Kalkınma Bakanı: Türkiye’nin dünyaya insani yardımı 1 milyar doları buldu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin dünyaya yaptığı kalkınma yardımının 2,5 milyar doları, insani yardımın 1 milyar doları bulduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Kalkınma Bakanı: Türkiye’nin dünyaya insani yardımı 1 milyar doları buldu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin dünyaya yaptığı kalkınma yardımının 2,5 milyar doları, insani yardımın 1 milyar doları bulduğunu açıkladı. Yılmaz, "Türkiye, dünyada insani yardım yapan devletler içinde 4. sırada. Bu kadar büyük, bu kadar zengin ülke var ama bunların tamamı insani yardımda Türkiye’nin gerisinde." dedi.

Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı’na katıldı. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun da konuk olduğu konferansta hak ve hukuku koruma, refahı artırmanın önemini vurgulayan Yılmaz, bu anlamda devletin, rekabetçi ortamın, sivil toplumun önemli rol oynadığını dile getirdi. Yılmaz, yardım ve kalkınma için devleti, ekonomi aktörlerini ve sivil toplumu bir araya gelmeye davet etti. Konferansta Türkiye ekonomisine değinen Yılmaz, şunları belirtti:

"Ülkede 10 senede önemli ilerlemeler oldu. Milli gelir, 230 milyar dolar idi, 800 milyar doları buldu. Birey başına gelir 3 kat, ihracat 4 kat, Ar-Ge yatırımları 5 kat arttı. Ekonominin yanında sosyal alanda da yapılanlar çok. Yoksullukla ciddi anlamda mücadele edildi. Yoksulluk, İslam dünyasının temel sorunlarından. Türkiye bu anlamda deneyimli, birikimli. Örnek vereyim, 10 sene evvel gideri günde 4, 30 dolar altında olanların oranı yüzde 30’u aşıyordu. Bu oran, şu an yüzde 2,8'e geriledi. Artık günde 1 doların altında gideri olan kalmadı. Yine 2,15 dolar altında gideri olan da sıfıra yakın. Burada ekonominin yanında sosyal adalete de önem verilmesi etkin."

Yılmaz, Türkiye’nin dünya ekonomisinde ağırlığının arttığına temas ederken, "Ülke olarak dünyaya yaptığımız resmi kalkınma yardımı 2,5 milyar doları buldu. Geçen senelere göre iyi bir rakam. İnsani yardımlarımız ise 1 milyar doları buldu. Türkiye, şu an dünyada insani yardım yapan devletler içinde 4. sırada. Bu kadar büyük, bu kadar zengin ülke var ama bunların tamamı Türkiye’nin gerisinde." ifadelerini kullandı. Kalkınma Bakanı, Türkiye’nin Suriye’den Myanmar’a, Arakan’a ve Filistin’e dek pek çok ülkeye yardım yaptığına işaret etti. İslam ülkelerinin ve Türkiye’nin yardımlarının bereketli olduğundan söz eden Cevdet Yılmaz, "İleri ülkelerin yardımlarının büyük bölümü maaş ve danışmanlık ücretlerine gidiyor. O paralar yardım veren ülkelere bir şekilde geri dönüyor. Ama Türkiye’nin yardımları sahaya yansıyor." dedi. Bunalım ülkelerine yardımların önemli olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Suriye’de olan bitenleri görüyoruz. Suriye ile ilgili yapmamız gereken çok şey var. Şu an 600 bini aşkın Suriyeli Türkiye’de. Bunların bir bölümü sınırda, bir bölümü şehirlerde. Yardım adına elden gelen ne varsa yapıyoruz. Suriye’de siyasi gerilimin bitmesi, ülkede iyi bir iklimin olması temennimiz. Burada siyasi iradelerin, sivil toplum kurumlarının sorumluluğu büyük. Bu nedenle biz Suriye’yi önemle ele almalıyız. Filistin ve Gazze de önemli. Orada sorunları biliyoruz. En insani haklara riayet edilmediğini, en insani ihtiyaçların karşılanmadığını görüyoruz. Bu durum el ele verilerek aşılabilir. Devletler olarak, sivil toplum kurumları olarak uluslararası toplumu hayata geçirmeliyiz."

Yılmaz, Mısır darbesine de tüm ülkelerin ve sivil toplum kurumlarının duyarlı olmaya çağırdı. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ise sivil toplum kurumlarının daha etkin olması, ortak faaliyetler yürütmesi gerektiğini kaydetti.
CİHAN

Yorumlar