Kaçak Elektrik Kullananların Yöntemleri ve Yaptıkları Pes Dedirti

Kanun tasarısı yasalaşırsa borcunu ödeyen kaçak kullananın faturasını da çekecek. Kaçak kullananların şirketlerce görüntülenen sınır tanımaz metotları ise şaşırttı.

Google Haberlere Abone ol
Kaçak Elektrik Kullananların Yöntemleri ve Yaptıkları Pes Dedirti

Hükümet'in kaçak elektrik ödemeleri konusu için hazırladığı hukuk taslağı öncesi, ülkede kaçak elektriğin nasıl kullanıldığını ortaya koyan fotoğraflar ortaya çıktı. Fotoğraflarda İki klimanın sabah akşam çalıştığı gecekondular, kaçak trafolarla çevrilmiş sulama kanalları, duvarı boydan boya klimalarla kaplanmış iş hanı ve apartman daireleri görülüyor

TASARRUF ARTIK BOŞ

Kaçak elektrik kullananların faturasını dürüst vatandaşın üstüne yıkan tasarıyı komisyondan geçti. Tasarının Meclis umumi kurulunda da kabul edilerek yasalaşması halinde, kaçak elektriğin parası faturalara bundan böyle 'yasal' şekilde eklenecek.

Evindeki iki lambadan bir tanesini söndürüp, televizyonunu karanlıkta seyrederek 5-10 lira tasarruf etmeye çalışan vatandaş; çifter klimayla soğutulan gecekonduların, oluk oluk tarla sulayan toprak ağalarının ödemediği milyarlarca liralık kaçak elektriği de ödemesi yapmak mecburiyetinde kalacak.

FATURALAR ŞİŞECEK

Enerji Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, bugüne kadar uygulanan 33 milyar liralık kaçak elektriğin parası da dürüst vatandaşa yüklendi. Vatandaş tam dava açıp haksız yere ödettirilen parayı arka alıyordu ki, yeni yasayla şimdi dava yolu da fiilen kapatılmaya çalışılıyor. Kaçak kullanımın dürüst vatandaşa yüklenmesi yasayla güvenceye alınacağı için bundan böyle dağıtım şirketleri kaçağın ardına düşmek mecburiyetinde kalmayacak. Tüketilen kaçak elektrik 77 milyon vatandaşın faturasını hukuki şekilde eklenecek. Kaçak kullananlar da 'nasıl olsa diğerleri ödüyor' diye savurganlığı daha da artıracak. Sonuçta dürüst vatandaşın elektrik faturası şişecek.

İŞTE CAN YAKAN FOTOĞRALAR

Yeni hukuk ile kaçak elektrik kullananlar adeta ödüllendirirken, vatandaşın kimlerin faturasını ödedi fotoğraflara çarpıcı bir biçimde yansıdı. Kaçağın en yüksek boyutlarda bulunduğu Güneydoğu'daki Dicle dağıtım branşında çekilen fotoğraflar, apartman ve işhanlarının hariç duvarını tamamını saran klimaları, derme çatma gecekondularda uygulanan çifter klimaları, kaçak elektrikle sulanan geniş ziraat arazilerini gözler önüne seriyor.

Kaçak trafolar bilhassa sulama kanallarında sıkı olarak kullanılıyor. Sulama suyunun bu kanallardan çekilip kilometrelerce öteye taşınabilmesi için kocaman bir trafoya gereksinim duyuluyor. O trafo da bırakın evleri, fabrikaların tükettiği elektriği tüketiyor.

FOTOĞRAF 1: ARI PETEĞİ GİBİ

Kaçağın sıkı bulunduğu Dicle branşında bir apartman. Apartmanın hariç yüzü adeta arı peteğini andıran klimalarla sarılmış. Fotoğraf, her bir dairenin yanı paradigma her bir oda da ayrı ayrı klima olduğunu gösteriyor. Binanın altındaki deponun ise ücretsiz kaçak elektrikle çalışan klimalarla adeta soğuk hava deposuna dönüştürüldüğü görülüyor. Devlet bu savurganlığı önlemek yerine, orada tüketilen elektriğin faturasını bize gönderiyor.

