‘İzmir sağlık turizmi başkenti olma şansını kaybetmemeli’

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Sağlık" temasıyla EXPO 2015 ve 2020’ye aday olan İzmir’in, sağlık turizminin başkenti olma konusunda çok önemli bir fırsat yakaladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
‘İzmir sağlık turizmi başkenti olma şansını kaybetmemeli’

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Sağlık" temasıyla EXPO 2015 ve 2020’ye aday olan İzmir’in, sağlık turizminin başkenti olma konusunda çok önemli bir fırsat yakaladığını söyledi. Demirtaş, “Bu konuda en büyük şansımız da EXPO alanı olarak düşünülen İnciraltı. Büyükşehir Belediye Başkanımız'ın, İnciraltı’nın bir sağlık kampüsü olarak planlanması düşüncesini destekliyoruz. Sağlık kampüsü olacak İnciraltı ile 2 milyon 213 bin metrekare büyüklüğünde, ülkemizin kentiçindeki en büyük yeşil alanını da elde etmiş olacağız.” dedi.

İzmir’in 2015 ve 2020 EXPO adaylık süreçlerinde temasının sağlık üzerine olduğunu hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti: “Bu temayı, başta geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyanın en büyük sorunlarından birisinin sağlık olması ve küresel bir tema olması nedeniyle belirlemiştik. Diğer yandan bu temayla düzenlenecek olan EXPO, İzmir’e yöresel potansiyeline uygun olan sağlık sektöründe ve sağlık turizminde önemli bir altyapı ve hareketlilik de kazandıracaktı. Türkiye’de sağlık alanında son yıllarda ciddi gelişmeler, reformların yapıldı. Bu da sektörü geliştirdi. İzmir’de dahil olmak üzere ülkemizde ardı ardına önemli yatırımlar yapılıyor. Diğer yandan sosyal güvencesi olan ve kaliteli sağlık hizmeti talep eden yaşlı nüfusun arttığı Avrupa’da, bu hizmeti alabilmek için her yere gitmeye hazır büyük bir nüfus var. Ortadoğu ve Afrika’nın gelişmesiyle birlikte gelir seviyesi artan ama ülkesinde yeterli sağlık hizmeti bulamayan bir kitle de var. İşte bu insanların yarattığı sağlık turizmi, turistlerin hem tedavi hem de tatil amacı olduğu için beklentilerin ve yarattığı katma değerin yüksek olduğu bir sektör. Ülkemizin 2023 yılında sağlık turizmi hedefi, yıllık 1 milyon yabancı hasta ve 20 milyar dolar sağlık turizmi geliri elde etmek. 300 gün güneşli iklimi, çok başarılı üç üniversite hastanesi başta olmak üzere devamlı gelişen sağlık kuruluşlarıyla İzmir’in de bu pastadan pay alması gerekiyor. 12 ay turizm hedefini yakalamak için sağlık turizmini kullanmalı.”

‘İNCİRALTI’NDA YENİ AVM’YE GEREK YOK’

İzmir’in, EXPO adaylığıyla hızla gelişen sağlık turizminde ilerlemek konusunda net bir hedef koyduğunu dile getiren İZTO Başkanı Demirtaş, “Belki EXPO’yu alamadık ama sağlık turizmi konusunda kentimizde yaşanan farkındalık ve oluşan konsensüs çok önemli bir kazanım.” şeklinde konuştu. İzmir’in iki EXPO adaylığında da önerilen alanın İnciraltı olduğunu hatırlatarak, EXPO olmadan da sağlık turizminde atılım yapmak için İnciraltı bölgesinin potansiyelinin değerlendirilebileceğini söyledi: “İzmir, sağlık turizminin başkenti olabilir. Bunun için de en büyük şansımız İnciraltı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu da EXPO yarışı sonrasında, ‘İnciraltı'nda sağlık kampüsü kurmak, orada 400 hektar alanı sağlık konseptinde bir kampüs haline getirebilmek için halkla katılımcı bir anlayışla İnciraltı'nı planlamak istiyoruz.’ demişti. Sayın başkanla aynı fikirdeyiz. Burada yapılacak hastane, sağlık merkezleri ve bunlara yönelik konaklama tesisleriyle İnciraltı'nı sağlık kampüsü haline getirebiliriz. Meslek odalarımız, EXPO vasıtasıyla İnciraltı'nın imara açılması uygulamasının yanlış olduğunu vurguluyorlar. İnciraltı planlarında 360 dönüm ticaret alanı var. Birçok çevrenin eleştirdiği bu konuya biz de katılıyoruz. Balçova'da ve İnciraltı’nda bu kadar çok AVM varken, yeni kent merkezinde başkalarının yapılması planlanırken bu bölgede, İnciraltı'nda da AVM yapılması gereksiz.” CİHAN

Yorumlar