KADEX Savunma Sanayi Fuarı'da Türkiye rüzgarı esti

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen KADEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Adilbeg Jaksıbekov ve Savunma Bakanı Serik Ahmedov’un katılımıyla kapılarını ziyaretçilere...

Google Haberlere Abone ol
KADEX Savunma Sanayi Fuarı'da Türkiye rüzgarı esti

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen KADEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Adilbeg Jaksıbekov ve Savunma Bakanı Serik Ahmedov’un katılımıyla kapılarını ziyaretçilere açtı.

Türkiye’den 22 firmanın katıldığı standları gezen Bakan Ahmedov, firma yetkililerinden bilgi aldı.

MİLLİ SİLAH SERGİDE YER ALDI

Makina Kimya Endüstirisi(MKE) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için özel üretilen 7.62 milimetre milli piyade tüfeği de fuarda yerini aldı. Cihan Haber Ajansı(Cihan) tarafından görüntülenen piyade tüfeğinin büyük ilgi gördüğü gözlendi. Milli piyade tüfeği Kazakistan Savunma Bakanı Serik Ahmedov’un da ilgisini çekti.

Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, Kazakistan ‘da yatırım yapan ilk Türk şirketi olmaktan duydukları gururu dile getirdi. Kazakistan Engineering ile ortaklaşa kurdukları fabrikada ilk etapta gece görüş sistemleri üretmeyi hedeflediklerini belirten Ergeneman, hali hazırda Kazakistan Engineering ile ortakaşa füze savunma sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Aselsan tarafından üretilen bomba imha aracı Cihan Haber Ajansı’nın gönüllü muhabiri oldu. Aselsan’ın ürettiği ürünler arasında ziyaretçilerden en yoğun ilgiyi bomba imha aracı gördü. Araç Cihan mikrofonuyla röportaj yaparak kabiliyetlerini sergiledi.

1.2 MİLYAR DOLAR ANLAŞMA İMZALANACAK

Kazakistan Savunma Bakanlığı Savunma Teknolojileri Bölümü Başkanı Albay Talgat Janjumenov, düzenlediği basın toplantısında fuara 54 ülkeden delegelerin ve 27 ülkeden yaklaşık 300 firmanın katıldığını ifade etti. Kazak yetkili, fuar çerçevesinde 1.2 milyar dolar tutarında 30 anlaşmanın imzalanmasını beklediklerini dile getirdi. Fuara; Rusya, Fransa, Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen şirketlerinin katıldığını kaydeden Janjumenov, katılımın oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.

Türkiye’den fuara hava, kara ve deniz platformlarının yanısıra elektronik harp, silah ve roket sistemleri üreticisi firma ve kuruluşları katıldı.

KADEX 2014 fuarı kapsamında, Türk savunma sanayii özgün ürünlerinden başta milli tank ALTAY, temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, insansız hava aracı ANKA ve milli korvet MİLGEM’in yanısıra diğer savunma ve harp sistemlerinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Öte yandan, simülasyon ve eğitim sistemleri, güdümlü füzeler, çok namlulu roketatar sistemleri, zırhlı araçlar, elektronik harp sistemleri ve yazılım tabanlı telsizler, tank atış kontrol sistemleri, gemi onarım bakım kabiliyetleri, sürat botları, çıkarma gemileri, milli piyade tüfeği ve hafif silahlar gibi sistem, ürün ve yeteneklerin tanıtımı da yapılıyor.

Üç gün sürecek fuar da ayrıca , Kazakhstan Aselsan Engineering ile Semey Tank Onarım Fabrikası arasında Zırhlı Araçların Modernizasyonu, Kazkhstan Aselsan Engineering ile Eurocopter arasında da EC-145 helikopterlerinin aviyonik modernizasyonu ve STM A.Ş. ile Kazakhstan Engineering arasında tersane kurulması konusunda birer niyet anlaşması imzalanması planlanmaktadır.

CİHAN

Yorumlar