FOTOĞRAF 2: BU TÜKETİM BİZİM FATURADA

Sulama kanalına kurulan kaçak trafoyla tarlalar sulanıyor. Çapı takribî 40 cm bulunan borularla suyun kilometrelerce ötelere taşınabilmesi için kocaman miktarlarda elektrik tüketiliyor.

FOTOĞRAF 3: ELEKTRİK SEBİLİ

Sulama kanalının dibinde 3 ayrı kaçak trafo kurulmuş. Enerji Bakanı Yıldız'ın 'Kaçak kullanmak trafolardan takip edeceğiz' dediği görünüm işte bu. Üç ayrı trafonun tükettiği elektrikle, kilometrelerce ötedeki üç ayrı alana su pompalanıyor. Görüntü adeta, kullananların nakit ödemediği elektrik sebilini işaret ediyor.

FOTOĞRAF 4: TOPRAK AĞALARI

Teknik uzmanların yaptığı tespitlere göre, su kanallarına çekilen elektrik direkleri ve trafolar, ani bire çok toprak ağasının binlerce dönüm tarlasını sulamak için kaçak elektrik kullanıyor. Toprak ağaları ücretsiz sulama yardımıyla milyonları kazanırken fukara yurttaş o tüketimi kendi elektrik faturasında görüyor.

FOTOĞRAF 5: VAHŞİ TÜKETİM

Elektrik ücretsiz olunca suyun kaç çehre m. yükseğe pompalanacağı, kaç kilometre öteye taşınacağı dert edilmiyor. Vahşi harcama normal elektrik tüketiminin birkaç kat artmasına sebep oluyor.

FOTOĞRAF 6: 1 GECEKONDU 2 KLİMA

Bedava uygulanan kaçak elektrik fukara hayatta lüks harcama fırsatı sunuyor. İşte derme çatma bir gecekondu. Bu küçük gecekondu da dahi bir değil iki tane klima var. Klima bu evi yazın soğutuyor, kışın ısıtıyor. Devlet ise orada tüketilen elektriğin faturasını bize gönderiyor.

ARADAKİ FARK

Türkiye genelindeki konutlarda maaş ortalama 131 kilovatsaat elektrik enerjisi kullanılıyor. Buna karşılık kaçağın en sıkı bulunduğu Dicle elektrik dağıtım branşında uygulanan elektrik tam 606 kwh. Kaçak uygulanan elektrik normal tüketimin takribî 5 katına ulaşıyor. Yani elektrik kaçak kullanılınca savurganlık artıyor, ihtiyacın 5 sert harcama yapılıyor.

Kaçaktaki savurganlık faturalara da tıpkı biçimde yansıyor. Türkiye genelindeki konutlar ortalama şekilde maaş 43 lira elektrik faturası gelirken, kaçak kullanımın yaygın bulunduğu Dicle dağıtım branşında bir konutun ortalama tüketimi faturalara 212 lira şekilde yansıyor. Bu faturanın ödemesine gelince denge bir anda değişiyor. Türkiye genelindeki konutlar 43 liralık faturanın hemen hemen tamamına denk gelen 42 lirasını öderken Dicle branşında 212 liralık faturanın yalnızca 23 lirası ödeniyor. Onların ödemediği arka kalan 189 lirayı ise dürüst yurttaş ödemesi yapmak mecburiyetinde kalıyor.

Türkiye genelindeki takribî 37 milyon elektrik abonesi maaş ortalama 500 kwh elektrik tüketirken Güneydoğu'daki takribî 1,5 milyon elektrik abonesi ise maaş ortalama 1,266 kwh elektrik tüketiyor. Bu savurganlığın tek sebebi ise, elektrik parasının nasıl olsa ödenmiyor olması. (Kaynak:Sözcü)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar