İZTO'nun 86. kardeşi Benin'den

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Benin Ticaret ve Sanayi Odası (CCIB) arasında kardeş oda anlaşması imzalandı. CCIB, İZTO’nun 86. kardeş odası olurken Afrika’dan da 13. kardeş odası oldu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı...

Google Haberlere Abone ol
İZTO'nun 86. kardeşi Benin'den

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Benin Ticaret ve Sanayi Odası (CCIB) arasında kardeş oda anlaşması imzalandı. CCIB, İZTO’nun 86. kardeş odası olurken Afrika’dan da 13. kardeş odası oldu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde Benin'le işbirliğini arttıracaklarını söyledi. Bunun ilk adımı olarak bu yılki İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)'na davet etti. Kendilerinin de Benin’deki fuara katılacaklarını ifade etti.

İZTO'nun 23-26 Haziran 2014 arasında Benin’e yaptığı iş ve inceleme gezisi kapsamında düzenlenen 2. Benin Türkiye İş Forumu'nda, kardeş oda anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Demirtaş ve CCIB Yönetim Kurulu Başkanı Jean Baptiste Satchivi imza koydu. Ziyaretten önce ülkenin potansiyeli hakkında bilgileri olduğunu söyleyen Demirtaş, “Ama ülkenizi ziyaret edince, potansiyelin tahmin ettiğimizden çok daha büyük olduğunu gördük. Ayrıca iş forumuna yedi Beninli bakanın katılması, cumhurbaşkanının iki saat heyeti kabul etmesi, Benin’de Türkiye’ye duyulan ilgi ve sevginin en güzel kanıtı.” dedi.

‘PAMUKTAN KONFEKSİYONA DÖNELİM’

Benin’de yaptıkları temas ve toplantılarda pamuk üretiminin öne çıktığına dikkat çeken İZTO Başkanı Demirtaş, pamuğun başlıca işbirliği alanlarından birisi olabileceğini söyledi: “Pamuğun verimini arttırmak için ülkemiz zaten destek veriyor. Bize arazi verirseniz, burada pamuk ekimini arttırdığımız gibi o pamuğu satın da alırız, çünkü ülkemiz büyük pamuk ithalatçısı. Ayrıca niçin pamuğu burada işlemiyoruz, önce ipliğe, sonra kumaş ve konfeksiyona çevirmiyoruz?” şeklinde konuştu. İZTO üyelerinin, üretimde maliyet avantajı elde etmek için daha önce Romanya, Mısır ve Vietnam gibi ülkelerde üretim yaptığını hatırlatarak, “Niye sıradaki ülke Benin olmasın? Bu konuda da destek olabiliriz.” dedi. Ekrem Demirtaş, Benin tarafının destek istediği kara nakliye filosunun yenilenmesi, mısır ve soya üretiminin arttırılması, altyapı yatırımları konusunda da her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi: “İmzaladığımız kardeş oda anlaşmasıyla pek çok konuda işbirliği yapabileceğiz. Bu anlaşma kapsamında ilk olarak CCIB üyelerini İEF’ye davet ediyoruz. Fuara katılımları için her türlü desteği vereceğiz. Ayrıca biz de Benin’de düzenlenecek olan fuara İzmir heyeti olarak katılacağız.”

‘SİZDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR’

CCIB Başkanı Satchivi ise kardeş oda anlaşmasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, “Çünkü sizlerden öğreneceğimiz çok fazla şey var. Türkiye’nin gelişim hızına, yaptıklarına hayranız.” dedi. Satchivi, ülkenin en önemli gıda ürünlerinden olan tavukçulukta iyileştirme gerektiğini belirtirken pamuk ürettiklerini fakat ipliğe dönüştüremediklerini söyledi. Ayrıca kara nakliye filosunun yenilenmesi, enerji ve altyapı yatırımları konusunda da Türkiye’nin birikim ve deneyimlerine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

‘BENİN SERBEST BÖLGESİ'Nİ ALIN’

İZTO heyeti, gezi kapsamında Benin Serbest Bölgesi’ni de ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi, İzmir’e yaptığı ziyarette Ege Serbest Bölgesi’ni gezdiğini hatırlatarak, “Özellikle bu serbest bölgenin geliştirilmesi için desteğinizi istiyoruz. Alın bu serbest bölgeyi.” dedi. Demirtaş da serbest bölgede yapılması gereken çok şey olduğunu belirterek, “Ama bölgenin konumu çok iyi, sınıra çok yakın, bu büyük avantaj. Yöneticilerini İzmir’e bekliyoruz. Ege Serbest Bölgesi’ni göstererek, neler yapılabileceğini yerinde anlatacağız.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar