İzmir'in en büyük 100 firması arasında Torbalı'dan 13 tane var

Bir ay önce Türkiye’de en çok vergi ödeyen 100 firma arasına, İzmir'in Torbalı ilçesinden iki firma girmişti. Şimdi de Torbalılı 13 şirket, İzmir’in 100 sanayi kuruluşu arasında yer aldı. EBSO’nun açıkladığı İzmir’in en büyük...

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in en büyük 100 firması arasında Torbalı'dan 13 tane var

Bir ay önce Türkiye’de en çok vergi ödeyen 100 firma arasına, İzmir'in Torbalı ilçesinden iki firma girmişti. Şimdi de Torbalılı 13 şirket, İzmir’in 100 sanayi kuruluşu arasında yer aldı. EBSO’nun açıkladığı İzmir’in en büyük 100 firması arasında TÜPRAŞ en büyüğü, ikinci PETKİM, üçüncü ise Torbalı’da faaliyet gösteren Philsa oldu. 700 firmanın faaliyet gösterdiği Torbalı, 2013 yılında İzmir’in ödediği verginin yüzde 55’ini karşılayarak, çok önemli bir sanayi ilçesi olduğunu kanıtladı. İlçedeki firmalar, ödedikleri vergiyle de gerek Türkiye gerekse İzmir sıralamalarında ilk 100’de yer alma başarısı gösteriyor. Torbalı ayrıca 2013 yılında ödediği vergiyle 77 ili geride bırakma başarısını da göstermişti. Konuyla ilgili rakamları açıklayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdülvahap Olgun, “İlçe olarak çalışmanın, üretmenin ve rekorları alt üst etmenin haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.

YÜZ MİLYONLARCA LİRALIK ÜRETİM

Torbalı firmaları arasında Philsa, her zaman olduğu gibi listenin en üst sıralarında yer aldı. JTI, üretimden satış alanında 754 milyon 968 bin lirayla listeye sekizinci sıradan girdi. Torbalı’da da faaliyet gösteren Agromey, 253 milyon 367 bin lira üretimden satışla İzmir’de 30, Torbalı’da ise üçüncü oldu. TTL Tütün A.Ş. ilk 100 listesine 35. sıradan girerken 237 milyon 697 milyonluk üretimden satış oranına sahip. Onu 237 milyon 911 bin liralık üretimden satışla Sun Tekstil A.Ş. izledi. İlçede faaliyet gösteren büyük firmalardan Ekoten Tekstil A.Ş., 152 milyon 583 bin liralık üretimden satışla listeye 49. sıradan girmeyi başardı. TEZOL Tütün A.Ş. de listeye giren Torbalılı firmalardan oldu. Verde Yağ Besin Maddeleri, 86 milyon 408 bin liralık üretimden satış ile 77. sırada yer aldı. 78 milyon 347 bin liralık üretimden satış oranı yakalayan Alfemo Mobilya da ilk 100 dev arasında yer alma başarısı gösterdi. Pütaş A.Ş., Batı Basma A.Ş., TUKAŞ A.Ş. ve SüperPak Ambalaj A.Ş. de yakaladıkları üretimden satış oranıyla listeye girmeyi başardı.

OLGUN: HER ALANDA REKOR KIRIYORUZ

Vergi rekorlarını alt üst eden bir konuma sahip olduklarını ifade eden Ticaret Odası Başkanı Olgun, vergi ve en büyükler listesine Torbalılı firmaların damgasını vurmasını değerlendirdi. Listede 13 Torbalılı firma olmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Olgun, “Bir ay önce açıklanan Türkiye vergi rekortmenleri arasında, ilçemizden ii büyük firmanın olması bizleri fazlasıyla gururlandırdı. Torbalı, sanayisiyle bütünleşmiş bir ilçe. Her geçen gün yapılan yeni yatırımlarla gücüne güç katıyor. Verginin her alanında rekorlar kırıyoruz. 77 vilayeti geride bıraktık. Şimdi de İzmir’deki ilk 100 firma arasında Torbalılı 13 firmanın olması bize ayrı bir gurur verdi. Oda olarak sanayicinin ilçede yatırımlarını arttırması, var olan sorunlarının çözülmesi için sürekli kapıları aşındırıp onlara lâyık olmak için vargücümüzle çalışıyoruz. Torbalı, elinde bulundurduğu cazibeyi arttırarak, var olan sanayisine sahip çıkarak, yeni sanayi yatırımlarını bölgesine çekerek yoluna devam edecektir.” diye konuştu.

VERGİDE DE LİSTELERİ ALT ÜST ETTİ

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2013 dönemi Kurumlar Vergisi Türkiye geneli ilk 100 sıralamasını geçen haftalarda açıklamıştı. Merkez Bankası, ödediği 889 milyon 835 bin 346,20 lira ile 2013 yılının Kurumlar Vergisi rekortmeni olurken tütün ürünü imalatçıları da İzmir’in şampiyonluğunu bırakmadı. Torbalı’da faaliyet gösteren Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütün Sanayi ve Ticaret A.Ş., 153 milyon 226 bin 325 lirayla İzmir'in birincisi, Türkiye’nin 20. rekortmeni oldu. Yine Torbalı’da sigara üretimi yapan JTI Tütün Ürünleri Pazarlama A.Ş., 33 milyon 936 bin 892 lira ile 69. sırada yer aldı.

Bu arada İzmir’in vergi rekortmenleri ilk 100 listesine de Torbalı’dan altı firma girdi. İlk 100’deki firmaların ödediği verginin üçte birini, bunlar tek başına karşıladı. CİHAN

Yorumlar