İzmir Mermer Fuarı'nda 14 bin ton taş sergilenecek

İzmir'de düzenlenecek 20. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı (MARBLE 2014), 26 Mart'ta kapılarını açacak.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Mermer Fuarı'nda 14 bin ton taş sergilenecek

İzmir'de düzenlenecek 20. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı (MARBLE 2014), 26 Mart'ta kapılarını açacak. Toplam 45 bin metrekare alan üzerindeki fuara, 275 yabancı ve 912 yerli firma katılacak. Bu yıl 49 katılımcı ilk kez yer alacak. Fuar alanının dolması sebebiyle 450 firmanın talebi karşılanamadı. İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taşın sergileneceği fuarda, 659 adet blok mermer ve doğaltaş görücüye çıkacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, MARBLE 2014 hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Fuarın şehir ekonomisine 100 milyon dolar civarında katkı sağlamasını beklediklerini kaydeden Kocaoğlu, yeni fuar kompleksinin hizmete girmesiyle dünyanın en büyük mermer fuarını 2015 yılında İzmir’de düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi. Fuarın gelişim sürecini grafiklerle anlatan Kocaoğlu, Gaziemir ilçesinde yapımı devam eden yeni fuar kompleksinin tamamlanmasıyla büyümenin devam edeceğini belirtti. Kocaoğlu, “Mermer fuarında 20 yılı devirmiş durumdayız. 26 Mart’ta kapılarımızı açıyoruz. Kültürpark’taki mevcut ve geçici fuar hollerinde zorlanarak yaptığımız MARBLE’ı, önümüzdeki yıl yeni fuar alanında gerçekleştireceğiz. Bir anlamda dünya doğaltaş sektörü İzmir’de buluşacak.” dedi. Yeni fuar kompleksinin hizmete alınmasıyla birlikte Kültürpark projesine hız vereceklerini belirterek, “Kültürpark’ın tamamen kültür fuarlarının yapıldığı, insanların nefes aldığı, buluşma noktası haline gelen bir cazibe merkezi olmasını planlıyoruz. Yeni yapılacak yer altı otoparkının üzerinde kongre merkezi olacak. Kültüpark’a gelenler, teleferikle Kadifekale’ye çıkıp orada tarih turu yapacak. Kültürpark’taki yeşil alan mutlaka korunacak. AVM yapmak bizim işimiz değil.” şeklinde konuştu.

İlk olarak 1995 yılında, 47 firmanın katılımıyla 2 bin 600 metrekare alanda düzenlenen MARBLE, 1998'de Uluslararası Fuarlar Endüstrisi Birliği (UFI) üyeliğine kabul edildi. Böylece Türkiye'nin, dünya fuar otoriteleri tarafından kabul edilmiş ilk uluslararası ihtisas fuarı oldu. Başladığı günden beri devamlı gelişen fuara, geçen yıl yurtiçi ve yurtdışından bin 182 firma katılırken 77 ülke ve yurtiçindeki 81 ilden sektör temsilcileri ziyaret etti.

FUAR EN ÇOK KATILIM İTALYA'DAN

Bu yıl fuarda 49 yeni katılımcı yer alacak. Firma sayısına göre İtalya ilk sırada yer alıyor. Onu sırasıyla Çin, Hindistan, ABD ve Almanya takip ediyor. Fuarda yer alacak ülkeler şunlar: Almanya, ABD, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Brezilya, Çin, Danimarka, Filistin, Fransa, Hollanda, Hindistan, Hong Kong, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Japonya, Katar, KKTC, Makedonya, Mauritius, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan, Tayvan, Tunus, Ürdün ve Yunanistan. Bu yıl ilk kez katılacak ülkeler ise Danimarka, Filistin, Suudi Arabistan ve Tunus. Dört kıtayı İzmir’de buluşturan MARBLE’da yabancı katılımcı sayısında Avrupa kıtası birinci sırada yer alırken onu Asya, Afrika ve ABD izliyor.

Marble’a katılan iller ise şöyle: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yalova. CİHAN

Yorumlar