İzmir Enternasyonal Fuarı, 85'inci kez kapılarını açtı

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yılki partner ülkesi Malezya oldu

Google Haberlere Abone ol
İzmir Enternasyonal Fuarı, 85'inci kez kapılarını açtı
​Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, fuarın açılışında konuştu. Konuşmasına bugün Cizre'de, dün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna düzenlenen terör saldırılarını kınayarak başladı. Ardından fuarın önemini vurgulayan Özlü, fuara ev sahipliği yapan İzmir'in tarihi öneminden bahsetti ve fuara katılan ülke temsilcilerine FETÖ (Fethullah Gülen Terör Örgütü) tehlikesi için uyarılarda bulundu.

İEF (İzmir Enternasyonal Fuarı)'nin her yıl biraz daha geliştiğini, daha önemli bir organizasyon haline geldiğini dile getiren Özlü, fuarın bu yılki partner ülkesi Malezya'nın uzakdoğunun en önemli ekonomik güçlerinden biri olduğunu, fuar vesilesiyle Malezya’nın sadece Türkiye ile değil bütün bir Akdeniz havzasıyla olan ilişkilerinin daha da ileriye gideceğine inandığını söyledi.

Bakan Özlü, İzmir’in bu derece kapsamlı bir etkinliğe 85 yıldır ev sahipliği yapmasının bir tesadüf olamayacağına dikkati çekerek, "Zira İzmir, tarih boyunca ekonominin ve ticaretin nabzının attığı bir liman şehri olmuştur. İzmir, çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış, bir arada yaşama kültürüne örneklik etmiş bir hoşgörü şehridir. Böyle bir şehrin, bu fuarı 85 yıldır başarıyla gerçekleştirmesi, İzmir kimliğinin doğal bir neticesidir." diye konuştu.

Özlü, bu yılki İEF'nin inovasyon temasıyla yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu tema, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bu yılki fuarın bizim için önemini ve değerini daha da artırıyor. Biliyorsunuz, Türkiye’nin ihracatının yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturuyor. Dolayısıyla ihracatımızı artırmamızın yolu, sanayi üretimini daha nitelikli hale getirmekten geçiyor. Daha nitelikli bir sanayi için de Ar-Ge ve inovasyon büyük bir önem taşıyor. Son 14 yılda attığımız adımlar neticesinde, bugün Türkiye, dünyanın önemli üretim merkezlerinden birisi haline geldi. Ancak biz Türkiye’yi, dünyanın önemli teknoloji merkezlerinden biri haline de getirmek istiyoruz. Bu amaçla, ülkemizde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına çok kapsamlı destekler veriyoruz. Bu yıl hayata geçirdiğimiz Ar-Ge Reform Paketi’yle de, zaten güçlü olan yenilik ekosistemini daha da güçlü bir hale getirdik. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına olduğu gibi, orta ve yüksek teknolojili sektörlerde yapılan yatırımlara da çok önemli destekler sağlıyoruz."

Yabancı firmaları Türkiye’de üretim yapmaya da davet eden Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sizleri sadece üretim yapmaya da değil Türkiye’de Ar-Ge yapmaya davet ediyoruz. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi gücünden, Ar-Ge ve üretime yönelik radikal desteklerinden yararlanmanızı bekliyoruz. Ve şunu eklemek istiyorum Türkiye’de yerli ve yabancı firma ayrımı yoktur. Yerli firmalar hangi imkanlardan yararlanıyorsa yabancı firmalar da aynı imkanlardan yararlanabiliyor."
Özlü, fuar organizasyonlarının, ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamasının yanında ülkeler arasındaki diplomatik ilişkileri de geliştirdiğine işaret ederek, "İzmir Enternasyonel Fuarı, İkinci Dünya Savaşı sürecinde dahi, dünyanın birçok farklı ülkesinden iş insanını buluşturmaya devam etti. Dünya ülkeleri olarak, yine kritik bir süreçten geçiyoruz. Suriye başta olmak üzere bazı ülkelerde yaşanan istikrarsızlık, tüm dünyaya terör ihracına sebep oluyor. Ne yazık ki Türkiye, komşumuz olduğu için Suriye krizinden daha ciddi boyutlarda etkileniyor. Türkiye’yi de istikrarsız bir ülke haline getirmek için bazı büyük oyunlar oynandığını da görüyoruz." ifadelerini kullandı.

FETÖ'YÜ ÜLKENİZDE ANLATIN

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Bakan Özlü, "Türkiye, bütün terör örgütleriyle mücadele edebilecek güce ve dirayete fazlasıyla sahiptir. Bizi üzen husus, birçok dost ülkenin bu süreçte gösterdiği tavır olmuştur. Türkiye, ne yazık ki yalnız bırakılmıştır. Türk halkının, sadece bu ülkedeki demokrasiyi değil, dünyadaki demokrasiyi de savunduğu anlaşılamamıştır. Türkler, dünya demokrasisinin de onurunu kurtarmıştır." dedi.
Özlü, fuara gelen yabancı heyetlerden ülkelerine döndüklerine 15 Temmuz gecesinde ve sonrasında Türkiye’de neler yaşandığını anlatmalarını isteyerek, şöyle konuştu:
"Özellikle FETÖ denen yapının nasıl bir kötülük kaynağı olduğunu araştırın. FETÖ, sivil toplum görünümlü sinsi bir yapıdır. Bu örgütün sizlerin ülkelerinizde de okulları, vakıfları, dernekleri olduğunu biliyoruz. Türkiye’deki temaslarınızda öğrendiklerinizi, bu terör örgütünün sizin ülkeleriniz için de nasıl bir tehdit oluşturabileceğini, kendi ülkenizdeki dostlarınızla ve yetkililerle de paylaşın. Savaşın, terörün ve istikrarsızlığın ekonomiyi, ticareti, yatırımları nasıl olumsuz etkilediğini en iyi sizler biliyorsunuz. Farklı ülkelerin iş insanlarını bir araya getiren ve ekonomik ilişkilere derinlik kazandıran İzmir Fuarı gibi organizasyonların işte bu açıdan da önem taşıdığına inanıyorum. Burada sadece ticaretin değil barışın da güçlendiğini düşünüyorum."

Bakan Özlü'nün konuşmasını ardından 85. İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı. Açılışın ardından yerli ve yabancı heyetler, fuar stantlarını gezdi.

FUARDAN NOTLAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Folkart’ın ana sponsorluğunda ve Vestel’in inovasyon ana sponsorluğunda düzenlenen fuara bu yıl partner ülke olarak Malezya, onur konuğu il olarak Manisa katılıyor.

Her yıl farklı temada düzenlenen İEF'nin bu yılki, teması inovasyon olarak belirlendi. Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen İEF'nin giriş saatleri 16.00-23.00 olacak.

Yurt dışından 42 ülkeden temsilcinin ve yurt içinden de çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı fuar, 4 Eylül'e kadar açık kalacak.

Yorumlar