Jack Straw: İngiltere'nin AB'den çekilmesi intihar etmek olur

Birleşik Krallık Milletvekili Jack Straw, Türkiye’nin ve İngiltere’nin Avrupa Birliği için kilit ülke konumunda olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Jack Straw: İngiltere'nin AB'den çekilmesi intihar etmek olur

Birleşik Krallık Milletvekili Jack Straw, Türkiye’nin ve İngiltere’nin Avrupa Birliği için kilit ülke konumunda olduğunu söyledi. Straw, "İngiltere'nin AB'den çekilmesi aslında intihar etmek olur… Bizim ve Türkiye'nin geleceği, ikimiz de Avrupa'nın kenarındayız. AB'nin geri kalanının istikrarlı bir pozisyonda olması için iki ülke de kilit önem taşıyor." dedi.

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci oturumunda ‘Avrupa'nın Geleceği’ konusu ele alındı. Panel öncesi 'hoşgeldiniz' konuşması yapan Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Richard Moore, Birleşik Krallık'ta iş yapmanın kolay olduğunu, kılı kırk yaran yönetmelikleri sevmediklerini söyledi. 24 saatte şirket açılabildiğini belirten Moore, kolay ticaret için en iyi yer olduklarını vurguladı.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın moderatörlüğünde yapılan oturumda konuşan Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, Türkiye'nin 10 sene içinde 30 milyar dolardan 150 milyar dolar ihracata ulaştığını ancak daha çok üretim yapmalarının gerekli olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin coğrafi konum olarak dünyanın merkezinde olduğunu vurgulayan Gür, 2,5 saat içinde dünyanın en büyük ekonomik merkezlerine ulaşılabildiğini belirtti. Gür, iş veriminin dünya standartlarının üzerinde olmadığını ancak üretimin verimli hale getirilmesi ile devletin de katkısıyla emek yoğun sektör desteklenerek üretimlerin dünyaya sunulabileceğini kaydetti. Gür, "Kıblemiz Kabe ama yönümüz Avrupa Birliği. Bizim AB'den vazgeçebileceğimizi sanmıyorum." dedi.

"AB BANKALAR BİRLİĞİ KURDU, 130 BANKAYI DENETLİYOR"

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de AB ülkelerinde farklı ülkeler farklı yaklaşımlarda bulunsa da asgari konularda aynı noktaya gelindiğini ifade etti. AB'de bir bankalar birliği kurulduğunu belirten Binbaşgil, bunun tek bir merkezin denetim yapacağını, ikinci adım olarak tek çözüm merkezi olacağını ve mevduat garantisi verileceğini dile getirdi. AB'nin 130 en büyük bankasının denetleneceğini ifade eden Binbaşgil, şöyle konuştu: "Denetim mekanizması çok önemli bir adım. Öbür ikisi biraz daha zaman alacak, bankaların kurtarılması gibi. AB, bankaların sorumluluğunu devralmadan önce bankaların bir röntgenini çekiyor. 130'a yakın bankayı denetlediler. Ekim Kasım ayında sonuçlarını açıklayacaklar. Zor bir süreç ama önemli adımların atıldığını düşünüyorum. Eski kırılganlık orada da ortadan kalktı."

AKIN: KENDİMİZİ FAZLA ABARTIYORUZ

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise, "AB'nin geleceği konusunda, biz kendimizi bazen biraz fazla abartıyoruz. Yavaş yavaş ayaklarımız yere basmaya başlıyor. AB'yi küçümseyen laflar etti siyasilerimiz. Ama AB her zaman kendisini toparlar." diye konuştu. Özel sektör iyi olmasa da devletin borçlanma durumunun iyi olduğunu vurgulayan Akın, şunları kaydetti: "Bu avantajlarımızı kullanmamız lazım ama bunlar hiçbir zaman bozulmayacak anlamına gelmemeli. Bizim gibi ülkelerde bunların bozulması çok çabuk olur. O yüzden küçümsemememiz lazım."

Türkiye yatırımlarında son 6-7 yılda ciddi bir patlama olduğunu belirten Akın, AB ülkelerinde güneş enerjisi olsun başka olanlar olsun daha fazla yatırım desteği verildiğini ifade etti.

STRAW: İNGİLTERE'NİN AB'DEN ÇEKİLMESİ İNTİHAR OLUR

Birleşik Krallık Milletvekili Jack Straw, "İngiltere'nin AB'den çekilmesi aslında intihar etmek olur." diyerek, şunları ifade etti: "Eğer iktidarları devam ederse muhtemelen müzakere talebinde bulunacaklar. Merkel ile görüşmeler yapacaklardır. Benim partim ve liberal demokratlar, biz AB içinde kalma taraftarıyız. Burada mantıklı bir anlaşmaya varılabilir. Ben böyle bir anlaşmaya varacaklarını düşünüyorum. Bizim ve Türkiye'nin geleceği, ikimiz de Avrupa'nın kenarındayız. AB'nin geri kalanının istikrarlı bir pozisyonda olması için iki ülke de kilit önem taşıyor. AB siyasetinde ben şunu gördüm, AB ve Avrupa inanılmaz derecede değişiyor. 20 yıl öncede AB içinde 15 batı Avrupa ülkesi vardı. Geçmişleri ortaktı, bir Batı Avrupa kulübü gibiydiler. Şimdi 28 devlet var, yeni üyeler katıldı, aday ülkeler müzakerelere devam ediyor. Euro bölgesinde sıkıntılar yaşanıyor. Bazı zayıf halkalar görülebiliyor."

Türkiye gibi yükselmekte olan ülkelerin geleceği şekillendireceğini belirten Straw, Polonya örneğini vererek önemli bir rol üstlenebileceğini kaydetti. Türkiye'nin AB ile ilgili şuan bile önemli bir rol oynadığını vurgulayan Straw, Kopenhag kriterlerini tamamlaması halinde Türkiye'nin üyelik sürecinin de hızlanacağının altını çizdi.

AMEC CEO'su Samir Brikho, AB'de Türkiye için inanılmaz fırsatlar olacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar