İZTO en çok vergi ödeyen üyelerini ödüllendirdi

İzmir Ticaret Odası (İZTO), 2012 vergilendirme döneminde en çok vergi ödeyen üyelerini ödüllendirdi.

Google Haberlere Abone ol
İZTO en çok vergi ödeyen üyelerini ödüllendirdi

İzmir Ticaret Odası (İZTO), 2012 vergilendirme döneminde en çok vergi ödeyen üyelerini ödüllendirdi. 2012 vergilendirme dönemi ödül töreninde Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir’de en fazla Gelir Vergisi ödeyen kişi oldu. Bu kategoride Nail Özkardeş ikinci, Bernard Lucien Marie Arkas üçüncü olurken Philsa Philis Morris Sabancı ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş., MSC Gemi Acenteliği A.Ş. ile Akdeniz Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise Kurumlar Vergisi kategorisinde ilk üç sırada yer aldı. İzmirli firmalar, Safi Ticari Kazanç Bildirimi ve Döviz Sağlama Bildirimi kategorilerinde altın, gümüş, bronz madalya, özel ödül ve takdirnameyle ödüllendirildi. İZTO, her iki kategoride üyeleri arasında en fazla vergi ödeyen ve döviz sağlayan firma ve kişileri de ödüllendirdi. Ahmet Cengiz, Cengiz Sani ve İhsan Çınar, oda üyeleri arasında Gelir Vergisi rekortmenleri olurken Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., Pınar Süt Mamulleri Sanayi A.Ş. ve Akdeniz Kimya ise Kurumlar Vergisi kategorisinde ödüle lâyık görüldü. Törende 332 madalya, 396 özel ödül, 742 takdirname ve 12 plaket verildi. En çok vergi ödeyen 75 firma ve kişiyle en çok döviz sağlayan 48 firma altın, 108 firma gümüş, 101 firma bronz madalya aldı. 396 firmaya özel ödül, 742 firmaya da takdirname verildi. Törende ayrıca İzmir Şehrine Katkı Ödülü de verildi. Bu ödüle, 160 bin öğrenci ve 20 bin çalışanıyla şehrin ekonomisine yaptıkları katkılarından dolayı dokuz üniversite lâyık görüldü.

‘VERGİ BORÇLARIMIZ 60 AYA YAYILSIN’

Törende konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2008 yılından bu yana zor ve sıkıntılı bir dönem yaşandığını, bu şartlarda üyelerinin Türkiye’yi ve dünyayı pazar kabul ederek başarıya ulaştığını söyledi. İzmir’de 124 bin 67 Gelir Vergisi, 44 bin 775 Kurumlar Vergisi ve 162 bin 988 KDV mükellefi olduğunu kaydeden Demirtaş, “Bu üyelerimiz, tüm ülkemiz vergilerinin yüzde 11’ini ödüyor. Tahsilat oranı yüzde 86,5. İllere göre çok öndeyiz.” diye konuştu. Son günlerde üyelerinin yoğun biçimde aktardığı iki meseleye de dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bunlardan birincisi, 211 maddeden oluşan Gelir Vergisi Kanunu ve 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu tek bir yasada toplanıyor. Vergi yükünü arttırıcı konular içereceği öngörülüyor. Yeni kanun ise 91 maddeden oluşacakmış ama neredeyse eski kanunlar kadar uzun yazılmış. İnşallah bizi 2,80 yere uzatmaz. İkinci konu, 6111 sayılı yasa ile yapılandırılan devlet borçlarının ödeme süresinin Mart 2014’te bitecek olması. Bilindiği gibi üç yıl için taksitlendirme yapıldı. Pek çok mükellefimiz, vergi barışını bozmadan ödemeye devam etti ama 18 taksitle ödeme taahhüdünde bulunan çok sayıda üyemiz, her yıl iki taksit ödememe hakkını kullandı. Bu hakkı kullananların birikmiş taksit sayısı vergi borçlarında sekiz, sigorta borçlarında dokuz; yani borcun önemli kısmını dört ayda ödemeleri gerekiyor. Piyasaların böylesine daraldığı bir ortamda, biriken taksitlerin defaaten ödenmesi neredeyse imkansız. Dileğimiz, yeniden yapılandırmada kalan borçların 60 aya yayılması.”

İZTO Meclis Başkanı Rebi Akdurak ise 2013’ün ekonomik ve siyasi anlamda dolu bir yıl olduğunu, Suriye ve Irak’ın yangın yerine döndüğünü, AB ülkelerinin de ekonomik kriz sonucunda kamu borçlarıyla boğuştuğunu anlattı. Akdurak, “Böyle bir ortamda vergisini zamanında ödeyerek ülke ekonomisine katkıda bulunan üyelerimizi ödüllendirmek, bizim için gurur kaynağı.” dedi. İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ferhat Alemdar ise şehrin vergi tahsilatı hakkında bilgi verdi: “İzmir, 2012 yılında vergi tahsilatı oranı bakımından İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Ayrıca ilimizin Türkiye toplam vergi tahsilatları içindeki payı yüzde 11,77 olup bu oranla üçüncü sırada yer almaktadır.” CİHAN

Yorumlar