Japonya'da teşvik paketi beklentileri karşılamıyor

- Japonya'da Başbakan Abe liderliğindeki koalisyonun senato seçimlerinde çoğunluğu yakalamasının ardından gündeme gelen teşvik paketinin büyüklüğüne yönelik çıkan haberler kafa karışıklığı yarattı - Ekonomistler, söz konusu paketin büyüklüğünün 6 trilyon yen civarında olacağını, bu rakamın ise piyasa beklentisini karşılamadığını düşünüyor - İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Manukyan: - "Basına yansıyan haberlere göre, doğrudan mali paketin büyüklüğü 13 trilyon yen olacak. Bunun bütçe içindeki payı 6 trilyon yene denk düşüyor. Bu rakamlar doğru ise piyasa beklentilerinin altında diyebiliriz" - AA Finans Analisti Yılmaz: - "Basına yansıyan 28 trilyon yenlik rakam, hükûmetin teşvik paketinin toplam büyüklüğü. Bunun içindeki esas harcama yaklaşık 5-6 trilyon yen olacak. Bu da piyasa beklentisini tatmin edecek bir rakam değil"

Google Haberlere Abone ol
Japonya'da teşvik paketi beklentileri karşılamıyor

İSTANBUL (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU - Japonya'da hükûmetin açıklayacağı teşvik paketinin büyüklüğüne yönelik çıkan haberler kafa karışıklığı yaratırken, ekonomistler bu rakamın 6 trilyon yenle sınırlı kalacağını ve beklentileri karşılamayacağını belirtiyor.

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Komeito koalisyonu, 10 Temmuz'da gerçekleştirilen senato seçimlerinden galip çıkarak, anayasayı değiştirebilecek çoğunluğa ulaşmıştı.

Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki koalisyon hükümetinin senato seçimlerinde çoğunluğu yakalaması da halkın, ekonomiyi canlandırmak için uygulamaya konulan "Abenomiks" politikaları desteklediğine işaret etmişti. Abe yönetimi de ekonomik canlandırma beklentilerine yanıt vererek, senato seçimlerinin sonuçlanmasının hemen ardından bu ay sonunda yeni bir teşvik paketi açıklayacağını duyurmuştu.

Ay sonuna gelinirken söz konusu teşvik paketinin içeriği ve büyüklüğüne yönelik beklentiler de piyasalarda gündemin en üst sıralarına yerleşti. İlk başlarda söz konusu paketin büyüklüğünün 10 ila 20 trilyon yen arasında olacağı beklentileri ağırlık kazanmasına rağmen, son dönemde 6 trilyon yene kadar düşen rakamlardan söz edilmesi Japon piyasasında volatilite yarattı.

AA muhabirine konuya yönelik değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan basına yansıyan detaylara göre doğrudan mali paketin büyüklüğünün 13 trilyon yen olacağını, bunun bütçe içindeki payının 6 trilyon yene denk düştüğünü ifade etti.

Bu rakamın 2016 için 2 trilyon yen ve 2017 için de 4 trilyon yen şeklinde dağılacağını aktaran Manukyan, "Bir de Ziato programı adı altında mali harcamalar var ama bu bütçe dışı hesaplanan bir miktar. Bu rakamlar doğru ise piyasa beklentilerinin altında diyebiliriz. Aynı zamanda, sonra yalanlansa da 50 yıllık bono borçlanmasına çıkacakları söylendi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve hükûmet eş zamanlı ve önceki adımlardan farklı bir paket açıklarsa piyasalar pozitif tepki verir ancak küçük veya önceki programların daha ileriye götürüldüğü bir açıklama negatif etki yaratacaktır." diye konuştu.


- "6 trilyon yen beklentileri tatmin edecek bir rakam değil"


AA Finans Analisti Emin Yılmaz da Japon medyasında çıkan haberlere göre, hükûmetin 2 Ağustos'ta açıklayacağı teşvik paketinin içeriğini netleştirdiğini söyledi.

Dün medyaya yansıyan 28 trilyon yenlik rakamın, hükûmetin teşvik paketinin toplam büyüklüğü olduğunu aktaran Yılmaz, ancak bu rakamın kafa karıştırıcı olduğunu kaydetti.

Yılmaz, 28 trilyon yenlik paketin içinde Japonca "temiz su" diye tabir edilen esas harcamanın yaklaşık 5-6 trilyon yen olacağını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Yani maliyenin cebinden önümüzdeki bir kaç yıllık süre içinde çıkacak fazladan para bu kadar. Hükûmet ve yerel belediyelerin harcalamaları, bu yıl içindeki ikincil bütçe ve önümüzdeki yılın bütçe planı da dahil, bir kaç yıla yayılacak şekilde toplam 6 trilyon yen artacak. Bu rakam da piyasa beklentisini tatmin edecek bir rakam değil. Öncelikle bu bir kaç yıla yayılacağı için etkisi sınırlı olacak. Seçimlerden önceki haberler, hükûmetin en azından 10 trilyon yenlik bir paket açıklayacağı beklentisini yayıyordu. Seçimlerde korktuğu kadar zorlanmayan LDP, hem halka verdiği sözü tutmak, hem de maliye tarafını çok zora sokmayacak bir rakam olarak 6 trilyon yende karar kılmıştır diye düşünüyorum."


- "BoJ'un yeni bir parasal genişleme paketi açıklayacağı beklentisi yüksek"


Emin Yılmaz, BoJ'un yarın açıklanacak para politikası toplantısı karalarına yönelik de görüşlerini paylaşarak, "BoJ, 2017 yılında ulaşmayı hedeflediği yıllık yüzde 2'lik enflasyon hedefinden vazgeçmiş değil, ancak bu gidişle bu hedefin tutması çok zor." dedi.

Bu yüzden piyasada BoJ'un bu hafta yeni bir parasal genişleme paketi açıklayacağı beklentisinin yüksek olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Tanıdığım 12 ekonomistten 10'u BOJ'un yeni bir parasal genişleme paketi açıklayacağını düşünüyor. Bu paketin içeriği daha öncekiler gibi tahvil alım kotasının artırımı, ETF ve REİT alım kotasının artırılması olabilir ancak bunların etkisi sınırlı olacaktır. Negatif faiz Japonya'da çok eleştirilere sebep oldu ve pek popüler değil. Buna karşın, BoJ, tahvil, ETF ve REİT'le beraber negatif faizi daha da aşağıya çekmeye karar verirse, bu dörtlü kombinasyonun etkisi büyük olacaktır."

BoJ

Yorumlar