Kaçak Geçişte Yeni Düzenleme! 15 Gün İçinde Ödeyen Cezadan Yırtacak

Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapan araç sahipleri, 15 gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak öderse, ceza 10 kat olarak uygulanmayacak.

Google Haberlere Abone ol
Kaçak Geçişte Yeni Düzenleme! 15 Gün İçinde Ödeyen Cezadan Yırtacak

Araç sahiplerini perişan eden köprü ve otoyol kaçak geçiş ceza oranlarına yönelik düzenleme Meclis'ten geçti.

Meclis'te kabul edilen madde ile Karayolları Genel Müdürlüğü işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı belirleme edilen vasıta sahiplerine bundan böyle geçiş ücreti ödemeden giriş-çıkış yaptığı mesafeye ilişkin geçiş ederinin on sert tutarında idari nakit cezası verilecek.

Yabancı plakalı araçlar için uygulanan bu ceza, gümrük kapılarında öğrenim edilecek. Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 gün arasında yükümlü bulunduğu geçiş ücretini usulüne müsait şekilde ödeyenlere, bu ceza 10 kat şekilde uygulanmayacak.

3 YENİ MADDE İHDASI YAPILDI

TBMM Genel Kurulu'nda, 'torba yasa teklifi' şekilde bilinen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 13 maddesi daha kabul edildi, üç de yeni madde ihdası yapıldı.

Buna göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın görevleri arasında, milli halk entegre veri merkezlerine yönelik politika, strateji ve hedefleri belirlemek, fiil planlarını hazırlamak, e-devlet hizmetlerinde uygulanan verilerin ve sistemlerin barındırıldığı veri merkezlerini halk entegre veri merkezlerinde toplamak amacıyla lüzumlu altyapıları kurmak da olacak.

SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDEN ŞOFÖRLERİN...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, döner anamal gelirlerinden, savaş, iç savaş, terör, kaos ve bunun gibi müthiş koşullara sahip devletlerde uluslararası taşıma yaparken saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine 40 bin liraya kadar ödeme yaptırmaya yetkili olacak.

Bakanlık, Döner Sermaye İşletmesinin mali olanakları ölçüsünde olmak üzere, ticari yolcu ve eşya taşımalarında uygulanan otobüs, minibüs, kamyonet, traktör, kamyon, tanker ve çekicilerden yaşları ilgili mevzuatın getirdiği ıslak sınırının üstünde olanları çağ almaya, çağ tahsil edilen taşıtların sahiplerine ve karayolu kazanç planlarına ödeme yaptırmaya yetkili olacak.

TÜRK BAYRAKLI İŞLETİLMEK ZORUNDA

Bakanlık ayrıca, Milli Gemi Sicili yahut Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı, ticari yük taşımalarında uygulanan gemilerden cins ve özellikleri bakanlıkça belirlenenlerin hurdaya ayrılmasını desteklemek amacıyla yerlerine, asgari yüzde 35 yerli yardım oranıyla Türkiye'de inşa edilmek, asgari 5 sene Türk bayraklı işletilmek ve inşasının 3 sene arasında tamamlanması veya inşasını müteakip 5 yıldan öncelikle satılması şeklinde umumi yasalar uyarınca öğrenim edilmesi şartıyla yeni gemilerin finansmanında kullanılmak ve hurda bedelini aşmamak üzere nakdi ödeme yaptırmaya yetkili olacak.

Denizcilik Müsteşarlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'deki kadro unvanında sehven anlatım edilen 'Gemi Sürvey Uzmanı', 'Denizcilik Sörvey Mühendisi' şekilde değiştirilecek ve ilgili mevzuatta mühendis kadrosu için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlar bu kadro için de uygulanacak.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcıları Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna kıyasla ortak kararla atanacak. Bunun dışındaki kadrolara Bakan vasıtası ile tayin etme yapılacak. Bakan gerektiğinde bu yetkisini alt kadrolara devredebilecek.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ilişkin binaların ve her çeşitli tesislerin yapım, yaptırma, donatım, bakım ve tamir işleri müessese vasıtası ile yürütülebilecek.

HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDENMEYECEK

Maliklerinin mülkiyet hakkının kullanılmasının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından lüzumlu önlemlerin alınması kaydıyla, halk yararına dayalı şekilde tünel sistemleri de yapılabilecek. Taşınmazların mülkiyet hakkının kullanımının engellenmemesi halinde, taşınmazlara ilişkin herhangi bir kamulaştırma yapılmayacak. Taşınmaz sahiplerine bu işlemler sebebi ile kamulaştırma, tazminat ve bunun gibi nam altında herhangi bir ücret ödenmeyecek.

2981 sayılı bayındırlık Affı Kanunu'na dayanılarak görülen davalarda ve bu kanuna ilişkin süren işlemlerde kaos ve hak kayıplarının önüne geçilmesi için bu kanunun yürürlükten kalkma süresi 3 sene daha uzatıldı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar