyla, her ülkenin kendi imkanları ölçüsünde katılımda bulunması ve dolayısıyla banka üzerinde temsil farkının olması bekleniyor.

Banka kaynaklarından Türkiye, Meksika gibi bir alt sınıfta bulunan diğer gelişen ülkeler de faydalanabilecek mi?

Bu konu, üye ülkelerin farklı coğrafyalarından kaynaklanan bazı jeopolitik ve stratejik durumlara bağlı olması sebebiyle, dışişleri bakanlarının ve hükumetlerin karar vereceği bir süreç. Ancak şunu şimdiden söylemek mümkün ki eğer bu proje başarıyla uygulanabilirse, diğer ülkeler için bir model olacaktır. Kısa vadede bu kaynakların üçüncü ülkeler tarafından doğrudan kullanımı söz konusu olmasa da ilerleyen zamanda projenin çerçevesi genişletilerek diğer ülkelerin katılımını netice verebilir.

Bankanın kurulumu ne zaman tamamlanacak? Merkezi nerede olacak?

Bankanın kısa sürede kurulacağını umuyoruz. Çalışmalar bu yönde, kararlı bir şekilde ve hızla ilerliyor. Henüz bankanın merkezinin nerede olacağına karar verilmiş değil. Ancak iş dünyası olarak bizim için önemli olan, bankanın merkezi nerede olursa olsun, amacına uygun hareket edebilmesi ve yatırımcılara yeni fırsatlar sunabilmesi.

CİHAN

Yorumlar