Kalkınma Bakanı Elvan:

- "Yarın yine seçilmiş bir hükümet ile seçilmiş bir cumhurbaşkanının farklı bir partiden olduğunu düşünün, Türkiye'nin ciddi bir krize girmesi kaçınılmaz, ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalması kaçınılmaz" - "Türkiye'nin istikrarı için Türkiye'nin geleceği için sağlam adımlarla ilerleyebilmemiz için başkanlık sistemi Türkiye'ye getirilmelidir" - "(Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı) Hoş karşılamıyoruz kınıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kalkınma Bakanı Elvan:

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, seçilmiş bir hükümet ile seçilmiş bir cumhurbaşkanı farklı bir partiden olduğunda Türkiye'nin ciddi bir krize girmesinin kaçınılmaz olacağını belirterek, "O nedenle biz diyoruz ki gerçekten Türkiye'nin istikrarı için, Türkiye'nin geleceği için, sağlam adımlarla ilerleyebilmemiz için başkanlık sistemi Türkiye'ye getirilmelidir." dedi.

Elvan, TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını eleştiren Elvan, bu girişimi özellikle son aylarda mülteci sorunu ve diğer bazı sorunlardan sonra basit bir siyasi manevra olarak gördüğünü söyledi.

Elvan, bunu hoş karşılamalarının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Zaten bugün Alman parlamentosunda aşağı yukarı milletvekillerinin 3'te 2'si parlamentoda yoktu. Ama buna rağmen böyle Türkiye'ye karşı bir manevra girişimi gibi ben algılıyorum, son derece basit olduğunu düşünüyorum ve bunu da hoş karşılamıyoruz kınıyoruz." diye konuştu.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile katıldığı gezi programlarının ardından, yapılan eleştirilere değinen Elvan, "Devletin başının, yargı başkanlarıyla bir arada bulunmasında ne zarar var? Ana muhalefet partisi ana muhalefet görevini yapmıyor, temel mesele bu. Neye odaklanmış? Yatıyorlar cumhurbaşkanı, kalkıyorlar cumhurbaşkanı, yok cumhurbaşkanı şuraya oturdu, yok cumhurbaşkanı bununla konuştu, bunlara odaklanıyorlar, bırakın bunu. Cumhurbaşkanını millet seçti. Eğer bizimle bir işiniz varsa, söyle bize, muhalefetini yap." değerlendirmesinde bulundu.

- "Başkanlık sistemi Türkiye'ye getirilmelidir"

Bakan Elvan, bir soru üzerine, AK Parti hükümetleri öncesi dönemlerde cumhurbaşkanı ile başbakanlar arasında zaman zaman ciddi gerilimler, sıkıntılar yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Krizlere neden olan birçok hadiseyle karşı karşıya kaldık. Özellikle cumhurbaşkanının halk tarafından referandumla seçilmesi sürecinden sonra tablo daha da değişti. Doğal olarak, evet şu anda biz bir uyum içerisindeyiz, yani güçlü bir partiyiz. Çünkü Cumhurbaşkanımız bizim partimizin kurucusu, önderi, lideri. Dolayısıyla uyumda herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil. Ama yarın yine seçilmiş bir hükümet ile seçilmiş bir cumhurbaşkanının farklı bir partiden olduğunu düşünün, Türkiye'nin ciddi bir krize girmesi kaçınılmaz, ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalması kaçınılmaz. O nedenle biz diyoruz ki gerçekten Türkiye'nin istikrarı için, Türkiye'nin geleceği için, sağlam adımlarla ilerleyebilmemiz için başkanlık sistemi Türkiye'ye getirilmelidir diyoruz. Biz parti olarak başkanlık sistemini istiyoruz. Biz önerimizi sunalım, muhalefet partileriyle tartışalım, konuşalım istiyoruz. Ama ana muhalefet lideri kandan bahsediyor. Biz getirelim, tartışalım, sen de düşüncelerini söyle, yaklaşımlarını ortaya koy, millete gidelim, milletimize soralım. Milletimiz ne derse bizim boynumuz kıldan ince."

Kalkınma Bakanlığının yerel ve bölgesel kalkınma konusunda AK Parti hükümetleri döneminde çok önemli adımlar attığını dile getiren Elvan, KOP, DOKAP ve DAP gibi bölge kalkınma idarelerinin kurulduğunu hatırlattı.

Elvan, uzmanlık görevi yaparken bakan olma düşüncesi içerisinde hiç olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"O dönemlerden kalan çok fazla sayıda anılarımız var, özellikle kriz dönemlerini hiç unutmuyorum. Kriz dönemlerinde çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Hele hele 2001 krizi öncesini hatırlayınız, o zamanki Devlet Planlama Teşkilatı 2001 krizinin geleceğinin haberini siyasilere aktardı, şu şu şu önlemler alınmazsa ciddi bir krizle karşı karşıya bulunuyoruz dendi. Ve o dönemde bu raporlar hem MHP Genel Başkanına ki Başbakan Yardımcısıydı, hem Başbakan Sayın Bülent Ecevit'e aktarıldı bu dönemde. Daha sonra yanlışlıkla Sayın Başbakan bu raporu bir basın bildirisi diye basın mensuplarına veriyor ve basının eline geçiyor. Bu tür anılarımız çok oldu."

Yorumlar