İzmir dünya kongre şehirleri sıralamasında 100 basamak yükseldi

Uluslararası Kongreler ve Toplantılar Birliği (ICCA)'nin 2013 yılı raporuna göre İzmir, düzenlediği uluslararası kongre sayısını 11’den 22’ye çıkardı. Bu da şehri, dünya sıralamasında 207.’likten 106.’lığa yükseltti. İzmir...

Google Haberlere Abone ol
İzmir dünya kongre şehirleri sıralamasında 100 basamak yükseldi

Uluslararası Kongreler ve Toplantılar Birliği (ICCA)'nin 2013 yılı raporuna göre İzmir, düzenlediği uluslararası kongre sayısını 11’den 22’ye çıkardı. Bu da şehri, dünya sıralamasında 207.’likten 106.’lığa yükseltti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (İzmir CVB) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı açıklamada, “Sadece kongre sayımızı 11 arttırmak bile bu kadar sıçrama yaratıyor. Büyük potansiyeli değerlendirilse, kongre turizmi desteklense İzmir daha yükseklerde olur.” dedi. Demirtaş, bu dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin konuya daha fazla sahip çıkmasını beklediklerini de söyledi.

ICCA’nın 2013 raporunu değerlendiren İzmir CVB Başkanı Demirtaş, Türkiye’nin 2013 yılında 221 uluslararası kongre ve toplantıyla dünyada 18., Avrupa’da ise 10. sırada yer aldığını kaydetti. Bu kongrelerin en az 146’sının İstanbul’da yapıldığını vurgulayarak, “Türkiye’de kongre turizminde aslan payını İstanbul alıyor. İstanbul dünyada sekizinci, Avrupa’da yedinci sırada. Dünyada en fazla kongre düzenlenen ilk beş kent ise sırasıyla Paris, Madrid, Viyana, Barselona ve Berlin.” diye konuştu. ICCA verilerine göre 2012 yılında 11 uluslararası kongre ve toplantıya evahipliği yapan İzmir’in, 2013'te bu sayıyı ikiye katlayarak 22’ye çıkardığını aktaran Demirtaş, “Sadece bu artış bile dünya sıralamasında bizi 101 basamak sıçrattı. 2012 yılında ICCA sıralamasında dünyada 207. sırada yer alırken 2013’te 106. sıraya yükseldi. Avrupa’daki yerimiz de 107.’likten 59.’luğa çıktı.” dedi.

KONGRE TURİSTİ GÜNLÜK 996 DOLAR HARCIYOR

ICCA verilerine göre yapılan hesaplama sonucunda, kayıt ve konaklama gibi harcamalar da dahil olmak üzere İzmir’de düzenlenen bir uluslararası dernek kongresine katılan yabancı bir delege, günde ortalama 996 dolar harcıyor. “Bu rakamlar, İzmir için daha butik ve daha zengin turist getirmeyi hedefleyen turizm anlayışımızla kongre turizminin ne kadar uyumlu olduğunu gösteriyor.” diyen Demirtaş, İzmir CVB olarak çeşitli engellerle karşılaşmalarına rağmen İzmir’de kongre turizmini geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Tanıtım için uluslararası kongreleri İzmir’e getirmek için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Demirtaş, “Yeni fuar alanının tamamlanmasıyla eski fuar alanı da kongre merkezi olacak. İzmir’in bu kongre merkezine kavuşması, büyük sıçrama sağlayacaktır. Diğer yandan son yıllarda kent merkezinde yapılan otel sayısında da ciddi artış var, yani altyapımız oluşuyor. Bunların değerlendirilmesiyle birlikte İzmir’in kongre turizminde çok büyük potansiyeli var. Kısa süre içinde sıralamada çok daha yüksek yere gelebiliriz.” şeklinde konuştu.

‘BELEDİYEMİZİN SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ’

Ekrem Demirtaş, İzmir’de kongre turizminin geliştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve iş dünyasının, Avrupa’daki gibi örnek işbirlikleri kurması gerektiğini de söyledi: “Şehir turizm ve kongre ofisleri, özel kamu işbirliğiyle kâr amacı gütmeyen kurumlardır. Bu tip kurumların yüzde 16’sının bütçesi, 20 milyon euronun üzerinde. Prag Lubliya’nın bile 5 milyon euro bütçesi var. Bizim İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun ise 500 bin lira bile değil. Bir de İzmir Tanıtma Vakfımız (İZTAV) var, onun hiç parası, hiçbir şeyi yok. Bu şartlar altında şehir turizmini geliştirmek, kongre turizmini desteklemek çok zor.” CİHAN

Yorumlar