"Kadınların fazla olduğu yönetimlerde karar kalitesi daha yüksek"

- Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Danışma Kurulu Üyesi Bayazıt: - "Kadın sayısının fazla olduğu yönetim kurullarında karar kalitesi daha yüksek. Konu cinsiyet dengesi sağlamaktan öte, karar kalitesinin yükseltilmesi ve Türkiye ekonomisine katkının artması" - Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Danışma Kurulu Üyesi Akpınar: - "Yönetim kurullarında kadın olan şirketlerin daha başarılı olduğu bir gerçek"

Google Haberlere Abone ol
"Kadınların fazla olduğu yönetimlerde karar kalitesi daha yüksek"

İSTANBUL (AA) - Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) Danışma Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt, "Kadın sayısının fazla olduğu yönetim kurullarında karar kalitesi daha yüksek. Konu cinsiyet dengesi sağlamaktan öte, karar kalitesinin yükseltilmesi ve Türkiye ekonomisine katkının artması." dedi.

YKKD'nin faaliyetleri ve yaptığı çalışmalar YKKD Eş Başkanları Hande Yaşargil ve Burçak Güven, YKKD Başkan Yardımcısı Arzu Aslan Kesimer, Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Muzaffer Akpınar ve Tayfun Bayazıt'ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı.

Danışma Kurulu Üyesi Bayazıt, kurumsal yönetim ilkelerinin hayata geçirilmesi için yönetim kurulunun önemine işaret ederek, yönetim kurullarında kadın sayısının artması konusunda son 5-6 yılda önemli gelişmeler olduğunu söyledi.

İyi çalışan yönetim kurullarının çeşitliliğe önem vermesi gerektiğine dikkati çeken Bayazıt, "Türkiye'de şu bulunduğumuz mevcut durumun geliştirilmeye açık olduğunu görüyoruz. Kadın sayısının fazla olduğu yönetim kurullarında karar kalitesi daha yüksek. Konu cinsiyet dengesi sağlamaktan öte, karar kalitesinin yükseltilmesi ve Türkiye ekonomisine katkının artması." değerlendirmesinde bulundu.


- "Erkeklere uygulanan pozitif ayrımcılığın nötralize edilmesini istiyoruz"


Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan çabalarının kadınlara iyilik hareketi olmadığının altını çizerek, kadınların yönetim kurullarındaki sayılarının artmasını, "Ekonominin sağlıklı yürütülmesi için geçerli bir proje." şeklinde nitelendirdi.

Kadın sayısının artmasının ekonomiye olan pozitif etkilerinden bahseden Arıboğan, cinsiyete bakmadan bir pozisyonu erkeğe vermek algısının hak edene vermek olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Arıboğan, konunun gündemde tutulması ve konuşulması için çaba harcadıklarını belirterek, "Erkeklere uygulanan pozitif ayrımcılığın nötralize edilmesini istiyoruz." dedi.


- "Yönetim kurullarında kadın olan şirketlerin daha başarılı olduğu bir gerçek"


Danışma Kurulu Üyesi Muzaffer Akpınar, dünyanın iki cinsten oluşmasına rağmen iş dünyasının erkek egemen şekilde çalıştığını anımsatarak, bunun doğru olmadığını söyledi.

Sadece erkek topluluklarında eksiklik ve dengesizliğin bariz şekilde anlaşıldığını dile getiren Akpınar, "Bu sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada bir zafiyet. Mesela ABD'de iş hayatında aynı işi yapan kadın ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliği önemli bir konu. Bunun değişmesi gerek. Yönetim kurullarında kadın olan şirketlerin daha başarılı olduğu bir gerçek." ifadelerini kullandı.

Yönetim Kurulunda Kadın (YKK) programının, kurumsallaşarak gelecek yıllar için sürdürülebilirliğini sağlamak adına 2017'de dernekleşme kararı aldığını anımsatan Eş Başkan Yaşargil ise programın daha fazla kadının yönetim kurullarında yer almasını sağlamak amacıyla dernek çatısı altında yoluna devam ettiğini söyledi.


- "Yönetim Kurullarındaki kadın üye sayısı en yüksek olan şirketler tutarlı şekilde daha başarılı"


Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, Türkiye'de son beş yılda yönetim kurullarındaki kadın oranı yüzde 11,5'ten yüzde 14,2'ye ulaştı.

McKinsey Raporu'na göre yönetim kurullarındaki kadın üye sayısı en yüksek olan şirketler, kadın üyesi olmayan şirketlere göre tutarlı şekilde daha başarılı oluyor ve bu şirketler öz kaynak karlılığı açısından yüzde 41, faaliyet sonuçları açısından ise yüzde 56 oranında diğerlerini geride bırakıyor.

Küresel ekonomide, kadınların iş gücüne katılımının artmasıyla 2025'te 12-28 trilyon dolar seviyelerinde bir büyüme gerçekleşebileceği öngörülüyor.

Kadınların iş gücüne katılımını destekleyecek güçlü politikalarla Türkiye, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sını 2025'te yaklaşık yüzde 20 artırma potansiyeline sahip bulunuyor.

Verilen bilgiye göre, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği, bu yıl mentorluk programının 3'üncü dönemine start verirken, lansman toplantısı yarın akşam Esma Sultan'da Danışma Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'in katılımıyla gerçekleştirilecek.

YKKD, bir yandan YKK Sertifika ve Mentorluk Programı ile donanımlı ve yetkin kadın aday havuzunu geliştirirken, öte yandan da programı tamamlamış kadın adayların Yönetim Kurullarına atanmaları için çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda 2011-2016 yılları arasında 88 menti ve 64 mentorla 484 mentorluk görüşmesi gerçekleştirilirken, 47 menti 131 yeni Yönetim Kurulu koltuğuna atandı.

Yorumlar