Japonya'dan gelen karar petrolü yükseltti

Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını değiştirmesi petrol fiyatlarını bir anda yükseltti

Google Haberlere Abone ol
Japonya'dan gelen karar petrolü yükseltti
Brent petrolün varil fiyatı, Japonya Merkez Bankasının (BoJ) para politikası çerçevesini değiştirmesinin ardından yükselişe geçerek 46,7 doları gördü.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün arz fazlalığına ilişkin endişelerle 45,07 dolara kadar gerilemesi sonrasında gelen tepki alımlarıyla yükselişe geçmiş ve günü 46,1 dolardan tamamlamıştı.

Bugün de BoJ'un politika faizinde değişikliğe gitmemesine karşın, beklenmedik tedbirler alması sonrasında 46,72 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, saat 10.50 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,2 artışla 46,65 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dünkü kapanış seviyesine kıyasla yüzde 2,2'lik yükselişle 45 dolar sınırından alıcı buluyor.

Analistler, Japonya Merkez Bankasının "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" politikasına geçmesi sonrasında gözlerin bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına çevrildiğini belirterek, teknik açıdan Brent petrolün varil fiyatı için 46,9 dolar direncinin aşılması durumunda 48,3 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

BoJ, para politikası çerçevesinde değişiklik kararı alarak "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" uygulamasına geçti. Politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bırakan BoJ, parasal taban hedefinden de vazgeçti. Öte yandan banka, yıllık Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım hedefini de 6 trilyon yen düzeyinde korudu.

BoJ'un ardından yatırımcılarının odak noktasına yerleşen Fed'in faiz kararı bu akşam saat 21.00'de açıklanacak. Analistler, Fed'in faizlerde değişiklik yapmasını beklemezken, karar metni ve Başkan Janet Yellen'ın açıklamalarının şahin tonda olabileceğini ifade ediyor.

Yorumlar