Kalkınma Bakanı: Türkiye, yüksek gelire geçişte arzu ettiğimiz noktada değil

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin orta gelirden yüksek gelire geçişte dünya, Avrupa ve gelişmiş ülkeler ile mukayese ettiklerinde arzu ettikleri noktada olmadıklarını söyledi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası...

Google Haberlere Abone ol
Kalkınma Bakanı: Türkiye, yüksek gelire geçişte arzu ettiğimiz noktada değil

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin orta gelirden yüksek gelire geçişte dünya, Avrupa ve gelişmiş ülkeler ile mukayese ettiklerinde arzu ettikleri noktada olmadıklarını söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı, (TOSYÖV) işbirliği ile düzenlenen 'Ulusal ve Uluslararası Rekabete KOBİ’ler' seminerine katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada küçük işletmeler konusunda çok sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Çok sayıda işletme kurulduğunu her yıl kapananlara göre kurulanların çok daha fazla olduğunu söyleyen Yılmaz, küçük ölçekten orta ölçeğe geliş noktasında problem olmadığını söyledi. "Asıl problemimiz orta ölçekten büyük ölçeğe geçişte." diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ülkeler için orta gelir diye bahsedilen husus aslında işletmelerde de orta işletme tuzağı diyebileceğimiz bir durum. Dünya ile Avrupa ile gelişmiş ülkeler ile mukayese ettiğimizde ortadan büyüğe geçişte maalesef arzu ettiğimiz noktada değiliz. Bunu önümüzdeki süreçte çok daha detaylı analiz etmemiz gerekiyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ’nin bu konuda yaptığı çalışmalar var bizlerin yaptığı çalışmalar var. Aslında iş dünyamızın da bu konularda daha fazla analiz yapması ve bizlere getirmesinde büyük yarar görüyorum. Yani ortadan büyüğe giderken sadece mali boyut değil bürokratik meseleler idari engeller farkındalık başka bir takım hususlar neler varsa ortadan büyüğe daha hızlı nasıl geçebiliriz bu konularda tartışmamızda büyük fayda var. Türkiye orta gelirden yüksek gelire geçecekse şirketlerinin de orta işletme düzeyinden büyük işletme düzeyine daha hızlı geçişleri gerekiyor. Dolayısı ile KOBİ’ler güzel daha fazla KOBİ’ lerimiz olsun ama bir taraftan da nasıl daha fazla büyüğe doğru yönlendirebiliriz bu yapıları bunu da hep birlikte tartışmamız gerekiyor."

‘’YENİ İSTİHDAM PROJEMİZ ONAYLANDI’’

Öte yandan 'Yeni İstihdam Stratejisi'nin Yüksek Planlama Kurulu kararı ile onaylandığını aktaran Bakan Yılmaz, "Çok önemli bir strateji dokümanı 2023 hedefleri çerçevesinde istihdam alanındaki yol haritamızı oluşturan bir doküman. İstihdam ile eğitimim bağını güçlendirme aktif iş gücü politikaları iş gücü piyasalarını etkinliğini arttırma kurumsallaştırmayı geliştirme kadınlar ve gençler başta olmak üzere daha fazla öncelik vermemiz gereken kesimlerle ilgili tedbirler bütün bu hususları içeren kapsamlı çok önemli bir strateji dokümanı inşallah uygulamayı da hep birlikte gerçekleştiririz." dedi.

CİHAN

Yorumlar