Kaçmaz: Yaş sebze ve meyve ihracatındaki artış umut verici

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, 2013'teki yaş sebze ve meyve ihracatındaki artışın umut verici olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Kaçmaz: Yaş sebze ve meyve ihracatındaki artış umut verici

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, 2013'teki yaş sebze ve meyve ihracatındaki artışın umut verici olduğunu belirtti.

Kaçmaz, 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için hazırlamış oldukları stratejik plana uygun olarak çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Geçen yıl, 3 milyon 346 bin 889 ton yaş meyve ve sebze ihracatından 2 milyar 349 milyon 429 bin 88 dolar döviz girdisi sağlandığını vurgulayan Kaçmaz, bunun bir önceki yıla oranla miktarda yüzde 11, değerde ise yüzde 8 artış olarak yaşandığını bildirdi.

Ürün grupları içinde narenciye ihracatında miktarda yüzde 7 değerde ise yüzde 2'lik artış görüldüğünü anlatan Kaçmaz söyle devam etti: "2013 yılında ihracatı yapılan ürünler arasında 930 milyon 942 bin 490 dolarlık döviz girdisiyle ilk sırada narenciye ürün grubu oldu. Yaş meyve grubu, 708 milyon 544 bin 908 dolarla ikinci, taze sebze grubu ise 692 milyon 53 bin 880 dolar döviz girdisiyle üçüncü sırada yer almıştır. En çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülke Rusya Federasyonu olmuştur. Bu ülkeyi Irak, Ukrayna, Almanya ve Bulgaristan takip etmiştir."

En çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünleri içinde sebze grubunda 486 bin 126 ton ihracatla domatesin yer aldığına dikkat çeken Kaçmaz, "Meyve grubunda 202 bin 937 tonla üzüm ve narenciye grubunda ise 535 bin 435 tonla mandalina ilk sırada gelmektedir. Yaş meyve sebze ihracatında ülke grupları arasında Bağımsız Devletler Topluluğu yüzde 52'lik payla birinci, Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 6'lık payla ikinci, Orta Doğu ülkeleri ise yüzde 17'lik payla üçüncü olmuştur." diye konuştu.

Zor şartlara rağmen ihracat artışının umut verici olduğunu ifade eden Kaçmaz şunları kaydetti: "Küresel talep daralması, komşu ülkelerdeki siyasi karışıklardan kaynaklanan pazarlara ulaşım zorlukları ve en önemli ihracat pazarlarımızdan Rusya Federasyonu'ndaki merkez meyve sebze halinin kapatılması gibi olaylar yaşadık. Sektörün zor bir yıl geçirmesine rağmen, miktar ve değer bakımından yaş meyve sebze ihracatındaki artış gelecek adına umut vericidir. Ortaya koyduğumuz 2023 yılı 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için hazırlamış olduğumuz stratejik plana uygun olarak 2014 yılında da sektörün tüm paydaşları ile koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz."
CİHAN

Yorumlar