Japonya’da işletmecilerin ekonomiye güveni azaldı

Japonya’da 1 Nisan günü gerçekleşen vergi artışı sonrası gözler açıklanan verilerin ayrıntılarına çevrildi. Yılda 4 kez açıklanan, küçük, orta, büyük ölçekli imalat şirketlerinin beklentilerini yansıtan ve önem derecesi yüksek...

Google Haberlere Abone ol
Japonya’da işletmecilerin ekonomiye güveni azaldı

Japonya’da 1 Nisan günü gerçekleşen vergi artışı sonrası gözler açıklanan verilerin ayrıntılarına çevrildi. Yılda 4 kez açıklanan, küçük, orta, büyük ölçekli imalat şirketlerinin beklentilerini yansıtan ve önem derecesi yüksek olan Tankan (ekonomiye güven) endeksinin sonuçlarına göre; ikinci çeyrekte işletmecilerin ekonomiye güveni azaldı. Tüm endüstriyeller için ikinci çeyrekte önemli ölçüde bir gerileme görüldü.

Konuyla ilgili olarak XTB Menkul Değerler tarafından yayınlanan Araştırma Raporu'nda şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"1 Nisan günü satış vergisinin yüzde 5’ten yüzde 8’e çıkarılması hem sanayi üretiminde hem de Tankan endeksinde yaşanan gerilemenin temel nedeni olarak gösterilebilir. Yaşanan bu gerilemelerin ikinci çeyrek büyüme rakamlarına da olumsuz yansıyacağını söylemek mümkün. Vergi artışı sonrası ekonomide yaşanan durgunluk normal olarak karşılanabilir ancak, hem üretimde hem de talepte yaşanan bu gerilemenin özellikle üçüncü çey-rek verilerine yansıyıp yansımayacağının büyük önem teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Beklenenden fazla yavaşlayan Japonya ekonomisine karşın Japonya Merkez Bankası (BOJ) enflasyon hedefine paralel, daha çok niceliksel gevşemeye yönelebilir."

CİHAN

Yorumlar