Kadın girişimciler Niğde’de buluştu

Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)'nin 2008’den bu yana yaklaşık 5 bin girişimciyi ağırladığı Kadın Girişimci Buluşmaları’nın 28. toplantısı Niğde’de gerçekleştirildi. Garanti Bankası Genel Müdür...

Google Haberlere Abone ol
Kadın girişimciler Niğde’de buluştu

Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)'nin 2008’den bu yana yaklaşık 5 bin girişimciyi ağırladığı Kadın Girişimci Buluşmaları’nın 28. toplantısı Niğde’de gerçekleştirildi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Biz bu yola, ekonomiye daha fazla katılmasını istediğimiz kadın girişimcilere, güçlenmelerini sağlayacak olanakları sunmak için çıktık." dedi.

Niğde Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya; Garanti Bankası yöneticileri, kadın girişimciler ve çok sayıda Niğde halkı katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Garanti Ailesi olarak, kişiliği, vizyonu ve başarısıyla hepimize örnek olan Merhum Ayhan Şahenk’in memleketi Niğde’de olmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi. Girişimciliği, özellikle de kadınların girişimciliğini son derece önemsedikklerini aktaran Karadere, "Peki neden konuyu bu denli önemsiyoruz? Çünkü; nüfusun diğer yarısının aklından, fikrinden faydalanmayan, işgücü potansiyelini kullanmayan, duygusunu, yaklaşımını, bakış açısını göz ardı eden toplumların, gelişim sürecinde hep birkaç adım geride kalacağını düşünüyoruz. 2013 yılı Küresel Cinsiyet Uçurumu raporu, ülkemizde erkeklerin yüzde 76’sının, kadınların ise sadece yüzde 30’unun işgücüne katıldığını gösteriyor. Oysa, kadınların ekonomiye, dolayısıyla hayata daha fazla katılmasının, sürdürülebilir büyümeye ve toplumsal uzlaşmaya sonsuz katkı sağlayacağı şüphesiz." yorumunu yaptı. Kadın girişimcilerin bankadan beklentilerinde, daha derin bir ilişki yönetimi ve ihtiyaca uygun çözüm üretilmesinin öne çıktığını kaydeden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, konuşmasına şöyle devam etti:

"2006 yılında çıkardığımız Kadın Girişimci Destek Paketi kapsamında, özel ödeme seçenekleriyle finansal çözümler sağlıyoruz. Bugüne kadar iş sahibi kadınlara ve hakim ortağı kadın olan firmalara 2 milyar TL tutarında finansman sağladık. 2007’de Ekonomist Dergisi ve KAGİDER’le, başarılarını gündeme taşıyarak girişimci kadınları cesaretlendirmek amacıyla, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı başlattık. 2012’de, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’yle, Türkiye’de ilk kez kadın girişimcilere yönelik MBA benzeri ücretsiz bir program tasarladık. Eğitimden, 8 ilde bini aşkın kadın girişimcimizin faydalanmasını sağladık. 2008’de ise Kadın Girişimci Buluşmaları adlı bilgilendirme toplantılarını hayata geçirdik. Bugüne kadar 27 ilde yaklaşık 5 bin girişimciye ulaştık. Çalışmalarımız, uluslararası arenada, Birleşmiş Milletler’de ve benzer platformlarda örnek gösterildi. 2011’de kadın KOBİ’lere hizmet veren bankaları bir araya getiren Global Banking Alliance For Women’a üye olduk. Geçtiğimiz Ocak ayında, Uluslararası Finans Kuruluşu IFC, sunduğumuz değerin etki alanını genişletmek ve yol gösterici boyutunu güçlendirmek üzere, uygulamalarımızı vaka çalışması haline getirmeye karar verdi. Bundan sonra da, bankamızın sürdürülebilirlik politikasının vazgeçilmez bir parçası haline gelen kadın girişimciliği konusunda proje geliştirmeye devam edeceğiz. Çağın ve girişimciliğin ihtiyaçları doğrultusunda, yenilikler tasarlayacağız."

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan da dernek çatısı altında Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türktan, "Girişimci kimdir, nasıl bir etki yaratır ve neden ekonomi için olmazsa olmazdır sorularına faaliyetlerimizle yanıt veriyoruz. Bizler gerek girişimci gerek çalışan olarak, kadınların ülke ekonomimizin önemli bir parçası olduğuna inanıyoruz." diye konşuştu. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların işgücü ve istihdamda eşit oranda temsil edilmediğini gördüklerine dikkat çeken KAGİDER Başkanı, "Ekonomide kadın varlığının artması için çabalıyoruz. Girişimciliğin hem ekonomide kadın erkek eşitliği anlayışını yaymak hem de artacak kadın istihdamıyla önemli bir çözüm olduğuna inanıyoruz. Kadın girişimcilerin başarısıyla, kadının ekonomiye katılımına yönelik toplumsal algının daha çabuk dönüşeceğini savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Finansmana erişim, pazarlama ve satış başlıklı ilk panel Garanti’nin kadın girişimcilere yaklaşımının anlatıldığı sunumla başladı. Ardından, Piramit Danışmanlık’tan Berrin Kuleli, 'Geleneksel Pazarlama ve Satış Kanalları', Tarımsal Pazarlamadan Tülin Akın ise rol model konulu konuşmalar yaptı. Değişen dünya düzeninde girişimcilik başlıklı ikinci panelde de DirectComm’dan Sanem Oktar Öğüt, 'İşinizi Büyütürken Dijital Pazarlama' konulu sunum yaparken A&C Özsan Eğitim ve Danışmanlık’tan Ayşegül Özsan da 'İş Yaşam Dengesi' konusunu ele aldı.

Program, katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

CİHAN

Yorumlar