İzmir dünya kongre pazarında yükseliyor

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ETİK Exclusive Yönetim Raporları'nın 4. sayısı yayınlandı. İzmir turizminin genel görünümü hakkında veriler sunan raporda, dünya kongre...

Google Haberlere Abone ol
İzmir dünya kongre pazarında yükseliyor

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ETİK Exclusive Yönetim Raporları'nın 4. sayısı yayınlandı. İzmir turizminin genel görünümü hakkında veriler sunan raporda, dünya kongre pazarındaki yükselişine dikkat çekildi. Uluslararası toplantı ve konferans verilerini derleyen ICCA’nın 2013 yılı raporuna göre İzmir, dünya kongre pazarında yükselmeye devam ediyor. En çok toplantı ve konferans yapılan ülkeler arasında Türkiye, 221 etkinlikle 18. sırada yer alırken İzmir, İstanbul ve Antalya’nın üçüncü oldu. Dünyada en çok toplantı ve konferans düzenleme sıralamada ise 91 basamak yükselerek 116. sıraya yerleşti.

‘İZMİR KONGRE VE TOPLANTI TURİZMİNDE MARKALAŞMALI’

Dünya kongre turizminde İzmir’in yükselişinin oldukça dikkat çekici olduğuna değinen ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Yapılan kongre sayısı ve İzmir’in bu alanda dünyadaki yerini gösteren grafiği incelediğimizde, hızlı bir yükselişi olduğunu görüyoruz. Beş yıl önce 260. sıralardayken 2013 yılında 116. sıralarda kendimize yer bulduk. Biz her fırsatta İzmir’in kongre, toplantı ve konferans turizmi için eşsiz bir şehir olduğunu dile getiriyoruz. Şehrin kanaat önderlerine seslenip İzmir’i bu alanda markalaştırmak istediğimizi ifade ediyoruz. Ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş bulunuyoruz. İzmir’in alternatif bir turizm çeşitliliğiyle öne çıkma hamlesi olarak kongre ve toplantı turizmini daha verimli kullanması, bu alanda gelişme göstermesi gerekmektedir.” diye konuştu.

İZMİR’DE BELGELİ TESİS SAYISI 160 OLDU

Söz konusu raporda, 2014 Nisan ayı verilerine göre İzmir’de Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesis sayısının 147’den 160’a yükseldiği belirtildi. Bu artışta, özel konaklama tesisleri ilk sırada yer aldı. 2011 yılında 134 olan tesis sayısı, 2012’de 144 ve 2013’te 147 adede yükselmişti. İldeki tesislerin 37 adedi üç yıldızlı, 29’ar adedi iki ve dört yıldızlı, 19 adedi özel konaklama tesisi ve 15 adedi beş yıldızlı otel oldu. Son beş yıl içinde İzmir’de sayısı artan tesis türleri arasında üç, dört ve beş yıldızlı tesislerle özel konaklama tesisleri öne çıkıyor.

ÇEVREYE DUYARLI TESİS SAYISI DA ARTIYOR

Raporda ayrıca İzmir’in sahip olduğu Çevreye Duyarlı Tesis (Yeşil Yıldız) sayısının, artışta olduğuna dikkat çekildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Yeşil Yıldız belgesi alan otellerin sayısı, Nisan 2014 sonu itibariyle 67’ye yükseldi. Tesis sayısını üç adet artıran Antalya 38 otelle ilk sırayı alırken onu yedi tesisle İzmir ve altı tesisle İstanbul izledi. Tesis sayısını bir adet arttıran Şanlıurfa da bir basamak yükselerek üçüncü oldu. CİHAN

Yorumlar